Samfund

Unge danskere vinder guld for armbånd, der skal forhindre 'cutting'

Et armbånd, der skal hjælpe selvskadere af med smerteafhængighed, har netop indbragt to unge fynboer en guldmedalje ved en international konkurrence.

Unge, der skærer i sig selv, er desværre langt fra noget ukendt fænomen, men nu kan der være hjælp på vej.

To unge forskerspirer fra Fyn har i hvert fald netop vundet en stor international konkurrence i Kina med en opfindelse, som kan hjælpe unge ud af den selvskadende adfærd 'cutting'.

Armbånd skal fjerne abstinenser

Det er Annemette Laursen Vig, der går i 3. g på teknologilinjen på Odense Tekniske Gymnasium, og Marcus Grove, der læser robotteknologi på SDU, der står bag det vindende projekt.

De har udviklet et armbånd, som kan hjælpe unge med at slippe den smerteafhængighed, som er en del af cutting, hvor især unge kvinder skærer i sig selv.

Annemette Laursen Vig fortæller, at unge, der skærer i sig selv, får en form for abstinenser, når de forsøger at komme ud af det. De kommer til at savne de endorfiner, kroppen frigiver, når de skærer i sig selv, og derfor er der risiko for tilbagefald.

Stød svarer til en hård high five

Men netop det tilbagefald kan de to unge forskerespirers opfindelse være med til at forhindre.

- Lægerne foreslår, at man kan svirpe sig selv med en elastik eller tilføje sig smerte med en gymnastikbold med pigge - men det er ikke særlig diskret, hvis man sidder i klassen, siger Annemette Laursen Vig og fortsætter:

- Derfor har vi udviklet et armbånd, hvor man kan udløse et lille elektrisk stød, som frigiver endorfinerne, uden at nogen opdager det. Knappen sidder på indersiden af armbåndet, og man kan trykke på den, uden at nogen opdager det.

Det kan umiddelbart lyde voldsomt med et stød, men ifølge Marcus Grove bliver det ikke så slemt.

- Det svarer lidt til at give en lidt for hård high five, siger han.

Psykiske problemer årsag til cutting

Når unge mennesker - især piger - skærer i sig selv, er det normalt ikke for at begå selvmord. Ifølge Psykiatrifonden er det nærmere en tvangsmæssig handling, der kortvarigt dæmper et psykisk pres og giver en følelse af kontrol.

Der kan være forskellige årsager til cutting, men den typiske cutter er en ung pige, der er kvik og udadtil klarer sig godt. Indvendigt kan der dog være psykiske problemer i form af eksempelvis selvhad eller en tomhedsfølelse. 

Cutting er derfor et symptom på et underliggende problem, og ifølge Psykiatrifonden har en stor del af dem, der skærer i sig selv, været udsat for omsorgssvigt, tab, vold i familien eller seksuelt misbrug.

Vil have armbåndet sat i produktion

Sejren i konkurrencen Beijing Youth Science Creation Competition har givet de to unge forskere endnu mere mod på at fortsætte med projektet.

De satser på, at armbåndet skal sættes i produktion, men før de når så langt, skal opfindelsen de næste par år gennemgå forskellige tests.

- Vi er næsten færdige med prototypen nu, vi har fået minimeret elektronikken, så armbåndet ikke bliver for voldsomt, og så arbejder vi med at finde et godt materiale. Men før vi kan få sat armbåndet i produktion, skal vi have fat i nogle voksenforskere, så vi kan få gennemtestet og dokumenteret armbåndets virkning, siger Annemette Laursen Vig.

Marcus Grove forklarer, at planen er, at armbåndet primært skal være lægeordineret, og at det formentlig vil komme til at koste et par hundrede kroner.

En undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) i 2015 viser, at 22 procent af alle gymnasieelever på et tidspunkt har prøvet at skade sig selv. Tallet dækker dog ikke kun over cuttere, men eksempelvis også over slag.