Samfund

Hunden Seeker sat ind i kampen mod skimmelsvamp

Hunden Seeker er den sidste brik i kampen mod skimmelsvamp i hjemmet, mener Teknologisk Institut.

Et firbenet, bl√łdt og temmelig nuttet v√•ben er for f√łrste gang nogensinde blevet taget i brug mod skimmelsvamp i danske hjem.

Våbnet er en et år gammel hund af racen formel 1 labrador med navnet Seeker.

Brugen af en skimmelsvampehund betyder, at det ikke l√¶ngere er n√łdvendigt at bore en masse huller i boligernes v√¶gge.

Det fortæller Flemming Servais, der er idémanden bag Seeker og indehaver af skadeservicefirmaet ASAP.

- Testmetoderne i dag er for usikre. Vi har mange gange oplevet, at vi ikke fandt al skimmelsvamp i bygningerne, siger han.

- For nogle år tilbage blev jeg introduceret til en svensk skimmelsvampehund. Det var der, jeg fik idéen til, at vi også skulle have en. Hvis svenskerne kan, så kan vi vel også.

Narkopolitiet har være med til at opdrætte seeker

Det har krævet hårdt arbejde at lære Seeker at finde de 20 farlige skimmelsvampe, som kan gemme sig på fugtige overflader i boliger.

- F√łrst skulle hun g√łres glad for en bold, siger Flemming Servais.

- S√• kom vi skimmelsvamp i den, og s√• skulle hun finde den, n√•r vi gemte den. Hver gang, hun fandt den, fik hun en bel√łnning.

Seeker er opdr√¶ttet i samarbejde med hundef√łrere fra narkopolitiet og Teknologisk Institut.

Seeker har allerede v√¶ret ude p√• opgaver

Instituttet betragter Seeker som den sidste brik i kampen mod skimmelsvamp i hjemmet.

- Udviklingen er meget positiv for danske boliger, og vi forts√¶tter med at f√łlge skimmelsvampehunden, siger Carsten Johansen, konsulent fra Teknologisk Institut.

Seeker har allerede v√¶ret ude p√• sine f√łrste opgaver med at finde skimmelsvamp. Og det er g√•et rigtig godt.

- Vi havde blandt andet nogle kunder, som vi havde v√¶ret ude hos og fjerne st√łrstedelen af skimmelsvampen. Men de kunne fortsat m√¶rke, der var noget.

- Vi tog ud med Seeker, og hun fandt resten inde i deres soveværelse. Og det har ændret deres verden. Nu er de slet ikke trætte længere eller har besvær med hukommelsen, siger Flemming Servais.