Samfund

TV 2 afslører: Illegal arbejdede for leverandør til Michelin-restauranter

TV 2s muldvarp får til opgave at renovere en vinbutik i København, men da arbejdet skal betales, opstår der problemer.

I anden del af dokumentaren 'Illegal i Danmark', der bliver sendt på torsdag, afslører TV 2 Dokumentar, at illegal arbejdskraft har gjort rent for 33 kroner i timen - sort -  på landets største burgerkæde, McDonald’s, ligesom illegale også har delt aviser ud på villaveje.

Nu kan TV 2 Dokumentar på baggrund af skjulte optagelser også afsløre, at illegal arbejdskraft er blevet brugt i en vinbutik i København. Ejeren af butikken er direktør i flere firmaer, der blandt andet leverer produkter til Michelin-restauranter i byen.

Det er TV 2 Dokumentars muldvarp "Hassan" fra Pakistan, som får arbejde i vinbutikken, efter at han i 17 dage forgæves har forsøgt at finde arbejde rundt omkring i København.

Illegal arbejdskraft

Sidste år gav politiet 121 bøder til 117 virksomheder, som havde beskæftiget en udlænding uden fornøden arbejdstilladelse - eller i strid med arbejdstilladelsens betingelser(Udlændingelovens § 59).

Nedenfor kan du se, hvordan loven er overtrådt:

  • Betingelser for arbejdstilladelse er ikke opfyldt: 23 sager
  • Manglende arbejdstilladelse: 65 sager
  • Arbejdede i virksomhed, personen ikke havde tilladelse til: 16 sager
  • Manglende opholdstilladelse og manglende arbejdstilladelse: 15 sager
  • Betingelser for arbejdstilladelse er ikke opfyldt og manglende arbejdstilladelse: 2

22 af afgørelserne er skærpende.

Flere gange har han fået afslag, fordi han ikke har de nødvendige papirer. Men lige da han er begyndt at miste troen på, at det kan lade sig gøre at finde arbejde, møder han en mand på gaden, der vasker vinduer på en butik.

Lover 70 kroner i timen

TV 2 Dokumentars muldvarp præsenterer sig selv og spørger, om manden mangler hjælp, ligesom han oplyser, at han hverken har pas eller visum. Manden får hans telefonnummer, og senere ringer han og tilbyder "Hassan" arbejde. "Hassan" understreger endnu engang, at han er illegal, men manden gør det klart, at han vil betale ham kontant. 70 kroner i timen.

Da "Hassan" efterfølgende mødes med manden, får han besked på at renovere vinbutikken. Han skal blandt andet fjerne gammel maling fra væggene. "Hassan" får også en nøgle til butikken og instruktioner om, at han skal sige, han er venner med ejeren, hvis nogen spørger.

Her er der også rejst sager på grund af illegal arbejdskraft

KFC: (Isken Aps) Amagerbrogade 95, København. Bøde på 50.000 kr. udstedt i 2013.

KFC: (Isken Aps) Rådhuspladsen, København. Bøde på 110.000 kr. og 90.000 kr udstedt i 2015.

Burger King: (Nordic Service Partners) Marielundvej 43, Herlev. Bøde på 240.000 kr. udstedt i 2015.

Burger King, (Nordic Service Partners) Vesterbrogade, København. Bøde på 50.000 kr. udstedt i 2013.

Starbucks: (Filial af HMS Host), Terminal 3, Københavns Lufthavn. Bøde på 90.000 kr. udstedt i 2014.

McDonald’s: (Dinesen Detail) Terminal 3, Københavns Lufthavn. Bøde på 250.000 udstedt i 2015.

I flere dage arbejder "Hassan" i butikken, og da han er færdig med opgaven, fortæller han sin arbejdsgiver, at han har arbejdet 11-12 timer i butikken.

Et ultimatum

Men ejeren af butikken er ikke tilfreds med hans arbejde.

- Det var lidt langsomt, for nu at være helt ærlig, siger han.

Den følgende dag vender "Hassan" tilbage for at få sin lovede timeløn på 70 kroner for de 11-12 timers arbejde. Men arbejdsgiveren stiller ham et ultimatum.

- Vi kan gøre det på to måder. Enten giver jeg dig 700 for ti timers arbejde. Eller jeg kan give dig 500, som jeg synes, dit arbejde var værd, og så har jeg måske noget andet arbejde til dig. Det er op til dig. Du kan tage 700, og så skilles vi som venner. Eller du kan tage 500, og så har jeg mere arbejde til dig, siger ejeren af vinbutikken. 

Tre typer illegale

LYKKERIDDEREN

Ham, der kommer til Danmark uden papirer. Han får de jobs, der nu engang er, og lever fra dag til dag.

DEN HÅBEFULDE

Ham, der kommer til Danmark på et turistvisum eller et studieophold og bruger den tid, han har, til at opbygge netværn og de forbindelser, der skal til for at etablere sig fast i Danmark.

DEN UDSPEKULEREDE

Ham, der har alle de falske papirer i orden, inden han tager til Danmark. Som regel er papirerne udarbejdet så godt, at arbejdsgivere ikke har en reel chance for at finde ud af, om de er falske eller ej.

Kilde: Kjeld Farcinsen

Føler sig udnyttet

"Hassan" får på fornemmelsen, at manden begynder at afpresse ham, men han vælger at tage de 500 kroner i håb om at få mere arbejde. Også selvom han føler, at arbejdsgiveren udnytter ham.

- Jeg fortalte ham, jeg ikke havde nogen papirer, pas eller visum, og at jeg havde brug for arbejde. Der tænkte jeg, at han udnyttede mig som illegal, fortæller "Hassan" efterfølgende til TV 2 Dokumentar.

Og hos politiet kender man alt for godt den slags aftaler. Det fortæller Kjeld Farcinsen, der er politikommissær i Politiets Udlændingekontrolsektion.

Illegal i Danmark

Netop nu lever mange tusind mennesker illegalt i Danmark. Men hvordan kan illegale indvandrere overleve i et gennemkontrolleret land som vores? Hvordan skaffer de sig en indtægt? Hvem tjener på, at de er her, og hvordan undgår de myndighederne?

Det er TV 2 Dokumentar gået undercover for at undersøge

I dokumentaren ”Illegal i Danmark” bliver to udenlandske muldvarper sat af på Københavns Hovedbanegård uden nogen papirer. Herefter har de 30 dage til at finde tag over hovedet og skaffe sig en indtægt som illegal.

Hvordan det går, kan du se, når første del af dokumentaren sendes torsdag d. 30. marts.

- Vi ser typisk, at man laver én aftale og når man kommer til lønningsdagen, så er det en anden løn, man får udbetalt. Så er der alle mulige forklaringer om, at arbejdsgiveren ikke har fået så meget for opgaven, som han havde forventet. Eller at han ikke synes, det arbejde, der er udført, er godt nok. Derfor regulerer man på lønnen. Så er man i den situation, at den pågældende, som er her illegalt, ikke har nogen mulighed for at klage nogen steder, siger han.

At ansætte en illegal er strafbart og kan give alt fra en bøde på 10.000 kroner til fængselsstraf. Strafferammen er to års fængsel.

Får besked på at møde op foran lagerbygning

Men den chance er indehaveren af vinbutikken villig til at tage. For samme aften, som "Hassan" har accepteret og modtaget de 500 kroner for sit arbejde, får han en sms fra sin arbejdsgiver, som beder ham møde op ved en lagerbygning på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter den følgende dag. 

Da "Hassan" kommer, bliver han mødt af en anden mand, som instruerer ham i at sætte klistermærker på ølflasker i omkring 40 kasser. Det tager næsten tre timer for "Hassan" at udføre arbejdet, og efterfølgende vender han tilbage til vinbutikken, hvor han får 150 kroner i kontanter af indehaveren.

Det betyder, at "Hassan" i alt har fået 650 kroner i løn for omkring 14 arbejdstimer. Og selvom manden siger, at han måske har mere arbejde i butikken, bliver "Hassan" ikke kontaktet igen efter den sidste betaling. 

Arbejdsgiver: Tilbød arbejde ud fra et medmenneskeligt perspektiv

Efterfølgende konfronterer TV 2 Dokumentar indehaveren af vinbutikken. Han ønsker ikke at stille op til interview. Men han skriver i en mail, at han mener, "Hassan" har narret ham til at tro, at han var desperat efter arbejde.

Indehaveren af vinbutikken valgte at tilbyde arbejdet ud fra et medmenneskeligt perspektiv. Indehaveren af vinbutikken tilføjer, at han - ud over "Hassan" - aldrig har betalt nogen kontant for at arbejde for ham.  

I aften klokken 20.00 kan du se andet afsnit af ”Illegal i Danmark” på TV 2 og TV 2 Play.