Samfund

Store restaurantkæder: - Vi vidste ingenting

Flere restauranter aner ikke, at deres leverandører har fået bøder for brug af illegal arbejdskraft. Brancheforening vil have myndigheder på banen.

TV 2 kunne søndag afsløre, at indvandrere uden arbejdstilladelse har gjort rent på McDonald's i Helsingør. Tilsyneladende uden, at burgerrestauranten har været vidende om det.

Det var nemlig underleverandøren, et privat rengøringsfirma, der havde hyret endnu et firma til at gøre restauranten ren. Og dette firma benyttede sig af sort arbejdskraft.

Men nu viser en rundringning, som TV 2 har foretaget blandt de virksomheder, der i 2016 blev straffet for at bruge illegal arbejdskraft, at flere restaurantejere aldrig er blevet orienteret om, at politiet har foretaget anholdelser og razziaer på deres restauranter.

Det gælder blandt andet endnu en McDonald's-restaurant; denne gang i Køge.

- Jeg var ikke bekendt med, at rengøringsfirmaet har fået en bøde for brug af illegal arbejdskraft, mens de har gjort rent på min restaurant i maj 2016. Da det jo alene har været en sag mellem rengøringsfirmaet og politiet, har jeg ikke fået besked, skriver ejer af McDonald’s i Køge Kaj Johansen i en mail til TV 2.

Rengøringsfirmaet fik en bøde på 10.000 kroner for at have beskæftiget en ghanesisk mand uden arbejdstilladelse, efter at manden havde gjort rent hos McDonald's i Køge. Kaj Johansen understreger, at illegal arbejdskraft strider imod McDonald's politik.

- McDonald’s leverandører skal naturligvis overholde lovgivningen, og det er imod McDonald’s klare politik på området at anvende illegal arbejdskraft. Dette fremgår også tydeligt i den kontrakt, der foreligger mellem min leverandør af rengøring og mig, skriver han.

Restaurantkæde: Ville være rart at blive orienteret

Hos Restaurant Flammen i Roskilde er sagen stort set den samme. Et rengøringsfirma fra København og en underleverandør til dette firma blev i marts sidste år idømt en bøde, fordi firmaet beskæftigede en indisk mand uden arbejdstilladelse, der gjorde rent på Flammen.

Da TV 2 kontakter direktøren i Flammen-kæden, Elias Thygesen, er det første gang, han hører om sagen, og det ærgrer ham.

- Når nu politiet har gjort et godt stykke arbejde og fundet frem til det her, så ville det være rart at blive orienteret om sagen, for vi ønsker, at alt udført arbejde hos os selvfølgelig skal være på den rigtige side af dansk lovgivning, siger Elias Thygesen, der fortæller, at rengøringsfirmaet har brudt kontrakten ved at bruge illegal arbejdskraft.

- Vi har absolut et ansvar for, at alt, der sker i vores restauranter, er lovligt. Men vi har svært ved at gøre mere end at skrive i vores kontrakter, at leverandøren skal overholde dansk lovgivning, siger han.

Har ikke juridisk ansvar

Problematikken omkring illegal arbejdskraft hos eksterne rengøringsfirmaer er ikke noget brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer tidligere har fået indberetninger om. Det fortæller chefjurist i foreningen Gudrun Fenger.

- Hvis det her et udbredt problem, så skal vi ud og advare vores medlemmer. Restauranterne er jo sårbare, for de er ikke klar over, hvad de bliver en del af, før det er for sent.

- Juridisk set har restauranterne ikke noget ansvar, og de må i udgangspunktet gå ud fra, at den garanti, der findes i kontrakten med rengøringsfirmaet, overholdes, siger hun til TV 2, men understreger, at ansvaret kan afhænge af, hvilken type aftale der er indgået de enkelte virksomheder imellem.

Bed om dokumentation

I forbindelse med tidligere sager om udenlandske ansatte, der har arbejdet flere timer end de må, har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) arbejdet på at oplyse branchen om reglerne.

Det mener Gudrun Fenger også, at myndighederne bør gøre i dette tilfælde, hvis problemet er udbredt.

En af løsningerne kan være, at restauranterne beder deres leverandører om yderligere dokumentation.

- At bede om dokumentation for de ansattes arbejdstilladelser kan være en måde at imødegå problemet på, men det skal understreges, at det er og bliver leverandørernes ansvar, at tilladelserne er i orden. Derfor bør det være op til den enkelte restauratør, om man vil tage dette ekstra skridt, og selv her er der jo risiko for fejlinformation, siger Gudrun Fenger.

Illegal rengøring hos Burger King – trods kontrol

Dét ekstra skridt, som Gudrun Fenger taler om, har fastfood-kæmpen Burger King taget.

Hver dag arbejder kæden med en udførlig kontrol af, at deres medarbejdere har papirerne i orden. Både hos dem selv og hos deres underleverandører, oplyser Burger Kings administrerende direktør, Rune Sandvik.

Men i april sidste år gik det alligevel galt. Her opdagede politiet, at en indisk mand uden arbejdstilladelse gjorde rent på Burger Kings restaurant i Greve, og det udløste en bøde på 10.000 kroner.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Det ærgrer Rune Sandvik.

- Først og fremmest vil jeg sige, at dette ikke er noget, som må finde sted i vores restauranter(...). Vi er i øjeblikket i dialog med vores franchisetagere for at undersøge, hvordan vi i Burger King yderligere kan forbedre vores procedurer og rutiner, skriver han i et mailsvar til TV 2.

Af svaret fremgår det også, at Burger King efterfølgende har opsagt samarbejdet med det pågældende rengøringsfirma.

McDonald's: Samarbejde med rengøringsfirma afvikles

Også på Flammen i Roskilde og McDonald's i Køge har sagerne om den illegale arbejdskraft fået konsekvenser.

Ejer af McDonald's Køge Kaj Johansen oplyser, at samarbejdet med det pågældende rengøringsfirma er under afvikling.

Hos Restaurant Flammen siger direktør Elias Thygesen, at man på baggrund af oplysningerne fra TV 2 vil undersøge Flammen Roskildes rengøringsfirma nærmere.

- Vi er i gang med at undersøge sagen og vil gå i dialog med leverandøren, for vi er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned, siger han.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Du kan se andet afsnit af 'Illegal i Danmark' på TV 2 torsdag klokken 20.