Samfund

Peter Bastian er død

Musikeren Peter Bastian er død i en alder af 73 år. Han fik i 2014 konstateret en alvorlig kræftsygdom.

Musikeren Peter Bastian er død. Han blev 73 år, skriver Berlingske.

Peter Bastian var mest kendt for sin musik, hvor han opnåede stor popularitet inden for både klassisk og rytmisk musik, og har medvirket i mange tv- og radioprogrammer.

- Lyden af min barndom. En af mine største inspirationer som blæser. Et fantastisk menneske. Min kære onkel Peter er her ikke mere, skriver saxofonisten Benjamin Koppel på Facebook.

Mens Berlingske kalder ham en "musikalsk blæksprutte", mener DR, at Peter Bastian var en af de mest markante personligheder i dansk musik.

Ridder af Danneborg

Han var oprindelig uddannet i teoretisk fysik på Københavns Universitet, men uddannede sig sideløbende som klassisk fagottist på musikkonservatoriet. Ved siden af sit virke som musiker har han undervist og komponeret.

Peter Bastian har udgivet flere bøger og modtaget Jacob Gades Musikpris, Weekendavisens Litteraturpris, Danmarks Radios Rosenkjærpris og Gyldendals faglitterære pris. Han er desuden ridder af Dannebrog.

Den Danske Blæserkvintet, som han var med til at stifte i 1968, er et af Skandinaviens fornemste kammermusikensembler. De fem musikere har spillet over hele verden og lavet adskillige pladeudgivelser. 

Kun to år efter stiftede Peter Bastian Balkan Trioen sammen med harmonikaspilleren Egon Aagaard og trommeslageren John Ravn. Trioen opnåede stor popularitet i 1970'erne. 

Syg af leukæmi

I 2014 fik Peter Bastian konstateret leukæmi. Lægerne sagde dengang, at han kun havde et par uger tilbage at leve i, skriver Kristeligt Dagblad.

Peter Bastian efterlader sig konen Helle, datteren Olga og to børnebørn. Olga Bastian har skrevet disse ord om sin far: