Samfund

Museer chokerede over kæmpeindkrævning: - Der var en gentlemanaftale

Fond kræver 900 millioner kroner tilbage fra adskillige museer landet over. Noget, de bestemt ikke havde regnet med.

Museer landet over har dagen lang haft travlt med at se en ny realitet i øjnene: Arbejdsmarkedets Feriefond vil have penge tilbage fra mindst 30 museer. Penge, som museerne ellers alle var sikre på var en donation.

På Fregatten Jylland i Ebeltoft ved bestyrelsesformand Ole Bjerregaard ikke, hvor museet skal finde de mere end 56 millioner kroner, som fonden vil have tilbagebetalt.

- Jeg er i hvert fald overrasket over, at det kommer så bastant på den måde her, for forventningerne har da været, at lånene kunne forlænges, siger han til TV 2 Østjylland.

Også Limfjordsmuseet i Løgstør er blevet bedt om at betale en million kroner tilbage. Det lyder ikke af meget, men når museet har et årligt budget på seks millioner, er det lige pludselig noget, der kan mærkes på kistebunden. 

Millionen er ifølge TV 2 Nord et 23 år gammelt lån, som museet fik af fonden til at etablere et bådebyggeri. På papiret er der tale om et lån, men museet havde ligesom Fregatten Jylland opfattet det som en donation.

- Der var en gentlemanaftale om, at hvis man fuldførte projekterne og holdt dem kørende i 25 år, ville lånet enten blive eftergivet eller forlænget med yderligere 25 år, siger museumsdirektør ved Limfjordsmuseet Anders Bloksgaard til TV 2 Nord.

Fra midten af 90'erne og frem til 2012 gav Arbejdsmarkedets Feriefond svimlende 900 millioner kroner i langfristede lån til mange danske oplevelsesinstitutioner og museer. 

Årsagen til, at fonden nu kræver pengene tilbagebetalt er et politisk forlig fra 2014, hvor et flertal i Folketinget besluttede at skære markant i støtten til fonden.

- Det er klart, at hvis alle skal betale lånene tilbage, vil der helt sikkert være nogle institutioner, der må lukke, siger Nils M. Jensen, direktør i foreningen Danske Museer.

Politikere vil drøfte sagen

Beskæftigelsesordfører fra Socialdemokratiet, Mogens Jensen, siger til TV 2, at der snarest skal ses på situationen.

- Vi har ikke været opmærksomme på, at det har kunne blive konsekvenserne, så derfor vil det være mest rigtigt, hvis ministeren kalder partierne ind til drøftelser, så vi kan få løst den her situation, siger Mogens Jensen.

En opfordring, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har taget til sig.

Men du kan ikke garantere, at museerne ikke skal betale de her penge tilbage?

- Jeg er jo interesseret i, at vi finder en langvarig løsning, og vi må også diskutere med partierne under hvilke forudsætninger man lavede den aftale i 2014. Det her er ydet som et lån, men under hvilke vilkår lånet skal betales tilbage, det er lige præcis det, sagen drejer sig om, siger han til TV 2.

Og på museerne rundt om i landet håber man på politisk velvilje. 

- Jeg har en tyrkertro på, at det her munder ud i en eller anden fornuftig løsning, siger bestyrelsesformand Ole Bjerregaard fra Fregatten Jylland.

Bestyrelsen bag Arbejdsmarkedets Feriefond har ikke ønsket at give interview til TV 2, men afviser altså, at pengene skulle være givet som donationer.