Guide: Sådan ændrer du dine dårlige siddevaner på jobbet

Med simple ændringer i din siddeadfærd på arbejdspladsen, kan du nedsætte smerter i nakke og skuldre samt risikoen for at udvikle livsstilsygdomme.

Næsten halvdelen af alle danskere sidder ned på deres arbejdsplads. Og når de har fri, bruger de også det meste af deres fritid med bagdelen solidt placeret i sofaen.

Faktisk sidder kontoransatte i gennemsnit ned ti timer om dagen, viser undersøgelser. 

Derfor er stillesiddende arbejde et problem

  • 80 procent af dem, der dagligt arbejder foran en computer, lider jævnligt af helbredsproblemer
  • To tredjedele lider af spændinger og smerter i skulder og nakke
  • Over 50 procent har rygproblemer
  • 45 procent lider af synsproblemer og hovedpine
  • Stillesiddende arbejde kan derudover føre til sundhedsproblemer som hjerte-, lunge- og kredsløbsforstyrrelse

Kilde: Forskningsforbundet

For flere og flere danskere betyder det helbredsproblemer i form af smerter i nakke og skuldre, mens det på længere sigt kan øge risikoen for at udvikle diabetes, hjerteskarsygdom, overvægt og endda kræft. 

Danske arbejdspladser reducerer siddetid

Et nyt dansk forskningsprojekt har derfor sat sig for at undersøge, hvad en mere varieret siddeadfærd kan have af betydning. 

Projektet Take a Stand! er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, hvor i alt 317 kontoransatte har deltaget. Godt halvdelen af dem klagede inden forsøget over nakke- og skuldersmerter.  

En af de arbejdspladser, som har deltaget i projektet, er Fredensborg kommune. 

Og her er de begejstrede for de ændringer, projektet har medført. 

- Der er ingen tvivl om, at folk sad meget mere ned før i tiden, siger Gitte Buenaventura, direktionssekretær i Fredensborg kommune, som viser rundt på arbejdspladsen.

Her er både indført længere gåafstand til skraldespanden og kopimaskinen, mens møbler i mødelokalet indbyder til, at møderne bliver holdt stående.

Færre smerter og lavere fedtprocent

Ved projektets start blev deltagerne delt op i to grupper. Mens den ene gruppe fik klare instrukser på, hvad de skulle gøre for at sidde mindre ned i løbet af arbejdsdagen, fik den anden gruppe besked på at fortsætte deres siddeadfærd som hidtil. 

Instrukserne gik blandt andet ud på, at den første gruppe - den mest aktive - skulle stå mere op i løbet af arbejdsdagen ved hjælp af deres hæve-sænkeborde. Målet var at reducere deres siddetid med mindst én time om dagen. 

- Vi kan se, at de mennesker, som sad mindre ned, også fik mindre forekomst af smerter i nakke og skuldre, lyder det fra Ida Høgsted Danquah, phd. studerende ved Statens Institut for Folkesundhed og én af dem, som står bag forskningsprojektet. 

Hun fortæller, at den aktive af de to grupper blandt andet oplevede et fald i deres fedtprocent, mens 30 procent af dem oplevede markant færre smerter i nakke og skuldre. 

Ændr dine siddevaner

Tilbage hos Fredensborg kommune har de derfor valgt at indføre projektets anvisninger permanent:

- Det er tankevækkende. Og det burde alle, der sidder på kontor, jo lytte til og prøve på at ændre. For der skal i bund og grund så lidt til, siger Gitte Buenaventura. 

Herunder kan du læse nogle af de råd, som den aktive gruppe fulgte under forskningsprojektet: 

Sådan ændrer du dine siddevaner på arbejdspladsen