Samfund

Læserbrev i Ekstra Bladet anmeldt for racisme: - Det er fuldstændig grotesk

Forfatteren af et læserbrev, der hylder slaveriet, er blevet politianmeldt. Det er historieforvrængende og forhånende, mener anmelderen.

Ekstra Bladet bragte den 5. april læserbrevet 'Slaveriet var en gave'. Heri gav skribenten Bent Pedersen udtryk for, at ”slaveriet var det bedste, der er hændt for de sorte afrikanere”.

Læserbrevet blev udgivet på bagkant af statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg på De Vestindiske Øer i forbindelse med 100-året for frigivelsen af øerne til USA.

Og nu er det blevet politianmeldt af Emil Sloth Andersen, som er debattør hos Politiken. Han mener nemlig, at det er racistisk og en forkert udlægning af historien.

- Jeg ser det som historieforvrængende, forhånende og frem for alt racistisk. Det støder mennesker og bringer løgne om dem - og det er dér, ytringsfriheden når sin grænse. Derfor må vi holde fast i racismeparagraffen, siger han til TV 2.

Faktisk kan Emil Sloth Andersen ikke forstå, hvordan sådan et læserbrev kan ende i spalterne.

- Jeg synes, det er fuldstændig grotesk, at man kan læse sådan noget racistisk vrøvl i en stor dansk avis. Vi er nødt til at sende et klart signal til de her typer om, at vi ikke tolererer racisme – og hvis jeg kan hjælpe til med en politianmeldelse, så gør jeg det, siger han.

Det er især linjen, "Hvis alle disse selvfede og meget dovne afrikanere havde villet noget med deres respektive lande, var de begyndt at arbejde og dyrke korn, frugt og meget mere", og omtalen af afrikanere som urmennesker, som, Emil Sloth Andersen mener, er racistiske.

Bent Pedersen: Anmeldelsen er latterlig

Bent Pedersen selv, som tidligere har siddet i byrådet i Ringsted for Dansk Folkeparti, tager beskeden om politianmeldelsen helt roligt.

- Hvis han vil anmelde mig, så skal han være velkommen til det. Der er intet racistisk i det, det er faktuelt korrekt, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Jeg synes, det er latterligt, at politiet skal modtage sådan en anmeldelse, og jeg tror ikke på, at de vil gøre noget ved den.

Vi skal også bringe anderledes synspunkter

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, forklarede søndag i Presselogen på TV 2 NEWS, at han valgte at bringe læserbrevet, fordi han synes, det er forkert, hvis medierne kun bringer synspunkter, som passer ind i en bestemt ramme.

Han skrev i sin leder 'Bent og slaveriet' den 9. april, at han ikke mener, det er en god idé at censurere mennesker som Bent Pedersen:

- Jeg tror ikke, folk med ekstreme synspunkter bekæmpes med meningskontrol og censur. De bekæmpes ved, at de får lov til ytre sig. Så er der mindre at være vred over. Jeg kender ikke Bent personligt. Men i Sverige brænder folk, der mener det samme som Bent, flygtningecentre af. Bent får luft i Ekstra Bladets spalter. Det får hans ligesindede på den anden side af Øresund ikke i de svenske aviser.

Vil ikke anmelde Ekstra Bladet

Men den præmis køber Emil Sloth Andersen ikke. Ifølge ham spreder Ekstra Bladet "udokumenterede, racistiske udtalelser", når de giver folk som Bent Pedersen taletid. Udtalelser, som folk, der ikke kender historien, kan risikere at tro på.

- Jeg ved næsten ikke, om jeg er mest forarget over det, jeg læser, eller at Poul Madsen har trykt det. Poul Madsen er en kvik mand, men han er med til at sprede racistiske udtalelser.

Den 65-årige Bent Pedersen kan ikke forstå, at Emil Sloth Andersen kun har valgt at politianmelde ham - han burde også anmelde Ekstra Bladet, når han også mener, at det er forkert at bringe læserbrevet.

Emil Sloth Andersen forklarer, at årsagen er, at han ikke tror på, at Ekstra Bladet vil blive dømt for det.

- Jeg er mere for at gå mod ophavspersonen, end jeg er interesseret i en kamp med en større avis. Jeg tror, at retten ville være enormt nervøse for at dømme Ekstra Bladet, siger han.