Ny afsløring: Skrydstrupkvinden var også indvandrer
Skrydstrupkvinden havde - ligesom Egtvedpigen - rejst langt for at komme til Danmark, viser nye analyser.
Da det stod klart, at Egtvedpigen ikke stammer fra Danmark, udløste det et ramaskrig.
Dels fordi et dansk bronzealderikon alligevel ikke var dansk, og dels fordi det nu stod klart, at bronzealderens mennesker havde mulighed for at rejse hurtigt over lange afstande.
Umiddelbart derefter opstod spørgsmålet, om hvorvidt der var andre som hende.
Nu viser nye resultater fra Nationalmuseet, at svaret er ja.
Ny forståelse af bronzealderen
En kvinde, som blev lagt i graven i Skrydstrup omkring år 1300-1200 før vores tidsregning, har nøjagtig som Egtvedpigen forladt sit hjem for at emigrere til det område, vi i dag kalder Danmark. Det skriver Videnskab.dk.
Denne viden åbner for en ny forståelse af bronzealderen, mener professor ved Nationalmuseet Karin Margarita Frei, som står bag analysen.
- Vi kan ikke sige med 100 procents sikkerhed, hvor hun kom fra, og det vil vi aldrig kunne. Men hun var helt sikkert ikke dansk. Det giver så mange nye perspektiver. Vi ved, at Egtvedpigen ikke var et enkeltstående tilfælde, siger hun til Videnskab.dk.
Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden har levet nogenlunde samtidig. De levede også i meget kort tid - begge kvinder blev mellem 16 og 18 år.
Del af eliten
De blev desuden begge begravet som en del af eliten i en egekiste under en gravhøj.
Analyser af hår, tænder og knogler tyder på, at Skrydstrupkvinden stammer fra et af flere områder såsom Sydtyskland, Frankrig, Sverige eller Tjekkiet.
Til forskel fra Egtvedpigen ved forskerne rigtig meget om Skrydstrupkvindens kontekst.
Området omkring Vojens i Sønderjylland har med sikkerhed været et rigdomscenter, da den høje kvinde forlod sit moderland for at rejse hertil.
Det viser sig gennem opførelsen af et stort antal gravhøje og imponerende huse. Store mængder af guld og bronze kom også til området.