Samfund

Du opdager måske aldrig, hvad dine små børn har set: - Det er ubehageligt

Der florerer tusindvis af uegnede videoer på YouTube, der er kamufleret som film til børn. Har du oplevet, at dine børn har set noget, de ikke skulle?

Hvis du har små børn, er der en god chance for, at de engang imellem ser YouTube-film på telefon eller tablet med populære tegnefilmfigurer som Gurli Gris, Elsa fra 'Frozen' og Spiderman.

Men selvom du selv har sat videoen på for måske at få 10 minutters ro til at lave noget andet, imens børnene underholder sig selv, så skal der ikke mange klik til, før de pludselig ender med at se noget, der ligner en børnefilm, men i stedet indeholder mærkelige elementer af vold og sex.

For eksempel videoen, hvor Gurli Gris spiser sin far og skræller sin egen hud af for at få bacon. Eller Mickey Mouse, der får klippet øret af, og Elsa, der får et søm igennem foden.

Herunder ses et eksempel, hvor Gurli Gris spiser sin egen far. Det er IKKE for børn:

Opdagede, søn så noget, han ikke skulle

En af dem, der har oplevet det, Cana Buttenschøn, er mor til to drenge. I december sidste år så hendes mindste søn på to år pludselig en video, hvor hætteklædte mænd var ved at brænde to bikiniklædte kvinder over et bål.

Cana Buttenschøn skrev et indlæg om oplevelsen på sin blog, hvor hun også lagde et screenshot op, der viste, at de relaterede videoer også havde mærkelige titler som "Frozen Elsa loose Costume & Remain naked?" og havde billeder med halvnøgne kvinder.

- Det er ubehageligt, når man lige vil lade ungerne sidde og se noget i kvarters tid, at de så pludselig sidder og ser noget helt andet end det, man satte på, siger Cana Buttenschøn til TV 2.

Afstemning

Har du oplevet, at dine børn har set noget på Youtube, som de helst ikke skulle have set?

Hun fortæller, at YouTube er meget populært hos hendes to sønner, fordi de selv kan sidde og styre, hvad de vil se. Hun undrer sig over, hvem det er, der lægger de mærkelige videoer ud på YouTube, der ofte er blevet set flere millioner gange.

- Det er skræmmende, at de har så mange klik, og jeg undrer mig over, hvad formålet er. Jeg er godt klar over, at man kan tjene penge på det, men jeg synes, det er enormt ulækkert, at der er nogen, der sidder og laver det her, siger Cana Buttenschøn.

Psykolog: YouTube er primært for voksne

Ifølge rapporten 'DR Medieudviklingen 2014', der udkom i 2015, er YouTube meget populært blandt danske børn - også de små. Den viser, at 17 procent af de tre- til seksårige ser videoer på YouTube dagligt eller næsten dagligt. For de 7-12-årige er tallet 38 procent.

Ifølge BBC findes der flere tusinde af falske videoer på YouTube, så der er altså stor risiko for, at danske børn ender med at se uegnede videoer. Og det kan være problematisk for børnene, fortæller psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.

- Alt, som børn oplever eller erfarer, er noget, de integrerer i deres lege og deres opførsel. Så der er en risiko for, at de tror, at denne type adfærd er noget, de kan tillade sig at gøre, siger han.

Kuno Sørensen opfordrer derfor forældre til nøje at overveje, om deres børn skal bruge YouTube.

- YouTube er primært lavet for voksne, og vi kan ikke gå ind og censurere det. YouTube er et sted, hvor alle kan uploade video, så vi kan ikke styre, hvad der bliver lagt op.

- De krænker børnenes uskyld

Kuno Sørensen opfordrer derfor forældre til at sidde ved siden af, hvis børnene alligevel bruger YouTube, og til at tale med dem, hvis de ser noget ubehageligt.

- Som forældre har man et ansvar for at gå i dialog med børnene og eventuelt skærme dem af.

Når det er sagt, mener Kuno Sørensen dog, at det er kritisabelt, at nogen uploader videoer, der umiddelbart ligner almindelige tegnefilm.

- Jeg tager på det skarpeste afstand fra den her slags videoer, for de krænker børns uskyld. Det er forkert at bruge de her kendte figurer som lokkemad for at vise børnene skræmmende indhold, siger han.

Afinstallerede YouTube

Hos Cana Buttenschøn har oplevelsen fået hende til at afinstallere YouTube-appen på sin telefon.

Og hvis hendes børn alligevel vil se videoer på YouTube, er det med hende ved siden af, for hun er bange for, hvordan de bliver påvirket af at se noget, der ikke er egnet for børn.

- Jeg synes, der er noget fint i at holde vores børn lidt uskyldige. Jeg tror, de er for små til at forstå det, så vi må godt beskytte dem lidt. Især min toårige vil måske ikke kunne forstå, at det ikke er virkelighed, siger hun.