Samfund

Pia Kjærsgaard raser mod veganere: Minder om en nyreligiøs bevægelse

Pia Kjærsgaard bliver mødt med massiv kritik. Hun mener ikke, at børn under to år skal have veganer-kostråd.

Sundhedsstyrelsen afviste i sidste uge at give forældre til børn under to år vejledning til, hvordan de på bedst mulig måde ernærer deres børn vegansk.

Det skriver Jyllands Posten.

Beslutningen har fået Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, til at forfatte et længere indlæg på sin Facebook-side, hvor hun hylder Sundhedsstyrelsens beslutning.

- Det siger sig selv, at helt små børn har brug for animalske produkter, idet selve modermælken jo også er animalsk. Hertil kommer, at små børn senere har brug for en alsidig og proteinrig kost, som sikrer en normal vækst. Kød- og mælkeprodukter tilfører kroppen D-vitaminer og er desuden nødvendig for optagelsen af kalcium, skriver hun blandt andet.

Minder om en nyreligiøs bevægelse

Pia Kjærsgaard slutter sit opslag med at sammenligne veganerbevægelsen med en nyreligiøs bevægelse, bare uden en gud.

- Der er et fast sæt holdninger og en række dogmer, man skal abonnere på, nøjagtigt som i de mange nyreligiøse bevægelser, og alle, som afviser dogmerne, er enten uvidende eller onde. Det er fint, så længe beslutningerne træffes af voksne mennesker. Men det er kritisk, når det går ud over børn, som har krav på en sund og ordentlig opvækst, skriver hun.

Pia Kjærsgaards svada har fået kommentarfeltet på hendes Facebook-væg til at koge. Det er nemlig langt fra alle, der er enige i hendes budskab.

Flere af brugerne påpeger, at småbørn sagtens kan leve et liv på vegansk kost, og at Pia Kjærsgaard burde sætte sig bedre ind i tingene, før hun udtaler sig om emnet.

Den veganske forening Mad med Medfølelse har forfattet et offentligt svar til Pia Kjærsgaard oven på hendes Facebook-opslag.

Her skriver foreningen blandt andet:

- Det farlige ved at ernære sine børn på en plantebaseret kost er ikke det, at kosten er skadelig. Det er den ikke nødvendigvis, ligesom en animalsk baseret kost ikke nødvendigvis er sund. Det er nærmere, at man som forældre bliver mødt af uvidenhed, fordomme og modstand. Veganske forældre ønsker bedre vejledning, og de ønsker lige som alle andre forældre at gøre det bedste for deres børn. Men veganske forældre vil ikke give deres børn animalske produkter, selvom myndighederne fraråder vegansk kost til børn, lyder det blandt andet i svaret.

Afstemning

Skal Sundhedsstyrelsen give vejledning i kostråd til veganerbørn under to år?

Kan ikke lave anbefalinger om noget, vi ikke anbefaler

Anette Poulsen, der er sundhedsplejerske og ansvarlig for Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger til børn under to år, forklarede lørdag til Berlingske, hvad der ligger til grund for Sundhedsstyrelsens beslutning.

- Vi anbefaler ikke veganer-kost til børn under to år, og vi kan ikke på den ene side sige, at vi ikke anbefaler det, og så alligevel vejlede folk i det. Det vil ikke være troværdigt. De forældre, som vælger at lade deres spædbørn være veganere på trods af, at myndighederne ikke anbefaler det, må tage ansvar for det. Vi kan ikke lave anbefalinger om noget, som vi ikke anbefaler.