Samfund

Gymnasium indfører kontrol af elevers computere: - Uretfærdigt og en stressfaktor

Elever i 2. g på Roskilde Gymasium i 2015. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

På Roskilde Gymnasium kan de elever, der skal til eksamen, nu risikere, at deres computeres browserhistorik bliver kontrolleret.

Ifølge IT-mediet Version 2 indfører Roskilde Gymnasium nu en stikprøvekontrol, så de elever, der i den kommende tid skal til eksamen, kan risikere at få deres computer tjekket for bl.a browserhistorik.

Mediet har fundet nyheden på Roskilde Gymnasiums intranet, og gymnasiets rektor bekræfter initiativet, som nu bliver indført ved skriftlig eksamen. Blandt andet for at sende et signal til de elever, der overvejer at snyde.

- Vi er helt bevist om, at der i øjeblikket er meget fokus på det. Men vi står i den reelle udfordring, at vi skal forhindre, at eleverne snyder, siger rektor ved Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, til Version2.

Til mediet siger han, at man på gymnasiet i forvejen har muligheden for at tjekke, om eleven har snydt ved hjælp af plagiattjekkeren Urkund, som kan se om passager i elevens opgave går igen andre steder.

Men Urkund kan ikke fange alt.

- Urkund kan ikke se, om en elev har siddet og skrevet med en ven på Facebook, som sidder og løser opgaverne for ham, siger rektor Henrik Nevers til Version 2.

Vækker harme

Hos gymnasieeleverne vækker initiativet fra Roskilde Gymnasium harme.

- Man gør det ved den her type kontroller, at man indfører noget, der rammer alle, selv om det er et fåtal, der snyder, siger Martin Thing, formand for Danske Gymnasieelever til TV 2.

- Det er helt uretfærdigt, at man påfører de mange elever, som ikke snyder, yderligere en stressfaktor op til en eksamenssituation, hvor man i forvejen kan være ret nervøs, siger Martin Thing.

Han mener, eksamensvagterne bør være kontrol nok.

- Man skaber en mistillidskultur på den her måde, siger Martin Thing.

Han påpeger også, at browserhistorikken kan skabe en ekstra stressfaktor hos eleverne.

- Jeg har da ofte Facebook som startside på min browser, men det er der jo ikke noget odiøst i, siger Martin Thing.

Derimod mener Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Foreningen af Gymnasierektorer, at stikprøvekontrollen kan være en god mulighed.

- Kontrollen kan jo være en god idé, der gør at nogle elever ikke falder i den fælde, det er at snyde, siger Anne-Birgitte Rasmussen til TV 2.