Samfund

Odense-borgmester blev omringet af Black Army: Nu har han livvagter 24 timer i døgnet

Politiet øger beskyttelsen af byens borgmester, der ​blev passet op af medlemmer fra banden Black Army i Odense.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, blev 23. marts passet op af otte medlemmer af banden Black Army.

Nu har politiet sat livvagter på ham 24 timer i døgnet, fortæller han til TV 2 Fyn.

- Det er jo lidt en ny situation, men jeg har tillid til og er tryg ved politiet og deres vurdering, siger Peter Rahbæk Juel.

- Der er ingen tvivl om, at det her er noget, som alle helst ville være foruden. Nu er det sådan, at det er det, som jeg står i. Jeg skal nok komme igennem det med min familie. Det vigtigste er, at vi har fokus på at få bekæmpet bandekriminalitet i byen. Vi skal stå sammen - også når det er svært.

Bande mødte ham ved bilen

Borgmesteren gav et interview foran Black Armys klubhus i Odense, da bandemedlemmer begyndte at cirkulere om ham. Efter interviewet opsøgte otte mand Peter Rahbæk Juel ved hans bil.

- Inden jeg når at sætte mig ind, er der to Black Army-medlemmer, der passer mig op. Og inden vi får set os om, er der otte til 10 omkring mig, og de vil gerne give hånd med borgmesteren, som de siger, fortalte han efter episoden til TV 2.

- Jeg sagde til dem, at jeg ikke har lyst til at trykke hånd med Black Army, for jeg bryder mig ikke om det, de laver. Det blev de lidt mopsede over.

Peter Rahbæk Juel meldte efterfølgende episoden til politiet.

Markant figur i bandedebat

Borgmesteren har gennem flere uger været en markant figur i debatten om kriminelle bander, hvilket er en af grundene til, at Odense Politi nu opgraderer sikkerheden. Derudover ligger den aktuelle bandesituation i Odense til grund, står der i pressemeddelelsen.

Odense Kommune har ingen kommentarer til de konkrete sikkerhedsforanstaltninger.

Banden afpresser Odense-borgere

Mens politikerne på Christiansborg har forhandlet den nye bandepakke, har Odense haft store problemer med Black Army, der blandt andet har afpresset tatovører og hjemløse.

- Det er jo deres måde at lave den her skolegårdsmetode, som også er gået ud over de udsatte i byen. De møder jo også op i flok, når de afpresser tatovører. Så det er åbenbart den måde, de har valgt at gå i kontakt med omverdenen på, og det er jo i bund og grund også det, vi gerne vil have bekæmpet her i Odense, har Odense-borgmesteren tidligere fortalt.

- Vi skal vise, at vi er det største fællesskab, og de skal ikke tage et misforstået ejerskab over én plet her i Odense, sagde Peter Rahbæk Juel i sidste uge.

Ny bandepakke kan lukke bandernes ”borge”

I weekenden præsenterede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) regeringens nye bandepakke med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der skal forsøge at dæmme op for rocker- og bandekriminalitet i Danmark.

Udover strengere straffe får kommunerne mulighed for at forbyde rockerborge, og politiet får lettere adgang til at lukke dem.

I 2016 var der 54 skudepisoder i det offentlige rum med relation til rocker- og bandekonflikter. 36 personer blev sårede under skyderier og knivstikkerier, mens tre blev dræbt, viser tal fra Justitsministeriet.