Samfund

Derfor er mæslinger en farlig sygdom

Mæslinger er en yderst smitsom sygdom og kan i yderste konsekvens give alvorlige skader eller føre til dødsfald, siger professor.

Debatten om, hvorvidt vi skal vaccinere vores børn eller ej, raser videre efter Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl, har meldt ud, at hun er af den holdning, at ikke-vaccinerede børn skal udelukkes fra offentlige daginstitutioner.

Langt de fleste forældre lader deres børn følge det danske vaccinationsprogram, men en stadig voksende gruppe undlader at vaccinere deres børn. Nogle fordi de er nervøse for bivirkninger af vaccinerne, og andre fordi de ganske enkelt er skeptiske, når det gælder vaccinernes effekt. Fra flere sider lyder det også, at de sygdomme, som der vaccineres mod - for eksempel mæslinger - ikke er alvorlige sygdomme i dagens Danmark.

Symptomer på mæslinger

- Temperatur på omkring 39 grader.

- Snue.

- Hoste, der kan komme til at lyde som en søløve.

- Røde øjne.

- Lysfølsomhed.

- Der kan også komme store ømme, hævede lymfeknuder på halsen og ondt i halsen.

- Der kan vise sig grålige pletter på mundslimhinden ud for undermundens kindtænder. Det er de såkaldt koptiske pletter som ses på dette tidspunkt, før udslættet viser sig.

- Efter tre-fire dage kommer udslættet, som starter som ganske små pletter - typisk omkring ørerne. I løbet af et par dage spredes pletterne ud over resten af kroppen.

- Sygdommen varer som regel omkring en uge.

Kilde: Netdoktor.

Professor: Mæslinger ER en alvorlig sygdom

Men det giver Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi, dem ikke ret i.

- Mæslinger er en alvorlig sygdom, som ikke så sjældent bliver fulgt af infektioner som mellemørebetændelse og lungebetændelse. I sjældne tilfælde kan det medføre hjernebetændelse og i - heldigvis - meget få tilfælde, kan man dø af følgerne, siger han.

Han ser gerne, at flere forældre lader deres børn vaccinere, for at man kan opnå en flokimmunitet i Danmark, så alle de, der enten er for små til at blive vaccinerede eller af en eller anden grund ikke kan tåle vaccinationen, er beskyttet mod sygdommene.

Udbrud i Tyskland kostede to børn livet

Mange vaccineskeptikere peger på, at vi i Danmark har et sundhedsvæsen, der er gearet til at klare sygdomme som mæslinger.

- Det er en sandhed med modifikationer, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

- For nylig så vi et udbrud af mæslinger i Tyskland, som har cirka samme vaccinationsdækning, som vi har. Her endte det med at omkring 1000 mennesker blev syge, flere fik varige skader på centralnervesystemet og to børn døde. Og det er to døde børn for mange.

En meget smitsom sygdom

Og professoren fastslår, at mæslinger er en yderst smitsom sygdom. Derfor hjælper det ikke meget at vaske hænder og holde en god hygiejne. Smitten er nemlig luftbåren og kan hænge i luften i op til to timer efter en inficeret person har været i rummet. Man kan altså ikke gøre meget selv for ikke at udsætte sig selv og sine børn for smitte.

Vi gør det ikke kun for os selv

Men ifølge ham handler det ikke kun om vore egne danske børn. Verdenssundhedsorganisationen har opsat et mål om at få udryddet mæslinger, som koster mange børn livet på verdensplan hvert år. Og det kommer ikke til at ske, hvis vi ikke løfter i flok - også i de vestlige lande.

- Jeg mener, at det er meget usolidarisk, hvis vi ikke hjælper til her, slår han fast over for TV 2.