Samfund

Forsker om mistrivsel hos børn: - Opdragelsen er for løs og forhandlingsorienteret

Både forældre og politikere bærer ansvaret for, at mange børn mistrives, mener professor og forsker i børne- og familieliv

Mange danske børn og unge har det rigtigt skidt.

De føler sig i stigende grad ensomme, angste, har søvnproblemer og er stressede.

Alt sammen fordi de bliver presset og belastet over evne, mener forfatter, psykolog og forsker i familie og børneliv, Per Schultz Jørgensen.

Han har netop skrevet bogen ”Robuste børn”.

Børn mangler robusthed

- Mange børn mistrives, fordi de har et lavt selvværd. De mangler robusthed til at kunne klare og modstå de problemer, som barnet møder. På den måde bliver de udsat for et pres, som de ikke kan håndtere. Og når børn selv bliver usikre på, om de kan klare hverdagens udfordringer, så giver det et tab af livsmod, forklarer Per Schultz Jørgensen.

Vi er nødt til at udvikle børns evne til at kunne stille spørgsmål i stedet for kun at give dem evnen til at lære det korrekte svar

Per Schultz Jørgensen, forsker

Lige præcis usikkerheden kan forældrene gøre noget ved, mener forskeren.

Modsat tidligere tiders autoritære opdragelse, vurderer Per Schultz Jørgensen nemlig, at nutidens børneopdragelse er for løs og for forhandlingsorienteret. Og så får børn ikke udviklet en indre tro på, at de kan klare det, lyder det:

Børn bliver ikke inddraget

- Forældre er ofte fortravlede og har svært ved at opretholde en familiekultur med traditioner. For eksempel med normer om, at man hjælper til. Børn er ikke inddraget, og derfor får de ikke opbygget deres selvværd, mener forskeren.

Det betyder, at når børn så møder forventninger og et pres, eksempelvis fra skolen, så har de sværere ved at håndtere det, forklarer Per Schultz Jørgensen.

Politikerne må forstå, at der er en anden måde at gøre tingene på

Per Schultz Jørgensen

Alt handler om resultater

- Er det så forældrenes skyld, at så mange børn mistrives?

- Nej, for forældrene løber sådan set bare efter den kultur, der er skabt i samfundet. Der ER et større pres fra alle sider – produktionen skal være i vækst, tallene skal vokse på bundlinjen, og vi skal alle leve op til målbare resultater, herunder også vores børn, fastslår Per Schultz Jørgensen.

Derfor mener han, at det gælder om at få politikerne til at lytte.

For især i skolerne er ’livsduelighed’ lige så vigtig som at få gode karakterer, mener han:

- Politikerne må forstå, at der er en anden måde at gøre tingene på. Vi har en kultur om, at alt handler om at leve op til målbare resultater. Hvad der er på bundlinjen. Men vi er altså nødt til at udvikle børns evne til at kunne stille spørgsmål i stedet for kun at give dem evnen til at lære det korrekte svar, siger Per Schultz Jørgensen.