TV 2’s muldvarpe: Sådan var det at gå undercover som illegal i Danmark

I 30 dage gik TV 2’s muldvarper undercover som illegale i Danmark. Det var både skræmmende og ’piece of cake’ at leve et liv under radaren, lyder det.

- Helt ærligt, så synes jeg, det er ’piece of cake’ at være illegal i Danmark.

Sådan lyder konklusionen fra den ene af TV 2’s muldvarper, som i forbindelse med TV 2-dokumentaren ’Illegal i Danmark’ har været undercover i 30 dage.

John, kalder han sig. Og fra sin telefon hjemme i Nigeria, fortæller han, hvor overraskende let det var at leve som illegal uden at blive opdaget.

- Jeg kan huske, at jeg passerede flere politifolk, men ingen spurgte mig om noget. Ingen spurgte, hvorfor jeg ingen papirer havde. Det overraskede mig, siger han.

TV 2’s anden muldvarp, Hassan, der er rejst tilbage til Pakistan, griner på spørgsmålet om, hvorvidt det var svært at leve som illegal.

- Nej! Alle var ligeglade. På et tidspunkt søgte jeg et sted at bo på Facebook, men selvom jeg skrev, at jeg var illegal, så var der ingen, der anmeldte mig. En aften gik jeg også i biografen og så en indisk film – ingen stoppede mig, siger han.

Sneg sig væk inden solen stod op

I forbindelse med dokumentaren blev John og Hassan hver især udstyret med skjulte kameraer, som skulle dokumentere livet som illegal. Desuden blev de udstyret med en GPS-tracker, så TV 2's journalister hele tiden kunne følge deres færden.

Hverken John eller Hassan havde været i Danmark før - John havde aldrig været i Europa – og derfor var de på forhånd nervøse for, hvad der ville ske, hvis de blev opdaget, fortæller de.

- Det var ikke så betryggende i begyndelsen, for da jeg blev sat af på Hovedbanegården, så jeg, at der var en politistation. Det var ret skræmmende, for jeg skulle jo lade, som om jeg var illegal. Så jeg var ret nervøs, siger Hassan og fortsætter:

- Jeg vidste jo godt, at journalisterne havde min ryg, men jeg havde mange kameraer på, når jeg bevægede mig rundt, så frygten for at blive opdaget lå der nok hele tiden.

Jeg vidste jo godt, at journalisterne havde min ryg, men jeg havde mange kameraer på, så frygten for at blive opdaget lå der nok hele tiden

Hassan, TV 2's muldvarp

For John var det ikke frygten for at blive opdaget af myndighederne, der fyldte ret meget. Begge muldvarper havde papirer på, at de måtte arbejde for TV 2. De skulle bare lade som om, de var illegale.

Det var derimod en observation, han gjorde sig i Folkets Park på Nørrebro.

Her havde han mødt andre landsmænd, som han slog sig ned med, og sov sammen med, men så opdagede han, at der foregik salg af stoffer.

- Da jeg opdagede det, tænkte jeg, at jeg skulle være virkelig forsigtig. Det er nogle farlige typer, dem, der sælger det. Jeg besluttede mig for at tage af sted, mens de andre i parken sov, så da klokken blev 4 eller 5 om morgenen, pakkede jeg mine ting og tog ud for at samle flasker, siger han.

Den koldeste nat i Folkets Park

Hassan fortæller, at alt ved Danmark overraskede ham; at kvinder må cykle, at man cykler med børn bagpå, at alle virker til at følge reglerne, og at det alligevel var så nemt at bryde dem.

Men den største overraskelse kom, da han passerede en Føtex-butik i København.

Ud af butikken var en udenlandsk tyv ved at flygte med nogle varer, han ikke havde betalt for. I samme øjeblik kom politiet.

- Det var ret vildt. Politiet råbte bare, at han skulle returnere varerne. Jeg tænkte; okay; sker det der? Hvis nogen fanges i bare at stjæle brød hjemme i Pakistan, så bliver de tævet. Jeg har været i mange lande, men jeg har aldrig set et samfund som det danske før, siger han.

- Folk følger bare reglerne.

Jeg tænkte; okay; sker det der? Hvis nogen fanges i bare at stjæle brød hjemme i Pakistan, så bliver de tævet

Hassan, TV 2's muldvarp

For John er det en helt anden ting, der har printet sig ind i hukommelsen.

For selvom der var varmerekord i Danmark, da John i september rullede sin sovepose ud i Folkets Park på Nørrebro og lagde sig til at sove med alle de andre udenlandske hjemløse, så husker han én nat som ekstremt kold.

- Den nat glemmer jeg aldrig, det har jeg ikke lyst til at prøve igen, griner John.

Han fortæller, at han mødte nogle afrikanere, der havde levet på den måde i parken i årevis. De levede af at samle flasker. Nogle af dem havde boet i Europa i 20 år.

- Men hvis de kan tjene 10.000 kroner på en måned, så er det en halv million i Nigeria, så kan du købe alt, hvad du vil have. Lige meget, hvor hårdt det er at leve i Folkets Park, så er det bedre end at leve i Nigeria, som situationen er nu, siger John.

Det handler om penge - ikke om hjælp

I dokumentaren får muldvarpene til opgave at skaffe sig en indtægt i Danmark og et tag over hovedet.

Hassan fortæller, at han forud for eksperimentet var overbevist om, at han hurtigt ville få et arbejde. Det fik han også, men det var ikke, fordi folk akut behøvede hans arbejdskraft. Det handlede om noget andet:

- Jeg tænkte, at der nok var mange, der trængte til hjælp, men så fandt jeg ud af, at det ikke handlede om hjælp, men om penge. Folk ansatte mig for at spare penge, og for at udnytte mig, siger han.

Man behøver slet ikke at tigge. Man kan altid finde flasker. Og når man putter dem i en maskine, så giver den dig penge. Nok til, at du ikke dør af sult.

Hassan, TV 2's muldvarp

John samlede blandt andet flasker for at kunne ernære sig i Danmark. Og selv om det var hårdt at rode i skraldespande dag ud og dag ind, så var det en god forretning, fortæller han:

- Hvis du er virkelig seriøs, kan du godt tjene 500 kroner på en weekend. Jeg fandt ud af, at danskere drikker i weekenden, så torsdag, fredag og lørdag er gode dage. For 500 kroner ville jeg kunne brødføde min familie i en måned, siger han.

Også Hassan kastede sig ud i livet som flaskesamler, selvom mange af hans landsmænd betragtede det som ”beskidt arbejde”. Han er overrasket over, at det overhovedet kan lade sig gøre at leve af at samle dåser og flasker.

- Det er ret interessant, at man slet ikke behøver at tigge, hvis man er illegal i København. Man kan altid finde flasker. Og når man putter dem i en maskine, så giver den dig penge. Nok til, at du ikke dør af sult. Det var meget overraskende. Det kunne være fedt, hvis man kunne få sådan et system til Pakistan, siger han.

"Bedre at leve under jorden end at leve i Nigeria"

Som TV 2 har fortalt tidligere, har der aldrig været sigtet så mange illegale indvandrere i Danmark som nu.

I sagens natur ved myndighederne ikke præcis, hvor mange mennesker der lever illegalt i Danmark. Det seneste skøn fra Rockwool Fonden lyder på 18.000, hvilket svarer til indbyggertallet i Nyborg. Men antallet er stigende, advarer Københavns Politi.

Efter at have levet 30 dage som illegale i Danmark, forstår Hassan og John godt, hvorfor så mange migranter søger til Danmark.

- Det er et fantastisk sted. Der er mulighed for at tjene penge, forklarer Hassan.

John bakker op:

- Lige meget, hvor hårdt det er at gå under jorden, så er det bedre at leve i Europa end i Nigeria. Jeg ville dog ikke selv forlade mit land for at være illegal et sted – jeg vil være alt for nervøs; for hvad nu, hvis man bliver fanget, hvad nu hvis man bliver syg? Der er mange ting, der kan ske. Det holder mine nerver ikke til, siger han.

Lige meget, hvor hårdt det er at gå under jorden, så er det bedre at leve i Europa end i Nigeria

John, TV 2's muldvarp

John kunne dog godt tænke sig at komme tilbage for at arbejde i en måned eller to, men så skal det være et rigtigt arbejde, siger han. På den måde kan han også få gjort noget, han ikke kunne, da han var her sidst.

For selvom TV 2’s muldvarper stort set filmede døgnet rundt i 30 dage, er der én type billeder, som John aldrig fik. Feriebilleder.

- Jeg ville have elsket, hvis jeg kunne gå og tage billeder og sende dem hjem til min familie, men jeg måtte jo ikke afsløre noget. Jeg ville gerne have kunnet dele alle de her minder med nogen.