Lego risikerer at ramme Trumps toldmur
En toldmur mellem USA og Mexico vil ramme millioner af Lego-klodser, der hver dag produceres i Mexico og køres til USA.
De mexicanske børnefingre roder rundt i kassen med farverige klodser. På børnemuseet i Mexico City er det danske legetøj blandt de mest populære attraktioner.
Og det er ikke kun på museet, at den danske legetøjsgigant er populær. Legos marked i Mexico har været i hastig vækst de seneste år.
Men Lego og de andre danske virksomheder i Mexico er havnet midt i handelskrigen mellem USA’s præsident Donald Trump og Mexicos præsident Enrique Pena Nieto.
Trump har, udover en fysisk mur til Mexico, nemlig også truet med en handelsmur til det store land syd for den amerikanske grænse. Han ønsker mindre import og mere produktion hjemme i Amerika. Og en toldmur er rigtig dårlig nyt for den danske eksport på 5,7 mia. kroner om året til Mexico.
Stor Lego-produktion i Mexico
For Lego vil en toldmur have ekstra store konsekvenser, fordi Billund-firmaet har investeret i en enorm fabrik i Monterey, Mexico.
Hver dag spytter den mexicanske Lego-fabrik mere end 8 millioner klodser ud – eller omkring 30.000 æsker med legetøj.
De bliver kørt i lastbiler fra Mexico over grænsen til USA, hvorfra Legos største marked bliver serviceret og klodserne distribueres til resten af Sydamerika.
Lego på listesko
Lego ønsker ikke at udtale sig om konsekvenserne ved en toldmur. Men det siger sig selv, at hvis alle 8 millioner Lego-klodser, som hver dag krydser grænsen, skal fortoldes, så bliver det en dyr og omstændelig omgang for Lego.
Under det officielle danske besøg i Mexico, er Legos nye koncernchef Bali Padda da heller ikke meget for at puste til handelskrigen da han viser statsminister Lars Løkke Rasmussen rundt blandt klodser og legesyge poder på børnemuseet.
- Lad os vente og se, hvad der sker i stedet for at spekulere. Indtil videre er der jo ikke sket ret meget.
Men hvad vil konsekvenserne ved en toldmur være for Lego?
- Der har været en masse larm, men lad os nu se, hvad der reelt kommer ud af det, siger Bali Padda til tv2.dk.
Løkke hos begge parter
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har diskuteret en eventuel toldmur med Mexicos præsident Nieto, men sagen er også følsom for statsministeren, som inden for fire dage har været i begge lejre – hos Trump i Washington og nu hos modparten i Mexico City.
Derfor går Løkke da også på diplomatiske listesko, når man udfritter ham om konsekvenserne.
- Tingene udvikler sig og det her er en god anledning til, at jeg kan referere mine indtryk fra Washington og selvfølgelig også lytte til, hvordan man ser på tingene her i Mexico, siger Lars Løkke Rasmussen.
"Lad os nu se"
Anderledes bramfri er den danske ambassadør til Mexico, Henrik Bramsen Hahn. Han lægger ikke skjul på, at en toldmur vil være dårligt nyt for den danske eksport.
- Jeg håber ikke på den toldmur kommer. Jeg håber ikke på grænsetold. Jeg tror også, at vi har fået forsikringer om, at den ikke kommer, men lad os nu se, lad os nu se, siger Henrik Bramsen Hahn.
Rundvisningen på børnemuseet i Mexico City er ved at være slut, men inden Lego-topchefen Bali Padda siger farvel til statsministeren, stikker han ham en symbolsk gave: en æske med en miniature-kopi af Legos ellers enorme fabrik i Monterey, Mexico.