Kan man det? Sygehus sætter forskermillion til afstemning blandt borgere
Telemedicin, hjertestartere og brystkræft er nogle af de emner, man kan stemme om der skal bruges penge på i et nyt forskningsprojekt.
Normalt er det læger, der vurderer og prioriterer, hvad der skal forskes i. Men sådan er det ikke på Fyn i et nyt projekt, som er det første af sin slags i Europa.
Her kæmper fem fynske forskere om en million kroner til deres sundhedsprojekter – vinderen er den, der får høstet flest stemmer inden konkurrencens udløb den 1. maj.
- Vi tror, at forskningen bliver mere vedkommende, og at forskerne stiller sig mere på tæer og gør sig mere umage, hvis de ved, at det her er vigtigt - også for de borgere som sidder ude i samfundet, siger Kim Torsten Brixen, der er direktør på Odense Universitetshospital, som sammen med Syddansk Universitet og TV 2 Fyn står bag projektet, der går under navnet ’Et sundere Fyn’.
D-vitamin og leddegigt i skarp konkurrence
De fem projekter omhandler brystkræft, mangel på vitamin D, hjertestartere, leddegigt og telemedicin.
- Jeg er tryg ved processen. Lige meget hvilket projekt, der vinder, så vil det blive et vigtigt forskningsprojekt dybest set, lyder det fra Kim Torsten Brixen.
Onsdag aften inviterede Syddansk Universitet befolkningen indenfor, hvor de kunne møde forskerne, stille spørgsmål og blive klogere på de fem projekter - men hensigten var også, at forskerne skulle lære noget.
- Det er interessant at få input til, om det, vi går og gør, faktisk er interessant, eller om der kunne være andre ting, vi kunne vinkle på, som vi har glemt, forklarer Laila Twistmann Bay, som står bag projektet med leddegigt.
Hendes konkurrenter er enige:
- Vi finder det rigtig vigtigt at inddrage vores patienter. De har rigtig meget viden, som måske ikke altid kommer sundhedsvæsenet til gavn, for vi glemmer måske nogle gange at høre, hvad det er, der betyder noget for dem, siger Mette Juel Rothmann, der forsker i telemedicin.
Danske Patienter: Forkert at spørge befolkningen
Danskerne kan blandt andet på TV 2 Fyns hjemmeside stemme om, hvilket projekt der skal vinde.
Men ideen med at inddrage borgerne i, hvilke forskningsprojekter møder ikke kun ros. Hos foreningen Danske Patienter er direktøren skeptisk over for forsøget.
- Man spørger for bredt, og det kan være skævvredet, hvem der går ind og svarer, og vi er ikke sikre på, at det, vi nu får forsket i også er det, der nu er mest relevant, siger Morten Freil fra Danske Patienter.
Ifølge ham er projektet ikke repræsentativt. Han mener i stedet, man bør spørge patienter og pårørende, som er vant til at færdes i sundhedsvæsenet.
- Det er et sjovt forsøg på at skabe offentlig opmærksomhed omkring forskning, og det er jo positivt. Men hvis man for alvor vil sikre sig, at det, man forsker i, giver værdi for patienter og pårørende, så skal man jo spørge patienter og pårørende i stedet, siger han.
Men den kritik afviser direktøren ved OUH – ifølge ham er der allerede taget højde for deres mening.
- Inden de her fem projekter blev stillet op, blev det bedømt af vores videnskabsfolk, sådan så det er fem projekter, vi ved, holder videnskabeligt vand. Men i det forskningsråd sidder også patienter og pårørende, så det har vi lagt ind i vurderingen. Så beder vi så befolkningen at give de sidste afgørende stemmer, forklarer Kim Torsten Brixen.
De fire forskere, som taber konkurrencen må søge om penge til deres projekter på sædvanligvis. Ifølge Kim Torsten Brixen er det cirka hver 10. gang, en forsker søger om midler, at de får dem tildelt.