Samfund

Trines søn var død i 11 minutter: Vil I ikke nok få jeres børn vaccineret

Bertram på tre en halv måned fik kighoste og var lige ved at dø. Så snart han er rask nok til det, skal han have MFR-vaccine.

Bertram, der nu er tre en halv måned gammel, har kæmpet hårdt for sit liv, siden han i januar blev ramt af kighoste. Den lille drengs hjerte stoppede på Hvidovre Hospital, og han var død i 11 minutter, inden det lykkedes sundhedspersonalet at genoplive ham.

- Der nåede at gå alle mulige ting igennem hovederne på os. Hvordan skulle vi fortælle hans storesøster (Hanna på fire, red.), at hendes lillebror var død, fortæller Bertrams mor Trine Wehnert fra Glostrup ved København til TV 2.

Bertram overlevede, og nu kæmper han og hans familie for, at den lille dreng ikke også skal blive smittet med mæslinger - men på grund af svækket immunforsvar er Bertram endnu ikke rask nok til at få den MFR-vaccination, der kan beskytte ham mod mæslinger - og han er først gammel nok til at få vaccinen om et år.

I den seneste uge har diskussionen om MFR-vaccinationerne været intens, en del forældre vil ikke lade deres børn vaccinere på grund af frygt for bivirkninger, mens Sundhedsstyrelsen forsikrer at MFR-vaccinen er gennemtestet.

- Så snart Bertram er rask nok, og han er gammel nok, drøner vi hen og får den. Det, vi har været igennem med Bertrams kighoste har været slemt, men mæslinger er en tand værre, så det vil vi ikke  igennem også, siger Trine Wehnert.

Nu har hun skrevet et opslag på Facebook, hvor hun indtrængende beder de forældre, der ikke vil have deres børn vaccineret af frygt for bivirkninger, om at få deres børn vaccineret.

- Bertram overlevede, fordi vi var på hospitalet, fordi han allerede lå i respirator, fordi dygtige læger gjorde alt hvad der stod i deres magt og reddede vores dreng. Hjælp os nu med at beskytte Bertram imod mæslinger, hvis han får dem, kan det blive fatalt. Derfor vacciner jeres børn, mit barns liv kan afhænge af det, skriver hun i Facebook-opslaget, der er blevet delt over 3700 gange.

- Jeg havde aldrig troet, jeg skulle blande mig i vaccinationsdebatten. Men jeg har altid støttet op omkring vaccineprogrammet og fik min datter vaccineret. Nu er det vigtigt at beskytte mit barn mod mæslinger, siger Trine Wehnert.

Selv om hendes barns liv er på spil, har hun dog forståelse for de forældre, der ikke vil have deres børn vaccineret, fordi de frygter bivirkninger.

- Jeg har fået en del reaktioner på Facebook-opslaget, også fra nogen, der frygter bivirkningerne ved vaccinen. Og for mange af de forældre, der ikke vil have deres børn vaccineret, er der sikkert en tragisk historie om bivirkninger ved vaccinen bag. Og hvis jeg havde haft de samme oplevelser som dem, ville jeg sikkert se det på samme måde. Det er jo en sag, hvor man argumenterer mod frygt. Men jeg må tro på, at Sundhedsstyrelsen har ret, og at denne her vaccine er gennemtestet, siger Trine Wehnert.

Fokus på mæslinger

Sundhedsstyrelsen har netop sat fokus på MFR-vaccinationerne - der er konstateret udbrud af mæslinger i blandt andet Rumænien og Italien.

- Sundhedsstyrelsen sætter fokus på Børnevaccinationsprogrammet med henblik på at få forhøjet vaccinationsdækningen af blandt andet mæslinger, som er en meget smitsom sygdom. Alle børn bliver tilbudt gratis vaccinationer mod en række sygdomme. De sygdomme, der bliver vaccineret imod, findes stadig, enten i Danmark eller i lande tæt på os. Det gælder for eksempel sygdommen mæslinger, der kan være meget alvorlig, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Samtidig med hans mor kæmper for at få forældre til at vaccinere deres børn mod de mæslinger, der i værste fald ville kunne koste Bertram livet, kæmper den lille dreng nu for at blive helt rask igen.

- Hans immunforsvar er stadig meget svækket, så han er hele tiden forkølet, siger Trine Wehnert.

Hjerneskade

Bertram skal også kæmpe mod den hjerneskade, han har pådraget sig på grund af iltmangel, da han havde det allerværst.

- Vi har fået at vide, at den er permanent, og den har ramt begge hjernehalvedele. Men lægerne ved endnu ikke, hvordan den vil ramme ham, hans kognitive evner skulle dog ikke være ramt, siger Trine Wehnert.

Det betyder, at hjerneskaden kan komme til at ramme Bertrams evner til at bevæge sig. Den kan også komme til at ramme hans syn - men han vil sandsynligvis kunne lære de samme ting som andre børn - og Bertram kæmper hver eneste dag for at få det bedre.

- Han kæmper hårdt. Allerede mens han lå i respirator, kæmpede han mod respiratoren. Han er en lille fighter, siger Trine Wehnert.

Da Bertrams liv den 17. januar var tæt på at ebbe ud, blev han døbt af en præst på Hvidovre Hospital ved en nøddåb. Søndag blev Bertrams dåb bekræftet i Østervang Kirke i Glostrup ved en lille ceremoni.