Flygtningepigen Rokhsar Sediqi og hendes familie, der blev skildret i dokumentaren 'Mon de kommer om natten?', fik tirsdag aften en opløftende besked.
Dokumentaren 'Mon de kommer om natten?' blev vist på TV 2 i januar og vakte dengang stærke følelser hos mange.
Historien handler om den 16-årige flygtningepige Rokhsar Sediqi, som var fuldt integreret i Danmark, havde masser af veninder og var en af de bedste fodboldspillere i Thyregod fodboldklub - men samtidig måtte leve under et konstant pres og frygten for at blive sendt tilbage til Afghanistan.
Men nu, efter seks års venten på en afgørelse, har Rokhsar og hendes familie i Give endelig fået svar på deres ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.
Tirsdag aften fik de en opringning fra Udlændingestyrelsen med besked om, at de må blive i Danmark.
"Helt fantastiske gode nyheder. I går aftes blev Rokhsar fra Emil Langballes film MON DE KOMMER OM NATTEN? og hendes familie ringet op og fik fortalt, at de har fået ophold i Danmark på baggrund af deres ansøgning under paragraf 9C stk 1, som går på barnets tarv", skriver presseansvarlig Line Bilenberg på dokumentarens Facebook-side.
Vi kan kun vise dig dette Facebook-opslag, hvis du accepterer alle cookies.
Facebook-opdateringen har i løbet af et par timer fået tæt på 900 likes og mange positive kommentarer.
Fakta om 'Mon de kommer om natten?'
Dokumentarfilmen 'Mon de kommer om natten?' er optaget over en periode på to år - fra foråret 2014 til foråret 2016 - og følger Rokhsar Sediqi, fra hun er 14 til 16 år gammel.
Instruktør Emil Langballe ønsker med dokumentaren at sætte fokus på, hvordan det påvirker børnene i asylsager, at deres familier skal vente I flere år på at få deres skæbner afgjort.
'Mon de kommer om natten' har premiere på TV 2 onsdag d. 25. januar kl. 21.05. Se snigpremieren lige nu på TV 2 PLAY
"Hvor er det dejligt og høre det varmer. Håber familien nu kan få fred i sindet❤", skriver eksempelvis Meral Rustemi, mens andre påpeger det betænkelige i, at der skal en dokumentarfilm til for at få Udlændingestyrelsen til at fremskynde en afgørelse.
"Det er godt. stort tillykke! (men også skræmmende at det jo nok har noget med den store medie-dækning at gøre... hvor mange derude får ikke samme mediedækning...?)", lyder det fra Katya Sander.
Historisk afgørelse - trods tidsbegrænsning
Siden Rokhsar og familien flygtede til Danmark i 2011, har de gang på gang fået afslag på deres ansøgninger om opholdstilladelse. Se hele forløbet i tidslinjen nederst.
Begrundelsen for afslagene var angiveligt, at familiens udsagn om, at de var forfulgt af Taliban i hjemlandet Afghanistan, blev anset for at være "konstrueret til lejligheden".
Familiens seneste ansøgning, som samtidig var deres absolut sidste mulighed for at opnå asyl i Danmark, blev indgivet i efteråret 2014. Denne gang var ansøgningen begrundet i Rokhsars store tilknytning til Danmark under henvisning til Udlændingelovens paragraf 9C stk 1, som blandt andet går på barnets tarv.
Det er højest usædvanligt, at en afvist flygtningefamilie får ophold i landet med begrundelse i "barnets tarv". Udlændingestyrelsen skriver da også, at der er "ganske særlige grunde" til, at man har givet tilladelsen. Først og fremmest "hensynet til familiens generelle psykiske tilstand og belastningsreaktioner, som følge af deres ophold her i landet".
Så i den forstand er afgørelsen historisk - selv om den ikke er permanent.
"Opholdstilladelsen er tidsbegrænset og er givet til og med 28. marts 2019 med mulighed for varigt ophold," står der i papirerne fra Udlændingestyrelsen, der onsdag formiddag er sendt på mail til familien via Dansk Flygtningehjælp.
Afgørelsen tager udgangspunkt i alle seks søskende samt de to forældre og gælder for hele familien Sediqi.
Familien har udtalt, at de naturligvis utroligt glade og lettede, men at de har brug for ro og derfor ikke på nuværende tidspunkt ønsker at stille op til interview.
Du kan se dokumentaren om Rokhsar lige nu på TV 2 Play
TIDSLINJE: Rokhsar og familiens forløb
2010
Rokhsars bror Abdullah dør - og familien flygter
I Afghanistan bliver Rokhsars ældste storebror, Abdullah, myrdet, og dagen efter flygter familien ud af landet.
Den resterende familie består af forældrene og seks børn, hvoraf Rokhsar er den næstyngste.
De flygter i to biler. I den ene bil sidder Rokhsar, hendes mor og de to ældre brødre, Morteza og Mojtaba. I den anden sidder Rokhsars far, søstrene, Moska og Medina og yngste storebror Mokhtar.
Da de når et checkpoint, bliver farens bil tilbageholdt – og de næste år lever Rokhsar, hendes mor og de to brødre med bevidstheden om, at den anden halvdel af familien sandsynligvis er blevet slået ihjel.
Halvdelen af familien ankommer til Europa
Sammen med sin mor og to ældre brødre ankommer Rokhsar til Grækenland, hvor de opholder sig i seks måneder. Med hjælp fra menneskesmuglere bliver de sat på en lastbil, som kører op gennem Europa.
2011
Rokhsar, mor og to brødre når til Danmark
Efter at have tilbragt tre dage i lastbilen uden mad, vand eller toilet, står de fire familiemedlemmer pludselig i Danmark.
De bliver indkvarteret i flygtningelejren, Sandholmlejren, og herfra bliver de overført til asylcentret i Auderød, hvor de bor i to år.
De fire familiemedlemmer søger asyl i Danmark
Rokhsar, mor og to brødre overflyttes til Auderød
Familien har opholdt sig 15 dage i Sandholmlejren, inden de ankommer til flygtningecentret Auderød, hvor de kommer til at bo de næste to år.
Den 10-årige Rokhsar kommer med det samme i flygtningecentrets folkeskole, hvor hun klarer sig så godt, at hun efter få måneder overføres til en almindelig folkeskole. Hun får danske veninder, begynder at gå til fodbold og lærer sproget i rekordfart.
De to storebrødre Morteza og Mojtaba er begge for gamle til folkeskolen, men modtager ligesom moderen begrænset danskundervisning i asylcenteret sammen med andre asylansøgere. De starter senere i forløbet på et sprogkursus.
Mor Sediqa får afslag på asyl hos Udlændingestyrelsen og søger nu om ophold hos Flygtningenævnet
Den nye status som afvist betyder, at de voksne familiemedlemmer nu kun har adgang til meget begrænset danskundervisning på asylcenteret, mens Rokhsar, der er omfattet af artikel 28 i Børnekonventionen, der siger at et barn har ret til at gå i skole og få en uddannelse, får lov til at fortsætte i folkeskolen.
Det betyder, at Rokhsar reelt set er den eneste i familien, som lærer at tale dansk på et niveau, hvor hun kan klare sig blandt danskere. Hun er derfor også den eneste, der kan tale med myndighederne og læse de vigtige breve, som sendes til familien på dansk; som for eksempel afslaget på asyl.
2012
Rokhsars mor får afslag hos Flygtningenævnet
Rokhsars mor søger om humanitært ophold ved Justitsministeriet
Da Rokhsars mor, Sediqa Sediqi, får afslag i Flygtningenævnet, ansøger hun om asyl af humanitære årsager hos Justitsministeriet, blandt andet med begrundelse i, at hun som enlig kvinde ikke kan sendes tilbage til Afghanistan.
Rokhsars far og tre øvrige søskende registreres af politiet i Grækenland
Rokhsar, hendes mor og to storebrødre ved ikke, at resten af familien nu er blevet registreret i Grækenland. De frygter stadig, at de er døde.
Rokhsar indlægges på Hillerød Hospital efter selvmordsforsøg
Rokhsar har simultant med tre andre flygtningepiger, fordelt på to asylcentre, forsøgt at begå selvmord ved at indtage piller. Dagen efter indlægges hun for første gang på Hillerød Hospital og bagefter på Børnepsykiatrisk afdeling i Glostrup med selvmordstanker.
2013
Resten af familien dukker op i Danmark
Rokhsar, hendes mor og de to brødre venter stadig på svar fra Justitsministeriet, da de en dag får et opkald fra Røde Kors, som mener at have fundet resten af familien.
I en blanding af håb og frygt transporteres de til et asylcenter på Sjælland, hvor de til deres store glæde kan konstatere, at det virkelig ER deres familiemedlemmer, der åbner døren for dem, og en rørende gensynsscene udspiller sig. Efter næsten tre års adskillelse kan hele familien for første gang spise et måltid mad sammen.
Hele familien flytter til Give og indkvarteres i hus
En måned efter genforeningen får familien stillet et hus til rådighed af Røde Kors i den midtjyske by Give.
Rokhsar begynder i den lokale folkeskole og falder hurtigt til.
Rokhsars mor, Sediqa, får afslag på humanitært ophold
På trods af en udtalelse fra lægen om, at hun lider af PTSD, får Rokhsars mor afslag på humanitært ophold. Afslaget gives blandt andet med den begrundelse, at hun ikke længere er enlig kvinde, da faderen nu er dukket op.
Samtidig søger Rokhsars far, Gulam, nu asyl på egne vegne - og hele processen starter forfra.
De voksne tilbydes danskundervisning på VUC, når deres sager bliver godtaget og verserer – og fratages undervisningen i de tidsrum, hvor der er givet afslag.
Rokhsar er i mellemtiden blevet flydende i dansk. Hun er familiens næstyngste, men har et kæmpe forspring med sproget og kan begå sig allevegne. Hun bliver derfor den, de andre læner sig op ad, når der skal laves lektier, når der skal tolkes, og når der skal holdes møder med advokater.
Rokhsars far, Gulam, får afslag fra Udlændingestyrelsen og anker til Flygtningenævnet
2014
Gulam får afslag fra Flygtningenævnet
Afslaget bliver sendt til familien i et brev – på dansk. Rokhsar læser brevets indhold og holder det i to dage skjult for familien, som ikke kan læse indholdet. Flygtningenævnet var familiens sidste chance, og de har nu afgjort, at familien skal forlade Danmark inden for 15 dage.
Men familien har ingen steder at rejse hen, og den da 14-årige Rokhsar forsøger nu på egen hånd at finde ud af, hvad de så skal gøre. Hun får den nedslående og chokerende besked, at de hvert øjeblik kan blive hentet af politiet og sendt på et fly tilbage til Afghanistan.
Om natten ligger Rokhsar og lytter efter politiet. Hun sover næsten ikke.
De voksne familiemedlemmer fratages igen danskundervisning.
Ved hjælp af advokat søger familien ophold med baggrund i Rokhsars integration - og barnets tarv
Med assistance fra Dansk Flygtningehjælp og en privat advokat, Aage Kramp, søger familien nu igen ophold hos Udlændingestyrelsen med udgangspunkt i Rokhsars integration og tilknytning til Danmark, en såkaldt § 9 stk c, som også handler om barnets tarv.
Rokhsar bryder sammen
Kort efter, at familien har startet en ny ansøgningsproces, bryder Rokhsar sammen og besvimer – hun køres til Vejle Sygehus og indlægges en nat til observation. Sammenbruddet sker efter nyheden om, at en anden afghansk familie, som Rokhsars familie kender fra et asylcenter, er blevet hentet tidligt om morgenen og sendt tilbage til Afghanistan.
Senere tilkendes familien en kontaktperson fra Vejle kommune, der kommer en gang om ugen med en tolk, der skal bistå familien. Kontaktpersonen (og tolken) er dog ikke til stede, når familien får besøg fra Røde Kors, eller når der skal tages kontakt til myndigheder og advokater, og Rokhsar føler derfor stadig, at presset hviler på hendes skuldre.
2015
Udlændingestyrelsen genoptager familiens sag - Rokhsar sendes i aflastningsfamilie
Da Udlændingestyrelsen genoptager familiens sag - nu baseret på § 9 stk c om barnets tarv, får familien igen lov til at opholde sig i Danmark, mens sagen verserer.
Familien stilles en afgørelse i udsigt til oktober 2015.
De voksne familiemedlemmer får nu - igen - lov til at modtage danskundervisning.
Samtidig har Rokhsar det nu så dårligt, at hun får tilbudt en aflastningsfamilie, som hun besøger hver anden weekend for her at kunne få tryghed og ro.
Rokhsar indlægges med selvmordstanker
Rokhsar indlægges på børnepsykiatrisk afdeling i Odense med "påtrængende suicidale tanker".
2016
Rokhsars storesøster Moska bliver gift
Rokhsars storesøster, Moska, bliver gift med en mand af afghansk herkomst bosat i Danmark.
10. oktober flytter Moska hjemmefra og til Fredericia sammen med sin mand.
Moska har fået lov til at arbejde, men ingen vil ansætte hende, fordi hun ikke har et cpr-nummer. Hendes højeste ønske er at få et job og bidrage til samfundet.
Rokhsar har det rigtig skidt - og går ud af skolen
Rokhsar har det rigtig skidt og har svært ved at koncentrere sig på grund af ventetiden på familiens sag, som nu endda afhænger af hende.
Hun har det så dårligt, at hun - selv om hun godt ved, at det er bedre både for hende og for familiens sag, hvis hun bliver i skolen - beslutter sig for at stoppe i 9. klasse. Hun kan heller ikke koncentrere sig om at spille fodbold.
Planen er, at hvis familien får lov at blive, så starter hun i 9. klasse efter sommerferien.
Storebror Morteza bliver forlovet med sin danske kæreste
Rokhtars ældste storebror, Morteza, er meget forelsket i sin danske kæreste med tyrkiske rødder. Men parret tør ikke planlægge deres bryllup, fordi de ikke ved, om Morteza bliver i Danmark eller skal tilbage til Afghanistan.
2017
Rokhsar og familien får tildelt en midlertidig opholdstilladelse
Familien kan opholde sig lovligt i Danmark i to år indtil 2019. Opholdstilladelsen er dog givet med mulighed for varigt ophold.