Samfund

Ophedet debat efter Støjbergs pizza-udmelding: Hvor dybt kan man synke?

En opfordring til at anmelde udlændinge med mistænkelig adfærd f.eks hos pizzeriaet har fået folk til tasterne. På twitter har det skabt en ny trend.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) opfordrede onsdag på TV 2 almindelige danskere til at angive personer, som de mistænker for at være illegale indvandrere.

Det har skabt en ophedet debat på sociale medier, hvor mange tager afstand fra ministerens opfordring til at kontakte myndighederne, hvis der foregår noget underligt i baglokalet på det lokale pizzeria.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, mener, at ministeren fraskriver sig sit ansvar og lægger det over på borgernes skuldre.

Inger Støjberg har opfordret danskere til at anmelde mistænkelige forhold hos pizzeriaer. Video: Emil Færch

- Det kan altså ikke nytte noget, at vi skal håbe på, at det er hr. og fru Jensen, der løber rundt ude i Danmark og leger detektiver, og at vi den vej igennem kan få løst de her problemer, siger han til TV 2.

- Hvor dybt kan man synke?

På TV 2’s Facebook-side har mere end 200 brugere blandet sig i debatten. En del har reageret negativt på Inger Støjbergs forslag.

- Eller også skulle der ansættes nogle flere i de respektive myndigheder, som har bemyndigelse til at gøre noget her og nu på stedet, i stedet for at bede borgerne om at fungere som told og skat-medarbejdere/politi, skriver Tina Andersen.

Og Inge-Lise Nielsen er enig.

- Hvor dybt kan man synke? Nu skal vi også stikke vore medmennesker. Andres ulykke har du lige fejret med lagkage. Du gør mig flov over at være dansker. Gå af som minister, og tag så ud i verden og oplev virkeligheden. Du er fejlplaceret til at have med mennesker at gøre, skriver hun med henvisning til, at Støjberg i forrige uge fejrede regeringens udlændingestramning nummer 50 med kage i sit ministerium.

1.348 illegale sidste år

Men der er også flere i Facebook-debatten, der bakker Inger Støjberg op.

- Nemlig Støjberg... vi bærer alle et ansvar for at få ryddet op! skriver Morten Gammelgaard.

Og Kurt Kniep skriver:

- Mange af de udefrakommende har ikke nogen skrupler med hensyn til at udnytte det danske samfund, hvorfor skulle vi så have skrupler over, at de bliver sendt hjem, hvis ikke de har ret til at opholde sig i Danmark?

Inger Støjbergs udtalelse kom efter, at TV 2 har fortalt, at 1.348 indvandrere sidste år blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark. Det er det højeste antal nogensinde.

- Jeg vil faktisk også opfordre helt almindelige danskere til, at når de for eksempel er inde på deres pizzeria og synes, at der er noget underligt med det baglokale, fordi der går mange rundt, der ikke taler dansk overhovedet, at man jo så også selv kontakte myndighederne, sagde hun til TV 2 onsdag.

Folk anmelder deres pizzeria

På Twitter tog en del brugere Støjbergs opfordring meget bogstaveligt og begyndte at anmelde deres egne foretrukne pizzeriaer.

Det har kastet en del femstjernede anmeldelser af sig og betydet, at hashtagget #anmeldenpizzabager siden onsdag aften har trendet som et af de meste brugte emneord på Twitter i Danmark.