Samfund

Zanne vil ikke tjekkes for kræft: Mine celler skal nok selv fortælle mig, hvis jeg er syg

Zanne Bech skal nok selv vælge, om hun har brug for en mammografiscreening, da hun ikke vil sygeliggøres.

Knap hver femte danske kvinde i alderen 50 til 69 år fravælger den årlige mammografiscreening.

Selvom alle kvinder i denne aldersgruppe automatisk bliver indkaldt og får en tid til en undersøgelse, er der altså en femtedel af kvinderne, der enten ringer og aflyser eller helt udebliver fra aftalen.

Det fremgår af de seneste tal fra den fjerde nationale screeningsrunde i årsrapporten for 2016, og udviklingen er ærgerlig, mener Eva Bundesen, der er formand i patientforeningen Dansk Brystkræftorganisation.

- Vi ved helt kontant og klart, at screeningerne har effekt og fanger kvinder, inden det når at udvikle sig til alvorlig kræft, siger hun til TV 2.

Hun fortsætter:

- Brystkræft skal vi ikke spøge med. Det er en kræft, der har tendens til at sprede sig og kan vokse hurtigt, og det kan også være en rigtig lumsk dræber, fordi mange kvinder slet ikke kan opdage den selv.

Zanne går kun til lægen, når hun er syg

En af de kvinder, der udebliver fra screeningen, er Zanne Bech. Hun er selv uddannet i sundhedspsykologi, og hun mener ikke, der er grund til at besøge lægen, med mindre man er syg.

- Hvis jeg føler, jeg er syg eller har en knude og en knast, så går jeg til lægen, men jeg går ikke til lægen for at få en vurdering på, om mit ben er brækket, det kan jeg nok godt mærke selv, og jeg har det lidt på samme måde med mine celler. Jeg vil gerne vente med at gå til screening, indtil mine celler fortæller mig, jeg er syg, siger hun til TV 2.

Generelt mener hun, at danskerne besøger lægen for tit:

- Vi går til lægen for at få at vide, at vi er raske, og det hænger ikke sammen i min verden. Jeg går til lægen, hvis jeg er syg. Jeg tror, at vi mentalt kan gøre os selv syge, hvis vi går og tænker, vi er syge, siger Zanne Bech.

Hver femte kvinde udebliver fra brystscreening Video: Esther Margrethe Lynard

Eva Bundesen medgiver, at alle kvinder selvfølgelig er i deres gode ret til helt at vælge selv. Men:

- Jeg synes, det er rigtigt, rigtig vigtigt, at vi informerer om, at konsekvensen kan være meget drastisk, og når man får alvorlig brystkræft, så er det også resten af kroppen, der bliver ramt. Det er ens knogler, det er ens ryg, det er ens indre organer, der bliver ramt. Det kan være hjernen. Det er ikke en spændende vej at gå, siger hun.

Fem symptomer på brystkræft

 1. Knude i brystet

  Første symptom på brystkræft er ofte en knude, som ikke har været der før. Hvis du mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller i armhulen, bør du derfor gå til læge. 

  Nogle knuder kan dog ikke mærkes, og derfor er mammografiscreening den absolut bedste metode til at finde brystkræft på et tidligt stadie.

 2. Indtrækning i huden

  Generelt bør du være opmærksom på din krop og vide, hvordan dine bryster føles.

  Ændringer i brysterne –kan være et symptom på brystkræft. En svag indtrækning i huden, eventuelt rynkedannelse, eller at huden på brystet bliver nubret som en appelsin, kan være udtryk for en dybereliggende kræftknude i kirtelvævet.

 3. Væske fra brystvorten

  Får du pludselig væske fra brystvorten, eller begynder brystvorten at trække sig indad, kan det ligeledes være tegn på brystkræft. Væsken kan enten være klar eller blodig.

 4. Hævede lymfeknuder

  Hævede lymfeknuder i armhulen kan have mange – også godartede – årsager, men kan også være symptom på brystkræft, der har spredt sig til lymfesystemet.

 5. Sår og betændelse

  Sår og eksem på brystvorterne kan være tegn på brystkræft eller forstadier til brystkræft. Det samme kan betændelseslignende rødme, varme og hævelse omkring brystet.

  Sårdannelse på selve brystet kan skyldes fremskreden brystkræft.