Samfund

Minister afviser undskyldning til Godhavnsdrengene: - Giver ikke mening

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) afviser at give en undskyldning til mændene, der boede på børnehjemmet Godhavn. Enhedslisten ærgrer sig.

Så sent som sidste år afviste daværende socialminister Karen Ellemann (V) at give en undskyldning til de nu voksne mænd, der fra 1950’erne til 1970’erne var anbragt på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje.

Og det gør den nuværende børne- og socialminister Mai Mercado (K) også.

Det fremgår af et svar på et paragraf 20-spørgsmål, som Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har stillet til ministeren.

- Regeringen kan ikke påtage sig ansvaret for, hvordan samfundet dengang var indrettet eller for menneskesynet for så mange år siden. Derfor mener jeg heller ikke, at det giver mening at bede regeringen undskylde for disse forhold. Jeg kan i øvrigt oplyse, at det er en linje, som skiftende regeringer uanset partifarve, herunder ministre fra Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, også har haft, skriver ministeren.

Personlig beklagelse

Socialdemokratiet har dog fortrudt den holdning og er i dag tilhænger af at give en undskyldning.

Mai Mercado anerkender, at mange af de børn og unge, der var anvendt på børnehjemmene i datiden har haft en svær opvækst, der, som ministeren formulerer det ”var præget af datidens forhold og normer”.

- Jeg mener, det er svært at dømme fortidens gerninger efter nutidens målestok, skriver ministeren og fortsætter.

- Personligt vil jeg dog gerne beklage de forhold mange tidligere anbragte børn levede under og de barske oplevelser, mange har beskrevet. De er udtryk for et menneskesyn og for holdninger, som vi i dag finder helt uacceptable.

Socialminister Mai Mercado har nu seks dage til at svare på, om Godhavnsdrengene skal have en officiel undskyldning fra staten.

Skipper: Det er ærgerligt

Afvisningen vækker ærgrelse hos spørgeren, Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

- Mit problem er nu, at vi beygnder at have været gennem en række af socialministre, der alle sammen har afvist at sige undskyld. Det begynder at blive temmelig udsigtsløst, at der kommer en anden linje, og jeg er ærgrerlig over, at Mai Mercado ikke var den lysende fakkel i mørket, siger hun til TV 2 Lorry.

Og dog. For som nævnt har Socialdemokratiet ændret holdning til spørgsmålet - og partiformand og statsministerkandidat Mette Frederiksen er gået i brechen for en undskyldning. Det får dog ikke Pernille Skipper til at være sikker på, at det så også sker.

- Jeg er rigtig glad for, at Mette Frederiksen har lagt den linje. Den havde Socialdemokratiet også da de sidst var i opposition, men da Karen Hækkerup blev socialminister ville hun alligevel ikke undskylde. Derfor siger min erfaring med Socialdemokratiet efterhånden, at der er grund til at være skeptisk, siger hun.

Forældelsesfrist kan være håbet

Godhavnsdrengene har lagt sag an mod Børne- og Socialministeriet om forholdene på Godhavn, men den sag kan falde for forældelsesfristen. 

Her kan der dog være godt nyt forude for Godhavnsdrengene. For sammen med resten af oppositionen og Dansk Folkeparti indgår Enhedslisten i det flertal, der vil afskaffe fristen. Det har regeringen tilsluttet sig, og når den lovændring gennemføres, giver det Godhavnsdrengene mulighed  for at føre en sag mod staten og kræve erstatning for den behandling, de var udsat for. Det er måske vejen frem. 

- Godhavnsdrengene er så modige. De skal bare vinde til sidst, siger hun, der ikke er bekymret for en bølge af lignende krav fra andre, der føler sig svigtet af staten.

- Der er jo ikke 20 lignende tilfælde, der bare står og venter på at få en undskyldning. Det er en helt særlig situation, siger hun. 

Drengene på Godhavn måtte gennemleve utallige ydmygelser og overgreb i deres tid på børnehjemmet..

En rapport fra Svendborg Museum og Syddansk Universitet afslørede i 2011 blandt andet, at mindst 12 børn blev tvunget til at tage antipsykotisk medicin.