Samfund

Giftgas over syrisk landsby: Hvor meget kan man se ud af billederne?

Der er klare tegn, som eksperterne kan kigge efter - men de kan ikke være helt sikre uden at have været på stedet.

 Der er stadig to helt forskellige forklaringer på, hvad der skete under det luftangreb i det nordlige Syrien, der kostede mindst 72 mennesker livet.

Den syriske regering og Rusland siger, at de syriske kampfly uden at vide det bombede en fabrik eller en lagerhal, hvor oprørerne gemte kemiske våben. På den måde spredte giftgassen sig og dræbte de mange civile ofre.

Oprørerne og Vesten siger, at de syriske fly kastede den farlige giftgas over landsbyen med fuldt overlæg.

TV 2 har vist en række optagelser fra angrebet til den danske ekspert Jan Steen Jensen, der er specialkonsulent i Kemisk Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

Hans vurdering er, at Vestens forklaring nok er den mest sandsynlige, men at man ikke kan udelukke den forklaring, som den syriske regering har givet.

- Jeg er ret sikker på, at de (oprørerne, red.) ikke har faciliteter til at fremstille de kemiske våben, for det er ikke noget man bare gør. Det man ikke fuldstændigt kan udelukke er, at de har fået fat på noget fra styrets gamle våbenprogram, siger Jan Steen Jensen.

Det kan eksperterne se ud af billederne (se mere i indslaget ovenfor):

Jan Steen Jensen, Beredskabsstyrelsen: En ting man skal bemærke ved ofre for et kemisk angreb er, at de ikke lader til at have andre skader overhovedet.
Jan Steen Jensen, Beredskabsstyrelsen: Den lille hvide sky til højre i billedet stiger ikke til vejrs. Det tyder på, at det er en gas, der slipper ud. De andre stiger til vejrs, fordi der er varme i dem.
Jan Steen Jensen, Beredskabsstyrelsen: Symptomerne med fråde om munden kunne tyde på, at ofrene er udsat for et angreb med nervegassen Sarin.

En uvildig undersøgelse

 Usikkerheden er så stor, at Jan Steen Jensen håber, at man ligesom efter et tilsvarende gasangreb i Damaskus i 2013 hurtigst muligt vil sende et hold våbeninspektører, der kan undersøge området.

TV 2 spurgte i dag, da den syriske udenrigsminister Walid al-Moualem holdt pressemøde i Damaskus, om den syriske regering ville tillade sådan en uvildig undersøgelse.

Men det afviste den syriske udenrigsminister:

- Vi har erfaring med komiteer, og vi er vant til dem, for vi er før blevet anklaget, og vores oplevelser med dem har ikke været opmuntrende, svarede han.