Ti grunde til at vi allesammen bliver federe: - Et under vi ikke alle er overvægtige

Et stigende antal danskere er overvægtige og svært overvægtige. Eksperter fjerner ansvaret fra individet - herunder er ti grunde til overvægt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af den danske voksne befolkning overvægtige - det vil sige, at de har et BMI, der ligger over 25.

Omkring 13 procent af befolkningen er svært overvægtige med et BMI på over 30. Tallene er fra den nationale sundhedsprofil 2010 og er baseret på selvrapporteret højde og vægt blandt svarpersonerne.

TV 2 har talt med Morten Elsøe, der er sundheds- og livsstilscoach, uddannet inden for ernæring og fødevareteknologi, og arbejder ud fra teorien om, at det ikke er individet, der selv er skyld i egen overvægt, men faktorer som genetik, opvækst og samfundets indretning, der spiller en afgørende rolle.

- Det er nærmest et under, at vi ikke allesammen er overvægtige, siger Morten Elsøe.

Fakta om overvægt

 • Det anbefales, at man gennem hele livet bevarer sin normalvægt. For voksne betyder det, at man har et BMI mellem 18,5 og 25,0.
 • 50.000 mennesker i Danmark lider af fuldstændig overspisning – BED, binge eating disorder (tvangsoverspisning) – ofte i størrelsesordenen 5000 kalorier, der tvinges ned i munden.

Jens-Christian Holm, der er overlæge ved enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, mener, at et flertal af danskerne har et forældet syn på overvægt.

- Folk har ikke forstået, at svær overvægt er en kronisk sygdom, der indebærer et hormonsystem ude af balance, hvor fedtmassen forsvarer sig aktivt mod vægttabet. Det er alvorligt, siger Jens-Christian Holm.

Herunder har Morten Elsøe, sundheds- og livsstilscoach, uddannet inden for ernæring og fødevareteknologi, givet 10 grunde til, hvorfor så mange danskere er overvægtige.

Han peger især på overbetoningen af det personlige ansvar for overvægt som værende den helt store grund til, at så mange ender og fastholdes i et liv med overvægt. Samt at flere af grundene til overvægt skyldes faktorer, som individet ikke selv kan kontrollere.

10 grunde til overvægt

 1. Fødselsvægt

  Hvis din fødselsvægt ligger udenfor normalen, enten ved at være markant højere eller lavere, så er der risiko for, at du ender med overvægt senere i livet.

 2. Rygning under graviditet

  Flere undersøgelser har vist, at hvis moderen har røget under graviditeten, så kan det øge risikoen for, at barnet bliver overvægtigt.

 3. Vanrøgt eller misrøgt i opvæksten

  En opvækst med alkoholiske forældre, vold i hjemmet, misbrug eller anden form for misrøgt kan være medvirkende årsag til, at et menneske bliver overvægtigt senere i livet.

 4. Kontrol for at leve op til idealer

  Jo mere nogle folk forventer, at de skal leve op til sunde regler, jo mere kan de få lyst til at bryde dem. Nogle kan holde den slanke linje hele dagen lige til om eftermiddagen, andre til weekenden, hvor de så går amok med et højere kalorieindtag, end de har brug for.

 5. Mad som trøst

  Følelsesmæssig spisning opstår ofte i forbindelse med ens opdragelse. Ofte sker den følelsesmæssige spisning, fordi der ikke er blevet taget hånd om en konflikt – og så har man fundet mad som trøst. Følelsesmæssig spisning kan være noget, man gør for at dulme en følelse af uro eller stress.

 6. Sociale regler fører til overspisning

  Vi forventer, at folk spiser og drikker til sociale arrangementer – også selvom de ikke har lyst. Ofte føler folk ikke, at de kan sige nej til mad, når det bliver budt i sociale sammenhænge, og det er medvirkende til overvægt.

 7. Opdeling af fødevarer i sunde og usunde kategorier

  Dikotomisk tænkning betyder alt eller intet tænkning, og den kan også være problematisk i forhold til vægten. Tankegangen er, at hvis først man har 'syndet' og spist lidt usundt, så kan man lige så godt gå hele planken ud. På den måde kan indtagelse af et enkelt stykke kage eksempelvis føre til, at hele bradepladen spises op. Kaloriemængden løber på den måde løbsk.

 8. Slankekure

  Slankekure for at øge vægttab sænker vores krops egen evne til at regulere, hvad vi har lyst til - og i hvor store mængder. Slankekure kan påvirke både kroppens naturlige evne til forbrændring, følelse af mæthed og desuden give akutte behov for eksempelvis fedtede og søde ting.

 9. Øget tilgængelighed

  Det er blevet nemmere for forbrugeren at få fingrene i kalorieholdige og velsmagende fødevarer. Det har været medvirkende årsag til den øgede overvægt.

 10. Stigmatisering af overvægtige

  Overbetoningen af det personlige ansvar hos individet, skyld og shaming øger overvægten. Samfundet skal med andre ord ikke pege fingre af de overvægtige og svært overvægtige, da dette ofte øger inaktivitet, overspisning og ensomhed hos de overvægtige.