Samfund

Unge computerspillere skal kontrollere det danske luftrum

Unge computerspillere har evnen til at multitaske og besidder også den rumlige intelligens, der skal til for at blive flyveleder i forsvaret.

Flyvelederuddannelsen er en af de sværeste uddannelser at blive optaget på, og kun et sted mellem 5-10 procent af befolkningen har de evner, der kræves for at klare jobbet som flyveleder.

Hvad laver en flyveleder?

En flyverleder dirigerer fly, der udsteder instruktioner til piloterne for at undgå sammenstød og afvikler trafikken på den mest effektive måde i dansk luftrum og lufthavne.

Der findes forskellige former for flyveledelse, alt afhængig af, om det er luftfartøjer i eller tæt ved en lufthavn, der skal dirigeres, eller om det eksempelvis er luftfartøjer, som er undervejs og flyver i større højder, der skal dirigeres. I Danmark og Grønland er der i alt beskæftiget omkring 330 flyveledere.

Nu viser det sig at især gamere, der spiller krævende computerspil, har evnen til at multitaske og besidder den rumlige intelligens, der kræves for at slippe gennem nåleøjet til Forsvarets flyvelederuddannelse.

- Når vi afprøver ansøgere til uddannelsen, fokuserer vi blandt andet på rumlig intelligens, strategisk sans, hurtig reaktionsevne og evnen til at holde et roligt overblik selv under stærkt pres – og det er blandt andet evner, som er afgørende, når man spiller krævende computerspil, lyder det fra psykolog Jimmi Andreasen, som arbejder ved Selektionssektionen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS).

Går målrettet efter unge gamere

Derfor valgte FPS i slutningen af 2016 at målrette markedsføringsindsatsen til unge gamere. Det viste sig at være en effektiv indsats, der fordoblede antallet af ansøgninger sammenlignet med året før.

Helt konkret valgte 69 unge at sende en ansøgning i 2016, mens tallet steg til hele 151 ansøgninger i 2017.

Som et led i den seneste rekrutteringskampagne for flyvelederuddannelsen blev den populære gamer og youtuber, Lasse Vestergaard, spurgt om han ville teste en af uddannelsens simulatorer.

- Nerverne sad udenpå tøjet

Med et online publikum på over 120.000 følgere testede han for rullende kamera sine evner som tårnflyveleder i en flyveledersimulator i Sverige.

- Jeg må ærligt indrømme, at simulatoren fungerede bedre end forventet. Jeg levede mig overraskende meget ind i det, og nerverne sad uden på tøjet. Det var en sjov og spændende udfordring med mange uventede situationer, der gjorde mig lidt usikker, men jeg kæmpede videre. Alt i alt synes jeg, at det gik godt, og jeg tror bestemt, at mine mange års erfaring med videospil essentielt hjalp mig med at tænke strategisk og bevare overblikket i flyveledersimulatoren, fortæller Lasse Vestergaard.

Unge computerspillere har evnen til at multitaske og besidder også den rumlige intelligens, der skal til for at blive flyveleder i forsvaret. Her fortæller en nuværende studerende, hvad der skal til for at blive flyveleder.