TV 2 afslører: Illegal arbejdskraft gjorde rent hos McDonald’s til 33 kroner i timen

Illegal arbejdskraft er opdaget hos McDonald's, men ved ansættelse hos en underleverandør, kan burgerrestauranten ikke gøres ansvarlig.

På landets største burgerkæde, McDonald’s, har illegal arbejdskraft gjort rent til sorte penge.

Det kan TV 2 afsløre på baggrund af skjulte optagelser.

Med skjult kamera blev TV 2s undercoverjournalist, som optræder som illegal indvandrer, ansat til at gøre rent på McDonald’s i Helsingør. Her fik han 100 kroner for tre timers arbejde om natten.

Eksemplet er ikke enestående. I 2012 blev der rejst 17 sager efter en razzia mod illegal arbejdskraft på flere McDonald’s-restauranter. Blandt andet netop den i Helsingør. 

McDonald’s fralægger sig ansvaret

Det giver store bødestraffe og i værste fald fængsel at ansætte illegal arbejdskraft.

Men McDonald's vil ikke tage ansvaret for den illegale arbejdskraft, for det er ikke burgerrestaurantens egne ansatte, der gør rent. Den opgave er der hyret en underleverandør til.

Og faktisk har denne underleverandør, (firma A) hyret endnu en underleverandør (firma B). Og det er direktøren for firma B, der har ansat TV 2s undercoverjournalist som illegal arbejdskraft.

Politiet: Intet incitament til kontrol

Hverken McDonald’s eller firma A kan derfor gøres ansvarlig, og det er en opbygning, som politiet ofte støder på.

- I det øjeblik, man har udliciteret en opgave til en underleverandør, så har man jo heller ikke mere det juridiske ansvar, og så er der jo intet incitament til at kontrollere noget som helst, siger Kjeld Farcinsen, der er politikommissær i Politiets Udlændingekontrolsektion.

Ifølge 3F er det for let for store firmaer som McDonald’s at løbe fra ansvaret.

- Jeg synes, man som virksomhed, når man benytter sig af en underleverandør eller en under- underleverandør kan få det til så billig en pris, at alt skriger til himlen, så har man da i høj grad et ansvar for den beslutning, man træffer, siger Henning Overgård, der er forbundssekretær i 3F.

Underleverandør indrømmer

Hverken McDonald’s-restauranten i Helsingør eller de to underleverandør-firmaer har ønsket at stille op til interview med TV 2.

Men i et skriftligt svar til TV 2 skriver McDonalds Danmark:

McDonald´s Danmark tager selvfølgelig fuldstændigt afstand fra udnyttelse af illegal arbejdskraft. Vi har i vores kontrakter med eksterne leverandører et helt utvetydigt krav til, at der kun må arbejdes inden for lovens rammer og helt eksplicit, at der ikke må anvendes illegal arbejdskraft. Ansvaret for at ansætte lovlig arbejdskraft ligger derfor alene hos de eksterne leverandører både i henhold til loven, men også i henhold til de kontrakter, vi i god tro har indgået med dem.

Og efter TV 2 har forelagt dokumentationen for McDonald’s, har burgerrestauranten opsagt aftalen med sin underleverandør (firma A). Underleverandøren (firma A) har også opsagt sin kontrakt med den underleverandør (firma B), de havde hyret.

Firma B indrømmer at have brugt Illegal arbejdskraft, men fastholder, at alle deres øvrige ansatte har orden i papirerne.

Både McDonalds i Helsingør og firma A understreger i en mail, at de i deres kontrakter med underleverandører har indskrevet, at intet arbejde må udføres af illegale.

På torsdag klokken 20.00 kan du se andet afsnit af ”Illegal i Danmark” på TV 2 og TV 2 Play.