Får du reklamer trods nej tak? Sådan slipper du for (næsten) det hele
Selvom du har frabedt dig reklamer og ugeaviser, kan tryksager ende i din postkasse. Her kan du blive klogere på regler og klagemuligheder.
Flere af TV 2s læsere oplever, at de får reklamer, selvom de har et ’nej tak’-klistermærke siddende på postkassen.
I en afstemning på vores hjemmeside svarer omkring 70 procent, at de ”hver uge” eller ”af og til” får reklamer på trods af klistermærket.
Det er dog ikke sikkert, at alle reklamerne skyldes fejl i distributionen.
Reglerne er nemlig ikke helt lette at forstå, og nogle tryksager kan du ikke slippe for, selvom du er tilmeldt en af de to ordninger "Reklamer - Nej tak" eller "Reklamer og ugeaviser - Nej tak".
I samarbejde med Marie Asmussen, der er fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden, giver vi dig her et overblik over regler og klagemuligheder.
- Det burde være omvendt
På TV 2 Nyhedernes Facebook-side skriver flere, at de får reklamer, selvom de har et 'nej tak'-klistermærke på postkassen. En af dem er Irene Justenborg.
- Sidste år begyndte de at smide reklamer i min postkasse på trods af 'nej tak'-klistermærket. Ringede og brokkede mig og fik et nyt klistermærke. Så gik der to-tre uger, så stoppede det. MEN nu er den gal igen. Min postkasse er blevet en affaldsspand for overskudsreklamer. Flere af samme slags. Jeg ønsker ikke nogen reklamer og heller ikke ugeaviser. Desværre kan man bare ikke framelde dem, skriver hun.
Der er også flere, der undrer sig over, hvorfor reklamer aktivt skal meldes fra.
- Det burde være omvendt, så man skal bestille reklamer for at få dem. Det kan simpelthen ikke passe, at vi skaber så meget unødvendigt affald, skriver Asbjørn Rindom Christensen.
Det er dog ikke lige til at lave det nuværende system om. Skal det ændres, så danskerne aktivt skal melde sig til reklamer, kræver det en ændring af postloven.
Halvdelen af husstandene tilmeldt
Selvom der findes forskellige reklamedistributører, er det hos Postnord, du tilmelder dig 'nej tak'-ordningen.
Postnord oplyser til TV 2, at omkring halvdelen af landets cirka 2,7 millioner husstande har gjort det.
Tidligere har det været sådan, at du skulle forny dit 'nej tak'-klistermærke hvert andet år. Men i januar slog ombudsmanden fast, at ordningen skal respekteres i al fremtid. Hvis du flytter, skal du dog fortsat melde dig til på ny.