Samfund

Ingen strejke: Lønmodtagerne stemmer ja til nye overenskomster

Stemmeprocenten var historisk høj, da medlemmerne af LO-fagforeningerne stemte om nye overenskomster.

Lønmodtagerne har stemt ja til nye overenskomster på det private område, og derfor bliver der ingen strejke.

57,2 procent har stemt ja. Stemmeprocenten var med 51,3 procent den højeste siden 1973.

Overenskomsterne for over 424.000 privatansatte gælder for de næste tre år.

LO-formand Lizette Risgaard er stolt over den høje stemmedeltagelse.

- Det er historisk, at stemmeprocenten er så høj. Der er blevet knoklet for at få så mange som muligt til at afgive deres stemme, siger hun. Det viser, at medlemmerne interesserer sig for deres overenskomster, og at den danske model virker, lyder det fra LO-formanden.

LO, 3F, HK, FOA og Dansk Metal havde alle anbefalet et 'ja' til afstemningen, men flere lokalafdelinger har været utilfredse.

Sammenkædning til debat

Hos Fødevareforbundet NNF, der blandt andet organiserer slagteriarbejderne, stemte 87 procent af medlemmerne ’nej’ til aftalen. Alligevel ser næstformand Jim Jensen noget positivt i dagens ’ja’.

- Fagbevægelsen er ikke splittet – tværtimod, fordi vi samlet set har forholdt os til overenskomstaftalen, siger han med henvisning til den høje stemmeprocent.

- Vi har opnået et tårnhøjt afstemningsresultat. 75 procent af vores medlemmer har brugt deres ret til at stemme. På slagterindustriområdet har lige knap 85 procent af de stemmeberettigede stemt. Det er vanvittigt flot, og vores tillidsrepræsentanter har løftet en imponerende opgave. Det giver resultatet en høj troværdighed, og må i sig selv være et signal til arbejdsgiverne om at tage overenskomsterne og deres medarbejdere alvorligt, siger han.

NNF skal rette sig efter det samlede afstemningsresultat og kan ikke lokalt sige nej på grund af de såkaldte sammenkædningsregler. Slagteriarbejderne er blandt andet utilfredse med, at de ikke har fået seniordage som en rettighed i aftalen. Nedslidningen er nemlig større hos dem som faggruppe end hos mange andre.

Men de regler kan komme til debat inden næste forhandling om tre år, siger Metal-formand Claus Jensen, der også er formand for CO-industri, der forhandler overenskomst for blandt andet Dansk Metal, HK/Privat og Teknisk Landsforbund. 

Han anerkender Jim Jensen og slagteriarbejdernes frustration.

- Fra CO-industri har vi ikke haft noget stort ønske om sammenkædning. Og det skal vi diskutere frem mod næste overenskomst. Er tiden løbet fra at sammenkæde? Så skal man bare være opmærksom på, at man vil efterlade folk på perronen, hvis ikke de formår at lave en løsning, siger han.

Strejke afværget

Overenskomstforhandlinger er ikke noget politikere almindeligvis blander sig i, men statsministeren glæder sig over, at en aftale er kommet på plads og ønskerne parterne tillykke.

- Det er lidt højtideligt hver gang, 'den danske model' leverer. Man kan ikke undgå at blive en lille smule stolt på vores lands vegne, fordi arbejdsmarkedets parter udkæmper deres kampe fredeligt ved forhandlingsbordet, og efterfølgende på bedste demokratiske vis hører deres medlemmer, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Et nej i afstemningen kunne have udløst en strejke med flere hundredtusinder privatansatte. En sådan storkonflikt er ikke set siden 1998. Dengang varede konflikten i 11 dage og betød knaphed på fødevarer i butikkerne.

De nye overenskomster giver som udgangspunkt en lønstigning på syv procent over de kommende tre år.

Desuden er der indbygget større fleksibilitet, så den enkelte arbejdstager eksempelvis kan prioritere seniorfridage, børneomsorgsdage eller højere pensionsindbetalinger.