- Man skal battle om så lidt som muligt, når der er børn involveret

Per blev skilt uden at have en aftale på forhånd: Svært at lave aftaler, når man er rygende uenige og måske føler sig svigtet.

For Per Lassen endte en skilsmisse for otte år siden med en stor økonomisk nedtur, der kostede ham slægtsgården.

Ligesom de fleste andre danskere havde han ikke sikret sig før skilsmissen med en præcis aftale om, hvordan værdierne i ægteskabet skulle deles.

Ikke fordi han tror, det havde gjort den store forskel rent økonomisk med en ægtepagt eller en anden form for aftale. Men i situationen havde det været rart at der lå en klar aftale skrevet ned, siger han i dag.

- Når der begynder at komme de her kampe, der tit kommer efter en skilsmisse, hvor man er rygende uenige og måske egentligt føler sig svigtet, så er der måske også noget hævn inde over i nogle tilfælde.  Så bliver det jo rigtig træls. Så ville det være rart at have en aftale, siger Per Lassen.

Maria Helgstrand var i en anden situation, da hun blev skilt. Hun og eksmanden havde lavet en ægtepagt. Den betød, at selv om han havde arbejdet fuld tid, mens hun havde arbejdet nedsat tid og passet parrets to børn, så delte de den pension, som han havde sparet op.

- Uden den havde jeg nok ikke haft så mange penge til min alderdom, som jeg har nu, siger hun i dag.

Hun anbefaler uden tøven, at man får lavet en økonomisk aftale på forhånd. Det gør det hele meget lettere, når man står midt i skilsmissen.

- Der er færre ting at battle om. Og man skal battle om så lidt som muligt, når der er børn involveret, siger Maria Helgstrand.

Svært at tale om

Ifølge formanden for Danske Familieadvokater Anne Broksø, så er en del af grunden til, at så få ægtepar laver klare aftaler om økonomien på forhånd, at det er uromantisk at tale om en fremtidig skilsmisse som noget, der skal overvejes.

- Det er svært at tale om, fordi man implicit taler om, at forholdet ikke varer ved, og det gør jo ondt. Den ene part vil nogle gange føle, at det er at tage første spadestik til en skilsmisse, siger Anne Broksø.

Fælles eller særeje? Det skal du være opmærksom på