80 procent af danskernes sukkerindtag kommer fra mellemmåltider
Danskerne er vilde med mellemmåltider, men de er ikke særlig sunde, viser nye tal fra DTU Fødevareinstitut.
Det er de færreste, der ikke er bekendt med 'den lille sult': En snack eller et mellemmåltid, der lige tager den værste lyst til mad.
Men nye tal fra DTU Fødevareinstitut viser nu, at hele 80 procent af vores daglige sukkerindtag kommer fra de små mellemmåltider.
Det skriver magasinet Samvirke.
Der er blandt andet tale om det sukker, der er tilsat i kager, kiks, chokolade og sodavand.
Etnolog Mine Sylow har undersøgt mellemmåltidsmønsteret på kontorarbejdspladser, og hun har fundet ud af, at mellemmåltiderne oftest er de sundeste, fordi de er pakket hjemmefra.
Sukkerkold om eftermiddagen
Men om eftermiddagen bliver vi anderledes usunde, når vi er ved at gå sukkerkolde. Så går vi i stedet i slikautomaten eller køber et rosenbrød fra bageren på vejen hjem.
- Som en sjov detalje er der altid en person i kontormiljøet, der har en skål med lakridser stående til fri afbenyttelse, og andre ved præcis, hvor den findes, og at det er i orden at forsyne sig fra den, mens det kræver særlig tilladelse at gå i kollegernes skuffer efter for eksempel knækbrød, siger Mine Sylow til magasinet.
Der er faktisk ingen officielle anbefalinger, der tilråder voksne at spise mellemmåltider i løbet af en dag.
Myten om mellemmåltidet
Alligevel lever myten om, at mellemmåltider er gode i bedste velgående, fortæller klinisk diætist Stine Kjær til Samvirke.
Gennem sit arbejde med at vejlede danskere om deres kost hører hun om folk, der ligefrem presser sig selv til at spise mellemmåltider.
- 'Jeg spiser 6 gange om dagen, for det skal man jo,' lyder det typisk, siger Stine Kjær til Samvirke.
- Eller: 'Jeg kan mærke, jeg får lavt blodsukker, hvis jeg ikke spiser mellemmåltider.'
Har du også brug for et fix sukker i løbet af dagen? Læs, hvordan du får styr på din sukkertrang herunder: