Samfund

TV 2 Dokumentar afslører: Illegal leverede varer for Nemlig.com - lærte alle de gode tricks

TV 2 Dokumentars muldvarp bliver ansat til at køre varer ud for internetsupermarkedet, hvor han får tricks til at arbejde som illegal i Danmark.

De seneste dage har TV 2 Dokumentar forsøgt at afdække, hvordan tusinder af illegale indvandrere er i stand til at leve og arbejde i Danmark. I dokumentaren "Illegal i Danmark" skal to muldvarpe fra Nigeria og Pakistan i 30 dage forsøge at klare sig og få et job og et sted at bo.

"Hassan" fra Pakistan får et arbejde, hvor han skal køre varer ud for internetsupermarkedet Nemlig.com. 

Det sker efter at "Hassan" på Facebook skriver et opslag i en gruppe for pakistanere i Danmark. Kort efter modtager han en besked fra en mand, som tilbyder ham et job, hvis han har kørekort. 

Men da "Hassan" fortæller, at han hverken har pas, visum eller kørekort, trækker manden i land. I to dage hører Hassan ikke mere fra manden, der har henvendt sig om et job. Men så får han en ny besked.

Kom til Frederiksberg på 30 minutter

Her er der også rejst sager på grund af illegal arbejdskraft

KFC: (Isken Aps) Amagerbrogade 95, København. Bøde på 50.000 kr. udstedt i 2013.

KFC: (Isken Aps) Rådhuspladsen, København. Bøde på 110.000 kr. og 90.000 kr udstedt i 2015.

Burger King: (Nordic Service Partners) Marielundvej 43, Herlev. Bøde på 240.000 kr. udstedt i 2015.

Burger King, (Nordic Service Partners) Vesterbrogade, København. Bøde på 50.000 kr. udstedt i 2013.

Starbucks: (Filial af HMS Host), Terminal 3, Københavns Lufthavn. Bøde på 90.000 kr. udstedt i 2014.

McDonald’s: (Dinesen Detail) Terminal 3, Københavns Lufthavn. Bøde på 250.000 udstedt i 2015.

- Kan du komme til Frederiksberg på 30 minutter, spørger han.

Det kan "Hassan", og på det aftalte sted møder han for første gang den mand, der skrev til ham om et job, hvor han bliver instrueret i at køre varer ud for Nemlig.com. 

- Det er nemt. De her kasser med mad bestiller kunderne, og vi skal levere det til dem. Hvis du arbejder sort for mig, forstår du, og du bliver taget, så er det mig, der kommer i klemme, forklarer "Hassans" arbejdsgiver, som også uddyber, hvad sort arbejde betyder. 

Illegal i Danmark

Netop nu lever mange tusind mennesker illegalt i Danmark. Men hvordan kan illegale indvandrere overleve i et gennemkontrolleret land som vores? Hvordan skaffer de sig en indtægt? Hvem tjener på, at de er her, og hvordan undgår de myndighederne?

Det er TV 2 Dokumentar gået undercover for at undersøge

I dokumentaren ”Illegal i Danmark” bliver to udenlandske muldvarper sat af på Københavns Hovedbanegård uden nogen papirer. Herefter har de 30 dage til at finde tag over hovedet og skaffe sig en indtægt som illegal.

Hvordan det går, kan du se, når første del af dokumentaren sendes torsdag d. 30. marts.

- Sort betyder dem, som arbejder sort. Det er ikke, fordi de er sorte. Du er selv sort, for du har ingen papirer og kan ikke arbejde.

Hvad vil du sige til politiet?

Chaufføren forklarer "Hassan", at han arbejder for en vognmand, der er hyret af Nemlig.com til at bringe deres varer ud. Han forklarer også, at han løber en risiko ved at ansætte "Hassan". 

- Hvis du er i gang med en rute, men bliver stoppet af politiet, hvad vil du så sige til dem? Du har hverken arbejdstilladelse eller CPR-nummer. Så siger du, at du arbejder for mig, og så får jeg en bøde af politiet. En stor bøde, siger han. 

Tre typer illegale

LYKKERIDDEREN

Ham, der kommer til Danmark uden papirer. Han får de jobs, der nu engang er, og lever fra dag til dag.

DEN HÅBEFULDE

Ham, der kommer til Danmark på et turistvisum eller et studieophold og bruger den tid, han har, til at opbygge netværn og de forbindelser, der skal til for at etablere sig fast i Danmark.

DEN UDSPEKULEREDE

Ham, der har alle de falske papirer i orden, inden han tager til Danmark. Som regel er papirerne udarbejdet så godt, at arbejdsgivere ikke har en reel chance for at finde ud af, om de er falske eller ej.

Kilde: Kjeld Farcinsen

Politiet har flere gange anholdt illegale chauffører, der kører ud med Nemlig.coms varer. Alligevel fortæller chaufføren, som Hassan kører med, at der er andre illegale, der arbejder med at bringe Nemlig.coms varer ud.

- I dag er der en med mig, og i morgen er det en anden. De er illegale. De er godt lært op. Laver du fejl og bliver taget, så får vi en bøde. Og du bliver udvist, forklarer chaufføren.

Har lært at lyve og snyde

Overfor TV 2 Dokumentar forklarer muldvarpen "Hassan", at det virkede som om, chaufføren bare ville have ham med om bord. Derfor gav han sig også tid til at lære sin illegale assistent grundigt op.  

- Jeg har lært alle tricks ved det her arbejde. Hvordan man skal lyve, og hvordan man skal snyde dem. Der er en risiko for mig, og der er også en risiko for dig. Der er mange, der gør det, siger chaufføren blandt andet, mens han bringer varer ud for Nemlig.com sammen med "Hassan". 

Chaufføren var godt tilfreds med "Hassans" arbejde og tilbød ham 50 kroner i timen. Samtidig lod han "Hassan" vide, at han kunne komme op på 80 kroner i timen, hvis han fortsatte. 

Sjældent de store firmaer

Det er sjældent, at politiet støder på illegal arbejdskraft hos de store firmaer. Det fortæller Kjeld Farcinsen, der er politikommissær i Politiets Udlændingekontrolsektion til TV 2 Dokumentar.

- I det øjeblik, at man har udliciteret de store opgaver til en underleverandør, så har man heller ikke længere det juridiske ansvar. Og så er der intet incitament til at kontrollere noget som helst, siger han. 

Nemlig.com: Hvis man vil snyde, så kan man

TV 2 Dokumentar har vist optagelserne af muldvarpens arbejde til Nemlig.com, som mener, det er umuligt at undgå den form for illegal arbejdskraft. 

- Hvis man vil snyde, så kan man desværre også snyde. Det eksempel I viser, er jo en muldvarp, der stiger på bilen, efter at han har forladt matriklen. Det siger sig selv, at det er ganske svært at kontrollere på det niveau. Vi gør, hvad vi kan. Men det er klart, at vi med så mange biler kørende, ikke kan kontrollere hver dag. Og det her er et problem i branchen, som er svært at dæmme op for, siger driftschef i Nemlig.com, Henrik Hjort.

Han oplyser, at vognmændene, som hyrede "Hassan", efterfølgende er blevet opsagt og politianmeldt. 

TV 2 har også forsøgt at komme i kontakt med vognmanden, som "Hassan" kørte sammen med. Men det har ikke været muligt at få en kommentar.

På torsdag klokken 20.00 kan du se andet afsnit af ”Illegal i Danmark” på TV 2 og TV 2 Play.