Efter fem måneder bag lukkede døre: Nu bliver danske høns sluppet fri igen
Fjerkæravleren Johanne Schimming kunne i dag lukke sine høns ud af den skurvogn, hun siden november har været pålagt at holde dem i.
De sidste fem måneder har danske høns været holdt bag hegn og under tag, for at beskytte dem mod fugleinfluenza H5N8. Men nu er karantænen ophævet, og hønsene kan igen komme ud under åben himmel.
Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Fuglene får lov at komme ud, fordi der kun er fundet meget få tilfælde af fugleinfluenza i løbet af karantæneperioden.
- Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men den er nu lavere end tidligere. Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud, siger veterinærdirektør hos Fødevarestyrelsen, Per Henriksen.
I alt er der fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark, som var smittet med fugleinfluenza H5N8.
- De skulle slet ikke have været inde
Nyheden falder i god jord hos fjerkræavler Johanne Schimming i Lejre, som normalt holder økologiske og fritgående høns. Hun har siden påbuddet haft sine høns lukket inde i en skurvogn, og det har hun ikke brudt sig om at være nødt til.
- På det her lille landbrug, baserer vi produktionen på, at dyrene skal være mest muligt ude. Så for dem og for os, har det været et stort overgreb pludseligt at skulle have indehøns – skrabehøns, siger hun.
Johanne Schimming mener, at det er en forkert prioritering fra myndighedernes side, at de prioriterede eksportomkostninger over forholdene hos små fjerkræavlere.
- Jeg synes slet ikke, de skulle have været lukket inde. Myndighederne skulle have sagt 'fugleinfluenzaen kan komme til at koste noget eksport - men vi vægter det, vi har i de små landbrug, nemlig dyrevelfærden, lokal produktion og lokalt salg højere', siger hun.
Jørgen Nyberg Larsen, som er sektorchef hos Det Danske Fjerkrærååd og Danske Æg, mener, at beskyldningerne mod Fødevarestyrelsen er urimelige.
- Fødevarestyrelsen har styret det her, og de har en ekspertgruppe med folk, som ved meget om smittebeskyttelse og trækfugle. Når de har vurderet at risikoen var høj, så har jeg fuld tillid til, at de har gjort det rigtige, siger han.
Han forklarer også, at den fem måneder lange påbud om at holde fuglene indendørs ikke har haft konsekvenser for dyrevelfærden hos de erhvervsdrivende fjerkræsproducenter.
Fugle er blevet eksporteret siden februar
Den 15. november sidste år gjorde Fødevarestyrelsen det til et lovkrav, at fjerkræavlere skulle holde deres fugle inden døre.
Det skete efter der i flere tilfælde blev fundet vilde fugle, som var smittet med fugleinfluenza af typen H5N8.
Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle. Hvis den først breder sig i en fjerkræbesætning, kan den koste mange fugleliv.
Derfor krævede Fødevarestyrelsen, at både private hobbyavlere og professionelle producenter holdt fjerkræene indendørs.
Efter et fund af smittede fugle i Danmark, blev eksporten af fjerkræ stoppet. Først den 22. februar 2017 blev landet erklæret for fugleinfluenza-frit område, og herefter blev eksporten genoptaget flere steder.