Bjarne Reuter er stadig bibliotekernes bedste hyldevare

Særligt børne- og ungdomsforfattere står til at få en stor portion af biblioteksafgiften for deres værker.

Børnebøger. Ungdomsbøger. Krimibøger.

Slots- og Kulturstyrelsen udbetaler torsdag 176,9 millioner kroner til 8387 forfattere, oversættere, illustratorer og andre, der har bøger stående på hylderne på landets biblioteker.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Forfattere til børne- og ungdomsbøger topper listen og er dem, som får den største bid af biblioteksafgiften.

Bjarne Reuter, der blandt andet er kendt for bøgerne om Buster og for bogforlægget til filmen Zappa, får det største beløb og er den forfatter, som har flest eksemplarer af sine værker på hylderne. Han har toppet listen i mange år.

727 kilometers godnatlæsning

Bjarne Reuter er efterfulgt af forfattere som Josefine Ottesen, Lene Kaaberbøl og Bent Haller, som alle har udgivet historier til glæde for landets børn og unge.

38 millioner værker fylder de danske biblioteker. Hvis de blev sat på række, ville de strække sig over intet mindre end 727 kilometer. Så der er nok af bøger at gå på opdagelse i for de læselystne.

Krimibøger vægtede også tungt i bibliotekernes indkøbskurve i 2016, hvor Jussi Adler-Olsens "Selfie" var den bog, der blev indkøbt flest af til hylderne. 2924 styk.

Lige i hælene kommer krimien "Bedemandens Datter" af Sara Blædel og dramaet "Orkansæsonen og Stilheden" af Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Pengene udbetales en gang om ĂĄret

Af de forfattere, som fĂĄr del i bibliotekernes afgift, er de fleste i alderen 67 til 76 ĂĄr. I gennemsnit fĂĄr hver af de 8387 modtagere 21.089 kroner udbetalt.

En gang om ĂĄret bliver biblioteksafgiften udbetalt. Den bliver beregnet ud fra, hvor mange eksemplarer der findes af de forskellige titler pĂĄ bibliotekerne.

Det er derfor ikke udlånet, men bibliotekernes indkøb, som afgør, hvordan biblioteksafgiften bliver fordelt til forfatterne.

Kulturminister Mette Bock (LA) fremsatte i februar i år et lovforslag i Folketinget om at indføre biblioteksafgift også for e-bøger og netlydbøger.