Minister efter TV 2-afsløring: Skulle have rådgivet til at rejse væk fra Danmark

Socialministeren har fortsat tiltro til Kirkens Korshær, selvom en ny dokumentar afslører, at medarbejdere har rådgivet illegale om sort arbejde.

I dokumentaren ’Illegal i Danmark’ kan TV 2 afsløre, at tre medarbejdere på Kirkens Korshærs rådgivningscenter Kompasset har rådgivet til sort arbejde.

Skjulte optagelser viser, at de uafhængigt af hinanden har opfordret TV 2’s udsendte muldvarper til at søge sort arbejde. Det må selvfølgelig ikke ske, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Medarbejderne på rådgivningscenteret i København burde i stedet have vejledt de illegale i en hel anden retning, mener hun.

- Jeg tager skarp afstand til, at man kommer med en rådgivning om at man bare skal arbejde sort, for det skal man ikke. Man skal slet ikke være illegalt her i landet, så jeg havde gerne set, at man havde rådgivet til at man skulle rejse væk fra Danmark, siger hun.  

Hun har bedt Socialstyrelsen om at lave en redegørelse over forløbet på Kompasset, som Kirkens Korshær har drevet siden 2013.

Der skal fortsat være tiltro til de frivillige

Helle Christiansen er chef for Kirkens Korshær, og efter at have set TV 2’s skjulte optagelser, beklager hun.

- Vi har ikke gjort vores arbejde godt nok, idet vi ikke tydeligt har sagt: ”sort arbejde, det er ikke noget, som du på nogen måde skal begive dig ud i – det er både farligt for dig selv, og det er undergravende for samfundet”, siger hun.

Selvom Mai Mercado tager skarp afstand fra episoden, så har hun stadig tiltro til, at Kirkens Korshær gør et godt stykke arbejde på de mange herberger, de driver over hele landet.

Hun mener, det er vigtigt, at vi bliver ved med at stole på, at de frivillige gør deres arbejde godt.

- Det skal ikke være sådan, at man vejleder til at illegale skal lave sort arbejde, men det må heller ikke blive sådan, at vi begynder at skælde ud på alle frivillige. Det skal være sådan, at vi kan bruge frivillige – også i det sociale arbejde – og overordnet set har jeg sådan set tiltro til at Kirkens Korshær løfter en god og en stor opgave i Danmark, siger hun.

I 2017 modtager Kompasset 2,4 millioner kroner fra EU, 28.000 kroner fra Socialministeriet og 400.000 kroner fra Københavns Kommune.