Samfund

Trods planer om det modsatte - arbejdsulykker koster samfundet milliarder

Trods intentioner om det modsatte er det slet ikke lykkes at mindske antallet af danskere, der rammes af en arbejdsulykke.

Knap 6 milliarder kroner. Det er den pris, arbejdsulykker hvert √•r koster samfundet. For f√łrste gang har staten regnet p√•, hvad arbejdsulykker koster for henholdsvis virksomheder og staten.  

For virksomheder koster det √•rligt 5,1 milliarder kroner, mens prisen for staten er 800 millioner kroner. Penge, som g√•r til udbetaling af sygedagpenge, til merudgifter til sundhedsv√¶senet samt manglende skatteindt√¶gter.

- Selvom det ikke umiddelbart lyder af meget, når man kigger på det store samlede budget, så er det faktisk et stort tal, og det er et tal, som man let kunne reducere omfanget af, hvis man gjorde noget, siger professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Jeg troede faktisk, at der var mere fokus på det her problem ude i virksomhederne

Bent Greve, professor.

- Jeg troede faktisk, at der var mere fokus p√• det her problem ude i virksomhederne, men de her tal illustrerer i virkeligheden, at der er brug for mere kontrol p√• omr√•det, tilf√łjer han.

Triste tal

Statens beregninger er baseret p√• de arbejdsulykker, der skete i 2011. Her var der 42.516 ‚Äď et tal der har v√¶ret nogenlunde konstant lige siden til trods for at b√•de politikere, organisationer og fagforeninger har v√¶ret enige om, at det er alt, alt for mange.

- Jeg synes, det er ganske forf√¶rdeligt, for bag de tal er der mennesker som dig og mig, der er udsat for en ulykke, mens de g√•r p√• arbejde, lyder reaktionen fra Kim Lind Larsen, der er formand for Byggegruppen i fagforeningen 3F.

Sådan ser udviklingen ud.

I perioden fra 2010 til 2015 har 37 personer i gennemsnit mistet livet i en arbejdsulykke. Tallene her er ‚Äômeget triste‚Äô, fastsl√•r  besk√¶ftigelsesminister Troels Lund Poulsen til TV 2.

- Vi ser stadig for mange alvorlige ulykker, og vi ser desv√¶rre ogs√• for mange d√łdsfald. Det har vi jo ikke f√•et brudt gennem de sidste √•rtier.

'Regeringens egen skyld'

Ministeren har derfor nu nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvordan udviklingen kan vendes.

Men det er slet ikke godt nok, mener 3F.  For selvom det i sidste ende er arbejdsgiverens ansvar at sikre sikkerheden p√• arbejdspladsen, s√• er der ogs√• brug for flere penge til Arbejdstilsynet, som er det organ, der netop skal kontrollere virksomhederne og sikre, at sikkerheden er, som den skal v√¶re.

- Vi sidder med en besk√¶ftigelsesminister, som indr√łmmer, at det har v√¶ret en k√¶mpe fiasko med arbejdsmilj√łindsatsen i Danmark. Og samtidig ved vi, at det er den selvsamme regering, der har v√¶ret med til at sk√¶re 25 % af Arbejdstilsynets ressourcer v√¶k. De 25 % er alts√• dem, der mangler ude p√• byggepladserne nu, fastsl√•r Kim Lind Larsen.

Siden 2014 har Arbejdstilsynet mistet omkring 100 √•rsv√¶rk. Af √•rsrapporten fremg√•r det samtidig, at hvor der i 2014 blev foretaget 62.600 tilsynsbes√łg, blev der sidste √•r ‚Äď alts√• i 2016 ‚Äď lavet 48.100.

I SF er man derfor enige med 3F. Der skal flere penge til Arbejdstilsynet, hvis man for alvor vil mindske antallet af arbejdsulykker.

- Hvordan nogen regering kan finde p√• at sige, at svaret p√• den udfordring er, at vi sk√¶rer ned p√• Arbejdstilsynet, er mig fuldst√¶ndig ubegribeligt, lyder det fra besk√¶ftigelsesordf√łrer Karsten H√łnge (SF).

- Det er jo indlysende, at n√•r vi har en udfordring, der skal l√łftes, s√• bliver vi n√łdt til at putte flere ressourcer ind i Arbejdstilsynet. For hvis ikke kontrolorganet fungerer, s√• vil der v√¶re virksomheder, der springer over, hvor g√¶rdet er lavest, n√•r det g√¶lder sikkerheden.

Derfor foresl√•r han nu, at der √łrem√¶rkes 200 millioner kroner til Arbejdstilsynet.

- Vi bliver simpelthen n√łdt til at give Arbejdstilsynet nogle flere muskler.

√Öbner pengepungen op

Besk√¶ftigelsesministeren erkender da ogs√•, at indsatsen langt fra er god nok. Derfor er ogs√• han parat til at ‚Äôkigge p√• om Arbejdstilsynet skal tilf√łres flere ressourcer‚Äô.

- Det er en kritik, jeg tager til efterretning. Skiftende regeringer har sk√•ret p√• Arbejdstilsynet, og derfor ser vi jo ogs√• nu et behov for at endevende Arbejdstilsynet. I den forbindelse kommer jeg til at se p√•, om det er n√łdvendigt at tilf√łre flere ressourcer, siger Troels Lund Poulsen.

- Vil det sige, at du erkender, at nedskæringerne har haft konsekvenser?

- Det tror jeg ikke, man kan udelukke, men jeg mener heller ikke, at man kan sige, at det er hele årsagen til, at vi ser de ulykker.

Om ministeren vil være parat til at bruge de 200 millioner kroner, som SF foreslår, er dog usikkert.

- Om det er 200, 100 eller 50, det synes jeg er alt for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt, siger Troels Lund Poulsen.