Sådan finder tyven din cykel online

Cykeltyve tager de sociale medier i brug i jagten på de dyre cykler. Her kan du læse, hvordan de gør.

Foråret og varmen er så småt på vej, og det sender også flere af de tohjulede ud på cykelstier og landeveje.

Det gælder typisk også de mere dyre af slagsen, der har været gemt væk, skånet for vinterens sne og slud.

Du skal dog tænke dig godt om, inden du begynder at poste forårsbilleder af dig selv og din dyre cykel. For cykeltyvene kigger med.

- Før i tiden skulle cykeltyvene selv ud og orientere sig om cykler på gader og i haveskure, men de seneste par år har tyvene fået ekstra hjælp til at gå efter de rigtig dyre cykler. Hjælpen kommer fra danskerne selv igennem vores vaner på de sociale medier - især på diverse træningsapps, fortæller Lise Agerley, der er kommunikationsdirektør i Alka Forsikring.

Får styr på privatindstillingerne

Det er især, når det kommer til privatindstillingerne, at man nemt kan komme til at hjælpe cykeltyvene på vej.

For en åben profil på de sociale medier og træningsapps som Endomondo og Strava betyder, at tyven kan gå på research i billeder, opslag og træningsrutiner. Og så er det nemt at finde ud af, hvor de kan stjæle en dyr cykel, og hvornår ejeren ikke er hjemme.  

- De fleste tænker slet ikke over, hvor mange der egentlig kan følge med i de oplysninger, der postes online. Men vi ser en stigende tendens til, at de rutinerede cykeltyve kan gå direkte efter specialcyklerne på baggrund af online research, siger Lise Agerley.

Har især racercykler på sigtekornet

Det er især de helt dyre cykler, som de ’digitale cykeltyve’ er på jagt efter. 

- Det er cykler, der typisk koster 20.000 eller op efter, som bliver stjålet, fortæller Birgitte Ringbæk, der er presseansvarlig hos forsikringsselskabet If.

Det er via svenskerne, at man har opdaget, hvordan cykeltyvene opererer.

- Svensk politi har tidligere haft en stor aktion på havnene i det sydlige Sverige, hvor der er sejlads til baltiske lande. Her stoppede man alle lastbiler, og her fandt de mange dyre cykler gemt væk blandt andre varer, fortæller Birgitte Ringbæk.

Har adgang til lukkede grupper

Det bedste råd, hun kan give, for at sikre sig mod tyveri, er at holde cyklen helt uden for de sociale medier, for man kan ikke vide sig helt sikker, selvom man er meget forsigtig.

- Udover at det er nemt at finde oplysninger, så er det også meget nemt at oprette falske profiler. Og de kriminelle er også til stede i lukkede fora og grupper, hvor folk måske ellers føler sig mere trygge til at fremvise udstyr og cykelruter.