Samfund

Danskere i Vestindien: Vi skal ikke sige undskyld

TV 2 har mødt en række danskere på St. Croix, og her er der ikke opbakning til en undskyldning for vores slavefortid.

Danmark bør ikke undskylde slaveriet i Dansk Vestindien.

Sådan lyder det fra en række danskere, som deltager i festlighederne på St. Croix i forbindelse med 100 års jubilæet for salget af øerne til USA.

- Hvad skal vi undskylde for? Det giver ingen mening. Det var forkert, men alle gjorde det, siger 74-årige Knud Koors, som til daglig bor i Californien, men er rejst til Vestindien med en gruppe danskere fra USA.

Samme holdning har Lars Rasmussen, som kigger på den farverige parade med sin kone Bente og en gruppe venner.

- Det stopper aldrig, hvis vi begynder at sige undskyld. Det var jo en anden tid. Jeg tror ikke, vi var en snus bedre end alle andre. Jeg har heller ikke hørt nogen almindelige mennesker bede om en undskyldning. De ønsker bare at leve i fred, siger Lars Rasmussen.

Clara: Der går ikke skår af os for at sige undskyld

I den modsatte lejr finder vi den 19 årlige danske gymnasieelev Clara Levinsen fra Egå Gymnasium.

Hun har rejst rundt på øen med en gruppe af sine klassekammerater for at diskutere skyldsspørgsmålet om slaveriet.

- Der går ikke skår af os for at sige undskyld. Det gør ikke ondt. Og det er vigtigt for mange lokales selvforståelse, at de ugerninger, som blev begået mod dem, bliver undskyldt, hvis der skal ske forsoning, siger Clara Levinsen.

I en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, mener 37 procent af danskerne, at Danmark bør give en officiel undskyldning for slaveriet, mens 45 procent er uenige.

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger fredag St. Croix i forbindelse med markeringen af 100-årsdagen. Han kalder slavetiden for et "utilgiveligt" kapitel i den danske historie, men har ikke tænkt sig at undskylde, når han skal tale til lokalbefolkningen på øerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke give en officiel undskyldning for slavefortiden under sit besøg i forbindelse med 100-året for afgivelsen af De Vestindiske Øer. Video: Mikkel Secher