Har levet illegalt i Danmark i seks år: - Venter bare på mit liv er overstået
Rezgar er ulykkelig. Han har igen fået afslag om asyl. Ifølge Flygtningenævnet er hans historie utroværdig, så han lever illegalt på gaden.
Rezgar trasker gennem et storcenter i Hundige med en Aldi-pose i hånden. Han leder endnu en gang efter flasker. Det gør han hver dag, for det er sådan, han kan overleve illegalt i Danmark.
Under hans søgen efter flasker møder han pludselig en bekendt afghansk mand, der står ved flaskeautomaten i Bilka. Han fortæller Rezgar, at han endelig har fået opholdstilladelse i Danmark, og Rezgar siger, at han har mistet alt håb om nogensinde at kunne blive lovligt i Danmark:
- Nu er der gået seks år, og jeg har ventet i uvished. Det er virkelig hårdt for mig. Jeg venter bare på, at mit liv er overstået, siger Rezgar.
Han har over flere omgange fået afslag på asyl, fordi hans forklaring ifølge Udlændingestyrelsen er utroværdig, og derfor har han i de seneste to år levet som illegal i Danmark. Rezgar forklarer, at hans største ønske er at kunne skabe sig et liv i Danmark og få asyl.
- Jeg har hverken et hjem eller noget sted at leve. Jeg har ingen penge at leve for. Jeg mærker langsomt, at mit liv går tabt. Havde jeg asyl, kunne jeg skabe et liv, fortæller Rezgar.
Fortabt i Danmark
Det er seks år siden, at Rezgar først gang satte sine ben på dansk jord. Dengang havde han mange drømme om, hvad han skulle opnå her. Han ønskede uddannelse, muligheden for at starte en familie og at leve som alle andre:
- Jeg kunne uddanne mig – jeg kunne lære noget. Det piner mig, og jeg er ulykkelig. Jeg føler afmagten helt inde i mine inderste knogler, siger Rezgar efter andet asylafslag.
Men sådan skulle det ikke gå for Rezgar, og nu går hverdagen i stedet med at samle flasker, hvor han typisk tjener mellem 50-100 kroner om dagen. Hvis han er heldig. Hver dag håber Rezgar på, at en af hans bekendte ringer og tilbyder ham at sove hos dem, så han ikke skal sove på gaden.
- Jeg tigger og beder folk om at sove hos dem, fordi vejret er så koldt. Tro mig, folk smider mig ud mange gange, men jeg banker på igen af nød. Jeg foretrækker døden fremfor det her liv, fortæller Rezgar.
Udlændingestyrelsen: Halvdelen er utroværdige
Rezgars sag er ikke enkeltstående, og ifølge Udlændingestyrelsen bliver halvdelen af de afviste asylansøgere nægtet asyl, fordi deres historier virker usammenhængende og utroværdige.
TV 2 har gennemgået 500 sager, som blev afgjort i Flygtningenævnet i 2016, og i 284 af sagerne vurderede nævnet, at asylansøgerens forklaring enten var helt eller delvist opfundet.
- Der er nogen, der kommer med historier, som ikke har hold i virkeligheden – forklaringen hænger simpelthen ikke sammen, siger Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph.
Ifølge Rezgars asylafslag var det netop en usammenhængende historie, der gjorde udfaldet. I afslaget står blandt andet, at ”det forekommer usandsynligt, at du …” og ”vi finder det endvidere utroværdigt, at …”.
Rezgars historie bygger blandt andet på en fortælling om, at han skulle være flygtet fra Iran, fordi han frygtede at blive fængslet, ligesom hans far der skulle være dømt til døden, da han var beskyldt for at være medlem af Det Demokratisk Kurdiske Parti (KDPI), som er oppositionsparti i Iran.
Anders Dorph fortæller, at historier som Rezgars, hvor det handler om liv eller død, ikke er ualmindelige hos Udlændingestyrelsen.
- Det er ikke usædvanligt, at man hører historier om, at deres liv er i fare i det land, de kommer fra. Det er jo det, det handler om – om man er forfulgt eller ej, så det er en helt sædvanlig historie, siger vicedirektøren.
Erfaringen er derfor, at når sagsbehandleren så spørger mere detaljeret ind til, hvorfor asylansøgerens liv er i fare, og hvem der er efter vedkommende, så sker det, at svaret ikke altid hænger sammen.
Netop at svindle med asylansøgninger er derfor en helt almindelig praksis i Danmark, og noget som TV 2’s muldvarper i dokumentaren ’Illegal i Danmark’ også bliver rådet til – flere gange.
Du skal se hele dokumentaren ’Illegal i Danmark’ på TV2 PLAY.