Samfund

Biskop har vænnet sig af med fordom: - Kristne er ikke bedre end muslimer

Terror kan begås af mennesker fra alle religioner, mener Københavns biskop. Han har vænnet sig af med at antage, at terrorister er muslimer.

- Der er et voldspotentiale i alle religioner.

Sådan siger Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, efter Sverige sidste fredag blev ramt af terror.

Fire personer blev dræbt, da en 39-årig uzbeker i en lastbil påkørte en menneskemængde og styrede direkte ind i stormagasinet Åhlens i Stockholm.

Biskoppen befandt sig i den svenske hovedstad, da byen var under angreb. Nu er han sat i stævne i Vor Frue Kirke i København til ’Lippert – walk and talkshow’.

Kunne angrebet ligeså godt være blevet begået af en kristen?

- Hvis man kigger historien efter, så findes den slags mennesker, som slet ikke har respekt for deres medmenneskers liv, i alle religioner. De findes inden for religion, politik og kultur, siger Peter Skov-Jakobsen.

Kristne har ikke altid været fredelige

Ifølge svensk politi har gerningsmanden bag angrebet i Stockholm ytret sympati for den islamistiske terrororganisation Islamisk Stat.

Ingen har lyst til at være fordomsfulde, understreger tv-vært Søren Lippert, inden han stiller sit næste spørgsmål.

Hvor mange islamister skal begå terror, før du siger, at det må have noget med islam at gøre?

- Det har jeg ikke ret til at sige. Hvis man kigger kirkehistorien efter, så må jeg jo sige, at kristne mennesker heller ikke altid har været de mest fredelige, siger Peter Skov-Jakobsen.

Biskoppen fortæller, at han har vænnet sig af med at antage, at terrorister formentlig er muslimer.

- Det har jeg ikke gjort siden det største terrorangreb i Norden, nemlig Breivik (højreekstremistisk terrorist bag angrebet i Oslo og på Utøya, red.). Her viste det sig at være en af vores egne, siger Peter Skov-Jakobsen.

Fælles værdier

Selvom flere terrorister de seneste år har råbt 'Allah er stor', mens de har dræbt uskyldige mennesker, nægter Peter Skov-Jakobsen altså at sætte lighedstegn mellem terror og islam.

- Det er ikke islam. Vi må godt lade vores rationalitet sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er muslimer eller blot nogen, som hævder, at være det. De ved nu, at hvis de råber Islamisk Stats navn, så får de bevågenhed.

- Hvis man lytter til islamiske lærde, de fleste af vores imamer herhjemme og vores muslimske medborgere, så opdager du jo medmennesker, som har mange værdier, som vi er fælles om. Vi vil gerne passe på vores børn, have uddannelser og leve et ordentligt sikkert liv sammen i et demokrati.

Se hele interviewet med biskop i Københavns, Peter Skov-Jakobsen, på TV 2 PLAY.