Samfund

Mail på vej fra Skat til 1,4 millioner danskere - advarer mod svindlere

I kølvandet på Skats mail dukker der som regel også falske mails op. Derfor advarer Skat imod disse.

1. og 2. april sender Skat mails ud til 1,4 millioner borgere, som ikke har tjekket deres årsopgørelse digitalt, med en påmindelse om, at de skal huske at gøre det. 

Det fortæller kontorchef i Skat Jørgen Wissing Jensen til TV 2.

- Vi sender mails ud til dem, som endnu ikke har set deres årsopgørelse og dermed set, om tallene er korrekte, eller om de skal indberette et fradrag, siger han og tilføjer, at antallet af danskere, som endnu ikke har tjekket deres årsopgørelse, er nogenlunde det samme som året før.

- Og hvis du ikke har gæld til det offentlige, får du penge den 11. april, fortæller Jørgen Wissing Jensen.

Sådan spotter du falske mails

Tjek formålet med mailen

Se på, hvad formålet er med den mail, du har modtaget. Når SKAT skriver til dig, er det for at give dig information og handlemuligheder. Vi vil aldrig bede om:

  • Dine personoplysninger.
  • Dine konto- eller betalingskortoplysninger.
  • At du oplyser om et beløb.

Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en mail. Slet mistænkelige mails.Sådan spotter du falske mails.

Kilde: Skat

I den forbindelse forventer Skat også, at der dukker flere falske skattemails op fra svindlere, som håber på at kunne franarre penge fra borgere. Og derfor advarer Skat i samme ombæring mod, at danskerne blindt stoler på de mails, som umiddelbart ser ud til at være afsendt fra Skat.

- Når vi har store udsendelser, hvor vi sender mails ud til mange danskere, så oplever vi ret hyppigt, at nogen lægger sig i slipstrømmen og beder om konto-, betalings- eller personoplysninger, lyder det fra kontorchefen i Skat, som understreger:

- Det vil vi aldrig bede om i en e-mail. Vi sender kun adviserings- eller informationsmails ud.

Falske mails bliver bedre og bedre

I øjeblikket har Skat kendskab til, at der er en enkelt falsk mail i omløb, hvor nogen foregiver at være fra Skat. Og ud fra erfaring forventer Skat, at der vil komme flere falske mails i de kommende dage.

Samtidig ser Skat en stigende kvalitet i de falske mails, fortæller Jørgen Wissing Jensen, som anbefaler, at borgere især holder øje med sprogbruget.

- Hvis man kigger efter, kan man typisk se, at det er produceret i udlandet, siger han og henviser til Skats hjemmeside, hvor borgere kan gå ind og få vejledning, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er tale om en mail fra Skat eller en falsk mail. Hvis man er i tvivl, skal man aldrig klikke på et link, men selv logge ind på skat.dk, lyder rådet.

På den positive side oplever Skat, at danskerne er blevet mere opmærksomme på ikke at klikke ukritisk på en mail.

Sådan spotter du falske mails: Pas på dine kortoplysninger

Vær altid forsigtig med at indtaste dine betalingskortoplysninger.

Hvis du er kommet til at indtaste dine oplysninger, opfordrer vi dig til at kontakte din bank. Du bør desuden holde øje med, om der bliver trukket beløb fra din konto, som du ikke har godkendt.

SKAT udbetaler automatisk overskydende skat til din NemKonto, og det er ikke nødvendigt at oplyse dine betalingskortoplysninger for at få din overskydende skat.

Hold musen hen over linket og se, hvilken hjemmeside linket fører til. Du må kun klikke på linket, hvis der står skat.dk i adressen.

Kilde: Skat

- Men når det er sagt, er der også altid nogen, der klikker på de falske mails, slutter Jørgen Wissing Jensen.

Har svindlerne en marketingsafdeling?

Også hos Rådet for Digital Sikkerhed oplever man, at e-mail-svindlerne bliver mere og mere professionelle.

- Vi ser, at de kriminelle er meget opmærksomme på sådanne begivenheder, hvor folk forventer at modtage noget og har paraderne nede. Mange svindlere slog også til i forbindelse med Black Friday, hvor folk fik mails med tilbud, der var for gode til at være sande. Og svindlerne ved lige præcis, hvornår der for eksempel er penge tilbage i Skat. Det tyder næsten på, at svindlerne har en marketingsafdeling, siger formand Rasmus Theede.

Faktisk er mange falske e-mails efterhånden blevet så gode, at det er svært for ikke-it-sikkerheds-sagkyndige at gennemskue dem, mener han.

- Der er stadig mails på gebrokken dansk, men det kan man langt fra tage for givet, siger han.

Derfor anbefaler Rådet for Digital Sikkerhed, at myndighederne så vidt muligt kontakter borgere via e-Boks, og at Skat og andre ikke vedhæfter links i deres mails.

Ud over at danskerne risikerer at få stjålet penge, når svindlerne sender mails ud, så tydeliggør det også et andet problem, mener Rasmus Theede:

- Så mister vi tilliden til digitaliseringen. Og det er slemt.

Her kan du få flere gode råd til, hvordan du spotter falske mails.