Samfund

Kirkelige organisationer i modsvar til politikere: Skal vi helt stoppe hjælp til folk i nød?

Organisationer efterlyser politisk assistance for at undgå ulovlig omgang med illegale indvandrere. Men mere kontrol er ikke løsningen, siger forsker.

I det videoklip, der tidligere var tilknyttet denne artikel kunne man få det indtryk at TV2s muldvarp fik rådgivning til sort arbejde af en medarbejder ved en nigeriansk kirke. Det er ikke tilfældet. Det er et fejlklip. TV2s muldvarp mødte i kirken en mand, der senere hjalp ham med sort arbejde. Det viste klip, hvor han rådes til sort arbejde fandt sted et andet sted, nemlig i Kirkens Korshærs rådgivningscenter. Vi beklager fejlen.

- Vi kan ikke klare det her alene. Politikerne på Christiansborg har brugt meget tid på at pege fingre ad de kirkelige organisationer, der hjælper illegale indvandrere. Men vi mangler konkrete forslag til, hvordan vi skal løse problemet. Så nu må politikerne selv på banen. 

Leder af den fælleskirkelige organisation Kirkernes Integrations Tjeneste, Hans Henrik Lund, er klar i spyttet:

Kirkelige organisationer skal tage alle midler i brug for at hindre lovbrud i arbejdet med illegale indvandrere. Og de må under ingen omstændigheder råde dem til at arbejde sort. Men det er i sidste ende politikernes ansvar at finde en løsning på det stigende antal illegale i Danmark, ikke organisationernes. 

Vil tage organisationers støttekroner

Efter TV 2-dokumentaren 'De illegale', hvor to muldvarper går undercover i 30 dage blandt illegale i Danmark, har debatten blandt politikere, myndigheder og organisationer raset. I dokumentaren afslører TV 2 blandt andet, at tre rådgivere fra Kirkens Korshærs rådgivningscenter, Kompasset, uafhængigt af hinanden råder TV 2's ene muldvarp til at arbejde sort. 

Det har blandt andre fået Dansk Folkeparti til at råbe vagt i gevær og forlange mere kontrol hos organisationerne i form af blandt andet politirazzia, mens støttekronerne skal tages fra de organisationer, som yder ulovlig hjælp til de illegale.

- Vi mener, at de her tilskud helt bør sløjfes. Hvis man aktivt rådgiver folk om at søge sort arbejde, bør man ikke have offentlig støtte. Det er vores klare opfattelse, lød det torsdag fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. 

Medarbejdere skal underskrive erklæring

Myndighederne ved af gode grunde ikke, hvor mange mennesker der lever illegalt i Danmark. Det seneste skøn fra Rockwool Fonden lyder på 18.000. 

Kirkernes Integrations Tjeneste arbejder for en aktiv integrationsindsats i det danske samfund og er derfor en af de organisationer, som dagligt møder de illegale i deres medlemskirker i København. 

Betyder det så, at kirkelige organisationer helt skal stoppe med at yde næstekærlighed over for mennesker i nød?

Hans Henrik Lund, leder af Kirkernes Integrations Tjeneste

Torsdag morgen samlede Hans Henrik Lund derfor sine kolleger og besluttede at lave en erklæring, som alle medarbejdere skal underskrive. Her skriver de under på, at de ikke må opfordre til noget ulovligt i deres arbejde med illegale, mens de får en vejledning i, hvordan de skal håndtere mennesker, som befinder sig en i gråzone og ikke har opholdstilladelse i landet. 

- Jeg vil gerne sikre mig, at mine medarbejdere ikke gør noget ulovligt og for eksempel opfordrer til sort arbejde, som kan være med til at underminere det danske arbejdsmarked, siger Hans Henrik Lund, som dog ikke har mistanke om konkrete lovbrud blandt medarbejderne. 

Vil fortsat yde hjælp til illegale

Det er mere en beskyttelse af de ansatte, siger han om erklæringen, som han også opfordrer andre organisationer til at underskrive. For arbejdet med de illegale vil fortsætte. De kirkelige organisationer kan ikke undgå at åbne dørene og byde dem indenfor: 

- Der er et indbygget dilemma forbundet med den hjælp, vi yder. Det er ulovligt at opholde sig i Danmark uden opholdstilladelse, men betyder det så, at kirkelige organisationer helt skal stoppe med at yde næstekærlighed og barmhjertelighed over for mennesker i nød?, spørger han og fortsætter: 

I forbindelse med TV 2's dokumentar har vi nu valgt at gå forrest og tage initiativ til en fælles høring.

Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors

- Vi ved, at mange af de illegale kommer i vores medlemskirker, hvor vi også serverer mad efter gudstjenesten, og det skal de have lov til. Præster kan ikke være politimænd og bestemme, hvem der må spise med, og hvem der ikke må.

Blå Kors indkalder politikere til høring

Ud over erklæringen vil organisationen også indkalde repræsentanter fra andre kirkelige organisationer for at drøfte, hvordan de skal forholde sig til arbejdet med illegale indvandrere.

En lignende udmelding kom torsdag fra Blå Kors, som i næste uge vil indkalde politikere, myndigheder, eksperter og hjælpeorganisationer til en fælles høring for at finde en løsning.

- Det her er jo ikke et nyt problem. Vi har haft illegale i Danmark i mange år. Men i forbindelse med TV 2's dokumentar har vi nu valgt at gå forrest og tage initiativ til en høring, siger generalsekretær i Blå Kors, Christian Bjerre. 

Hjemløse med opholdstilladelse skal væk fra gaden

Dokumentaren 'De Illegale' viser blandt andet, hvordan illegale, som opholder sig i Folkets Park i København, hver morgen spiser på Blå Kors' hjemløsecafe Grace, der ellers kun henvender sig til hjemløse med opholdstilladelse. 

Flere politikere har siden hen krævet, at Blå Kors indfører mere kontrol over, hvem der kommer på caféen.

Men heller ikke i Blå Kors ønsker man at agere politimænd. 

- Det er fuldstændig uholdbart. Vores frivillige kan ikke tjekke alles papirer. Det har de slet ikke kompetencer til. Vi giver kaffe og genbrugsbrød - det er vores opgave, siger Christian Bjerre. 

Ved at tage de kirkelige organisationer fra dem risikerer vi en langt højere grad af småkriminalitet i landet.

Shahamak Rezaei, migrationsforsker på Roskilde Universitet

I stedet opfordrer han politikerne til at finde en fælles løsning, hvor det i sidste ende skal være målet at få hjemløse med opholdstilladelse helt væk fra gaderne. 

- Vores vision er at lave et center for dem med lovligt ophold, hvor de kan leje et værelse. Så bliver det samtidigt lettere for myndighederne at identificere dem, der er illegale, siger han. 

Kirkens Korshær vil ikke gøre mere

En af de organisationer, som har mødt størst kritik blandt politikerne, er Kirkens Korshær. 

Efter det kom frem, at flere af deres rådgivere har rådet illegale til at søge sort arbejde, har organisationen givet de pågældende medarbejdere en advarsel. 

Korshærchef Helle Christiansen har tidligere udtalt, at hun er ”overrasket” og ”ked af” opdagelserne, og hun understreger, at Kirkens Korshær tager skarp afstand fra sort arbejde. På nuværende tidspunkt ønsker organisationen dog ikke at gøre mere i sagen. 

- Vi følger naturligvis udviklingen nøje på det her område og lærer af de erfaringer, som vores kolleger drager, for eksempel med underskrevne erklæringer til medarbejderne, siger Helle Christiansen til TV 2 og fortsætter: 

- Men vi gør umiddelbart ikke mere lige nu. Vi reagerede med det samme, da vi fik vist optagelserne og gav en advarsel til medarbejdere, som ikke respekterede reglerne, og vi forventer at deltage i høringen, hvis vi bliver inviteret. 

Mere kontrol ikke løsningen 

Spørger man partier som Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre, er det op til organisationerne selv at indføre mere kontrol. Ellers skal støttekronerne tages fra dem. 

Men ifølge Shahamak Rezaei, migrationsforsker på Roskilde Universitet, er mere kontrol slet ikke løsningen: 

Øger vi kontrollen med de illegale, ender vi med tilstande som i Kina og USA.

Shahamak Rezaei, migrationsforsker på Roskilde Universitet

- Jeg mener ikke, at det fører noget godt med sig. Det er en kortsigtet løsning, som ikke vil have nogen effekt i det lange løb. Det flytter bare problemet med de illegale over på andre områder, siger han og uddyber:

- Hjælpeorganisationer yder jo bistand til folk i nød i hele verden, og de kirkelige organisationer har altid været bannerførere. Hvis de ikke var der, hvordan skulle de illegale så skaffe mad? Ved at tage det fra dem risikerer vi en langt højere grad af småkriminalitet i landet, hvor de illegale stjæler sig til et måltid mad. 

Fang bagmændende

I stedet mener Shahamak Rezaei, at myndighederne bør fokusere på at få fat i bagmændene. Dem, der udnytter de illegale i form af for eksempel sort arbejde. Han nævner blandt andre Tyskland, hvor en arbejdsgiver kan få op til 750.000 kroner i bøde, hvis de benytter sig af illegal arbejdskraft.

- Øger vi kontrollen med de illegale, ender vi med tilstande som i Kina og USA, hvor især indrejsekontrollen er meget striks. Og det har ikke ligefrem hjulpet med at nedsætte antallet af illegale, som i stedet finder andre veje ind eller rejser videre til Europa. 

Ud over Blå Kors' indkaldelse til en samlet høring, har Dansk Folkeparti indkaldt fem ministre til samråd. Her skal socialministeren blandt andet redegøre for alle organisationer, der hjælper illegale. Derudover kræver DF, at justitsministeren får politiet til at være mere opsøgende og anholde de illegale udlændinge, som benytter sig af organisationernes tilbud.