TV 2 Dokumentar afslører: Illegale deler aviser ud på villaveje
Illegal arbejdskraft blev ansat til at distribuere aviser for en af Danmarks største ungdomsarbejdspladser.
Tidligere i dokumentaren 'Illegal i Danmark' har TV 2 Dokumentar afsløret, at illegal arbejdskraft har gjort rent for 33 kroner i timen - sort - på landets største burgerkæde, McDonald’s.
Nu kan TV 2 Dokumentar på baggrund af nye skjulte optagelser afsløre, at Danmarks største private distributionsvirksomhed, firmaet FK-Distribution, som leverer husstandsomdelte tryksager til ca. 2,2 millioner husstande to gange om ugen, har gjort brug af et firma, som benytter sig af illegal arbejdskraft.
Efter at have gjort rent på McDonalds får TV 2s muldvarp "John" fra Nigeria nemlig dagen efter et nyt job, som avisomdeler via den samme mand fra det firma, som skaffede ham opgaven hos burgerkæden. Dette firma leverer altså arbejdskraft til både rengøring og avisomdeling som underleverandør.
Kender ikke sin løn
"John" mødes på Hovedbanegården med en anden mand og stiger på toget til Ballerup.
Sammen med to andre afrikanske mænd begiver "John" sig rundt i villakvarterer og smider reklamer i postkasser, ligesom han stemmer dørklokker og siger "Aviser" i dørtelefoner, inden de bliver lukket ind i opgange.
Men efter at have arbejdet som omdeler i seks dage, har "John" endnu ikke fået at vide, hvor meget han kan forvente at få i løn.
De mest kummerlige job
- De her mennesker kommer jo herop for at skabe et bedre liv for dem og deres familie. De er afhængige af at have en form for indkomst, så de kan sende penge hjem, og så de kan forsørge sig selv, mens de er i landet. Så de får de mest kummerlige job, der findes, fortæller Kjeld Farcinsen, der er politikommissær i Politiets Udlændingekontrolsektion.
Det drejer sig typisk om job i servicebranchen og i distributionsbranchen, rengøring, housekeeping på hoteller, job i kiosker og små grillbarer.
- Folk ved reelt ikke, om de er købt eller solgt. Vi har set eksempler på, at folk har arbejdet for 20 kroner i timen, siger Kjeld Farcinsen.
Overfuset af arbejdsgiver
To uger efter hans første arbejdsdag forsøger John at få fat i sin arbejdsgiver. Den første besked, får "John" ikke svar på. Og derfor sender "John" dagen efter en ny besked til sin arbejdsgiver.
- Jeg vil bare vide, hvor meget jeg får for mit arbejde indtil videre. Jeg kan ikke komme på arbejde i dag, hvis det ikke bliver afklaret, skriver han.
Efterfølgende bliver "John" ringet op af arbejdsgiveren, som bestemt ikke er tilfreds med hans beskeder og overfuser ham i røret.
- Jeg så din besked, og jeg er virkelig skuffet. Virkelig skuffet. Jeg har 25 andre mænd, som arbejder for mig. Du er ikke den eneste, der arbejder for mig. Det her er første gang, mr. John. Jeg har kørt mit firma i næsten tre år. Det er første gang, jeg får sådan en besked fra en, der arbejder for mig. Jeg ringer, og så mødes vi senere. Jeg vil sørge for, at du får dine penge, siger arbejdsgiveren i telefonen.
I telefonen giver arbejdsgiveren "John" besked på at møde op på et bestemt sted samme aften. Han giver "John" 900 kroner for de seks dages arbejde, hvor han har omdelt reklamer og aviser. Desuden får "John" besked om, at "vi tales ved".
Siden hører han aldrig fra arbejdsgiveren igen.
Har ingen alternativer
Og den situation som John oplevede, er langt fra usædvanlig blandt illegale. For arbejdsgiveren er klar over, at arbejdsmodtager ikke har andre muligheder, fortæller politikommissær Kjeld Farcinsen.
- Når de begynder at stille spørgsmål til deres arbejdsgiver, så ender det ofte med, at de bliver truet. For arbejdsgiveren ved udmærket godt, at de er her illegalt, siger Kjeld Farcinsen.
Og det bliver udnyttet af arbejdsgiveren, som ved, at den illegale ikke kan gå til myndighederne, uddyber migrations- og velfærdsforsker Shahamak Rezaei.
- Derfor kalkulerer de med, at de holder deres mund. Og de finder sig i elendigheden, fordi de ikke har andre alternativer, og der er bange for at blive smidt ud af landet, forklarer han.
Arbejdsgiver forsvarer sig selv: Ville hjælpe illegal
TV 2 Dokumentar har efterfølgende været i kontakt med FK Distribution, som oplyser, at de har opsagt samarbejdet med "Johns" arbejdsgiver, og at de tager afstand fra illegal arbejdskraft.
- Vi er meget opmærksomme på at reglerne omkring arbejds- som opholdstilladelse skal overholdes, hvorfor vi har indført aftaler, procedurer og kontroller, der skal sikre, at det sker, skriver FK Distribution i en mail til TV 2 Dokumentar.
- Bliver vi opmærksomme på, at forhold ikke er i orden, skrider vi omgående ind, forsikrer FK Distribution, som ikke har yderligere kommentarer til sagen.
Også "Johns" arbejdsgiver vil kun svare skriftligt. Han erkender at have ansat en illegal arbejdstager, fordi han ville hjælpe ham. Han mener, de 900 kroner var en fair løn og han oplyser, at han ikke tidligere har haft illegale ansat.
Se med på torsdag, hvor TV 2 sender anden halvdel af dokumentaren "Illegal i Danmark." Du kan også lige nu se første del af dokumentaren på TV 2 Play.