Samfund

Danskerne bliver stressede som aldrig før: - Jeg troede ikke, det ville ramme mig

Flere og flere danskere anmelder stress til deres pensionsselskab, viser tal fra Danica Pension.

Danskerne bliver stressede som aldrig før.

På 10 år har Danica Pension oplevet en stigning på knap 50 procent i antallet af kunder, som anmelder stress og andre psykiske lidelser, skriver JyllandsPosten.

Blandt pensionsselskabets 600.000 kunder er det især de unge mellem 30 og 39 år, der har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, hvor antallet af anmeldte stresstilfælde stiger hurtigt, skriver avisen.

Ifølge Danica Pension er antallet af mandlige kunder, der har fået erstatning for stress, steget fra 31 procent i 2010 til 47 procent i 2016. Antallet af kvindelige kunder, der har fået erstatning for stress, er i samme periode steget fra 42 til 44 procent.

En af dem, der oplevede at måtte bukke under for stress er Jan Brokær, kørselsleder hos grossisten Brødrene Kier.

- Der er forskel på at have travlt og så stress. Stress troede jeg ikke, jeg kunne få. Men det kunne jeg, siger Jan Brokær til TV 2.

Coach hjalp

Han fortæller, at der var et forløb hos en coach, der hjalp ham.

- Man følte sig ikke som patient. Jeg følte, han var min sparringspartner, siger Jan Brokær, der har lært ikke at stille for høje krav til sig selv - og at uddelegere.

- Man kan godt gå på kompromis og misse en enkelt deadline - selv om det ikke er noget, der passer mig. Jeg er også blevet en smule bedre til at uddelegere, siger Jan Brokær.

Han siger også, at det var vigtigt for ham at vende tilbage til arbejde hurtigt.

- Man skal sørge for man er forholdsvis hurtigt tilbage. Ellers er det selvforstærkende, siger Jan Brokær.

Flere og flere får stress, viser ny analyse fra Danica Pension.

Hos Danica Pension sætter man omgående et forløb i gang, som skal hjælpe den ansatte tilbage på arbejde.

- Vi hjælper dem til at se, hvad der skete, som var symptomer på stress, siger Lone Ryberg, chef for Skade og Pension hos Danica Pension til TV 2.

Tallene viser blandt andet, at Danica Pension oplevet en stigning på knap 50 procent i antallet af kunder, der anmelder stress og andre lidelser. Det tal kommer ikke bag på Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening.

- Vi kan se i målinger, at der er flere og flere, der har det dårligt, siger Eva Secher Mathiasen.