Danske musikere går til kamp mod Youtube: - Man skal være glad for luftfrikadeller og vindsovs

Selvom Emil Stabils karriere startede på Youtube, langer han nu ud efter videoplatformen. De betaler ikke nok til musikerne, mener han.

I dag streamer de fleste danskere deres musik på tjenester som Spotify og Apple Music. Men 59 procent af dem, der streamer musik, bruger webportalen Youtube. Det viser en undersøgelse, som brancheorganisationen IFPI har lavet.

Men det er ikke godt for musikernes økonomi.

For mens streamingtjenester som Yousee Musik, Apple Music og Spotify betalte 381 millioner kroner til danske musikere sidste år, indbragte afspilninger på Youtube kun 11 millioner. Og det, mener branchen, er alt for lidt.

- De penge, der kommer fra Youtube, er meget beskedne beløb. De skal fordeles på rigtig mange titler, så man skal være glad for luftfrikadeller og vindsovs, hvis man skal være glad for Youtube som musiker, siger kommunikationschef hos IFPI, Lasse Lindholm til TV 2.

Sanger: Musik er til folket

En af de musikere, der er utilfredse med de beløb, hjemmesiden betaler, er den danske rapper Emil Stabil, som er kendt for sangene 'Er Det En Fugl' og 'Allerede Is'.

- Musik er til folket, og det er der, Youtube har sin styrke. Men at de så ikke betaler, er en bagside af medaljen, siger han til TV 2.

Hans forhold til hjemmesiden er splittet, for han ville heller ikke være den foruden. Det var nemlig på Youtube, at hele hans karriere startede.

- Det har været springbrættet videre til at kunne lave en masse penge på det, siger han og tilføjer:

- Vi havde aldrig nogensinde lavet nogle penge, hvis det ikke var for Youtube. 

IFPI: Youtubes betaling er et reelt problem

Lasse Lindholm lægger da heller ikke skjul på, at der er mange positive ting at sige om Youtube. Det kan være med til at hjælpe nye musikere på vej mod en karriere.

- Youtube er en fantastisk platform. Det eneste, der ikke er fantastisk ved Youtube, er den betaling, de bidrager med. Og det er et reelt problem i moderne, digital økonomi.

Den udskældte hjemmeside selv mener ikke, at sammenligningen med tjenester som Spotify er i orden. 

I en mail skriver Youtube til TV 2, at en direkte sammenligning mellem YouTube og en musiktjeneste som Spotify ikke er korrekt.

- Spotify og YouTube er to helt forskellige tjenester: Den ene er en decideret musikstreamingtjeneste, hvor abonnenterne betaler et fast, månedligt beløb, den anden er en reklamefinansieret videoplatform, hvor der blandt meget andet kan afspilles musikvideoer. 

I 2012 udgjorde streaming en fjerdedel af indtægterne fra musiksalget i Danmark, mens det i dag er næsten 80 procent.