10-årige Malthe har symptomer på stress: Jeg får ondt i maven og har svært ved at trække vejret

Malthe Nørgård har dagligt haft opkastninger, mavepine, hovedpine, tics og vejrtrækningsproblemer. Hans krop er stresset, lyder forklaringen

Man ser det med det samme, når 10-årige Malthe Nørgård bliver presset: Små virrende bevægelser med hovedet, og øjnene, der kniber sig sammen.

Det er såkaldte tics.

- Jeg ryster på hovedet og får ondt i nakken. De kommer, hvis jeg er træt eller har haft en hård dag i skolen, eller hvis jeg skændes med nogen. Så har jeg slet ikke lyst til at være sammen med nogen, fortæller han.

Akut indlagt

Malthe Nørgård er ellers en helt almindelig dreng, der bor med sin mor og hendes kæreste i Frederikshavn.

Han går i 4. klasse, går til håndbold to gange om ugen. Han er en dreng, der elsker sit løbehjul, sine dyr og sin bmx. Og som har masser af venner.

Det er mest, når jeg er ked af det, at jeg får tics og ondt i maven

Malthe Nørgård, 10 år

Men for et par år siden skete der noget. Bedst forklaret ved, at det hele begyndte at blive for meget, fortæller hans mor, Mia Nørgård.

Sønnen havde dagligt opkast, tics og ondt i maven. En dag blev han akut indlagt på sygehuset med vejrtrækningsbesvær. Herefter blev Malthe Nørgård grundigt udredt hos en børnelæge:

Læge ordinerede ro

- Det kom som et chok, at man allerede som 8-årig kan få stillet den diagnose, at det er stressrelaterede symptomer, han har. Det kom vildt bag på mig, lyder det fra Mia Nørgård.

Børnelægen ordinerede mere ro i hverdagen. Det indebar i første omgang, at han blev hjemme fra skole to dage om ugen. Symptomerne forsvandt, og Malthe Nørgård begyndte langsomt at være på vej op på fuld tid i skolen igen – mellem seks og syv lektioner om dagen.

Jeg vil bare gerne finde en årsag og sige, at det er den vitaminpille, der ville hjælpe ham. At det er så stor en ting som stress, det kan man jo ikke bare sådan behandle

Mia Nørgård, mor

Men det er ikke uden konsekvenser:

- Nu ser vi ticsene komme igen. Hovedpinen også. Det er simpelthen så frustrerende, siger Mia Nørgård.

Mange børn med stresssymptomer

TV 2 Nyhederne har været i kontakt med flere børnelæger, læger på sygehusene og børnepsykologer. Flere fortæller, at de ser et stigende antal børn med psykosomatiske lidelser, såkaldt kropsstress. Hvor børnenes kroppe reagerer fysisk på psykiske problemer.

Årsagen til stigningen kan være mange: Lige fra mobning, til skilsmisse, forældre, der presser deres børn. Eller det kan slet og ret være lange skoledage med meget larm i klasserne og flere krav og tests, fortæller lægerne.

En af dem er børnelæge Karen Tilma fra Brønderslev. De seneste to år har hun skrevet over 150 lægeerklæringer til børn, der må sygemeldes fra timer i skolen.

- Aldrig har jeg skrevet så mange recepter på syrehæmmende medicin. Det her er jo helt galt. Syrehæmmende medicin – vi snakker børn. Det er alt sammen stress. Det er jo helt forfærdeligt, siger hun.

Det vigtigste er, at han trives

Mia Nørgård har svært ved at pege på en præcis årsag til sønnens stress-symptomer.

- Jeg siger ikke, jeg er den perfekte mor. Men pres fra min side, synes jeg ikke, der er. Han skal kunne følge med i skolen, og der er da lektier, men jeg pacer ham ikke frem. Han skal ikke være den bedste i klassen. Det vigtigste er, at han trives med det, han gør, og det er også det, jeg fortæller ham, siger hun.

Også Malthe Nørgård har svært ved at komme med en forklaring.

Det er frustrerende, og man føler sig magtesløs

Mia Nørgård, mor

- Det er mest, når jeg er ked af det, at jeg får tics og ondt i maven. Men det kan også komme, når jeg ikke er ked af det. Så det er lidt svært for mig at forklare, siger han.

Føler sig magteslø

Selv tror Mia Nørgård, at sønnens symptomer mest af alt bunder i de lange skoledage med meget støj krav og de krav, der er til børn i skolen i dag. For både tics, hovedpine og mavepine forsvinder, så snart der er ferie.

- Det er rigtigt hårdt at se sit barn, der ikke trives. Det ved enhver mor. Det er frustrerende, og man føler sig magtesløs, siger moren og fortsætter:

- Jeg vil bare gerne finde en årsag og sige, at det er den vitaminpille, der ville hjælpe ham. At det er så stor en ting som stress, det kan man jo ikke bare sådan behandle. Så ja, det er hårdt, siger Mia Nørgård.