Samfund

To danske kvinder har bortført deres børn: Nu søger de asyl i Brasilien

Efter at have levet i skjul i over et år står de to kvinder nu frem på brasiliansk tv.

I et år har den danske kvinde Angelina Maalue Avalon Mathisen i al hemmelighed boet i Brasilien med sine to børn Leonardo og Aia. Hun har bortført børnene fra deres danske fædre, Peter Lawaetz og Vladimir Valiant.

Men i går aftes tonede hun pludselig frem på skærmen i et brasiliansk tv-program. Her fortæller hun i et interview, der er optaget et hemmeligt sted, at hun nu har søgt om asyl i landet. Ifølge eget udsagn flygtede hun i sin tid fra Danmark, fordi hun ville beskytte børnene mod fædrene.

- Jeg var nødt til at forlade Danmark, for selvom faderen til dine børn er voldelig og misbruger dem, er man nødt til at acceptere, at han bliver ved med at se dem. Brasilien er internationalt kendt som et land, der beskytter børn og mødre, siger Angelina Maalue Avalon Mathisen i indslaget.

Angelina gik under jorden i marts sidste år, da det stod klart, at de danske myndigheder akut ville tildele faren til hendes ældste barn, Aia, den fulde forældremyndighed. Nogle måneder senere fik den anden far også tildelt den fulde forældremyndighed akut over hendes yngste barn, Leonardo.

Afviser anklager

Begge fædre afviser anklagerne fra moren til deres børn, og de danske myndigheder har da heller ikke fundet tegn på hverken vold eller misbrug af børnene.

- Jeg har svært ved at se en rimelig grund til, at hun skulle kunne få asyl i Brasilien. For mit vedkommende har der kørt sager igennem seks år i Danmark. Alle hendes udokumenterede påstande om vold er blevet undersøgt, og de danske myndigheder endte med akut at give mig den fulde forældremyndighed over Aia, fordi kommunen var bekymret for, om Angelina kunne tage vare på hende. Det her er bare endnu en måde at trække sagen i langdrag, siger Peter Lawaetz.

- Det er surrealistisk, og det er grotesk. Hun er efterlyst af interpol, og hun misbruger en humanitær foranstaltning, der hedder asyl til at fremme sin sag. De beskyldninger, hun kommer med, har intet på sig, siger Vladimir Valiant.

Efter det stod klart, at Angelina var forsvundet med børnene, blev hun eftersøgt af Interpol, og for tre måneder siden valgte en brasiliansk dommer at udstede en arrestordre på hende i Brasilien.

Men nu har hun altså søgt om asyl i landet. Og det betyder, at arrestordren er blevet ophævet, så længe de brasilianske myndigheder behandler hendes asylansøgning.

- Jeg har en master i homøopati og i terapi, og jeg vil gerne arbejde her og få mine børn i skole og leve et normalt liv, siger Angelina i indslaget og fortæller, at børnene har det godt i Brasilien.

Beskytter kvinder og børn

I sidste uge lavede det brasilianske tv-program 'Fantastico' et længere indslag om sagen. Det er nemlig ikke bare Angelina Maalue Avalon Mathisen, der er flygtet til Brasilien – også danske Lisbeth Markussen har opholdt sig illegalt i Brasilien med sine tre børn.

Begge har de bortført deres børn – og en overgang også boet sammen i en lille ferieby i det nordlige Brasilien under dække af at være hollandske forfattere, der var i gang med at skrive en bog.

Også Lisbeth Markussen beskylder sin eksmand Rico Markussen for at være voldelig over for børnene.

- I Danmark oplevede vi fysisk og psykisk vold. Her er der love, som beskytter kvinder, børn, her er der menneskerettigheder, siger Lisbeth Markussen til programmet 'Fantastico'.

Trængt op i en krog

- Der er jo ikke noget at komme efter. Selvfølgelig vil jeg ikke gøre mine børn ondt, jeg elsker dem overalt på jorden, siger Rico Markussen.

Lisbeth og Rico blev separeret for fem år siden. Efterfølgende havde de store konflikter omkring børnene, og Lisbeth nægtede at udlevere børnene til samvær med deres far, selvom de danske myndigheder sagde, at børnene skulle have samvær med deres far.

Til sidst blev Lisbeth dog tvunget til at udlevere børnene, og det fik hende kort efter til at stikke af med børnene. I sommeren 2015 pakkede hun sine ting og tog med sine tre børn til Peru. Hele optakten til flugten blev fulgt af et tv-hold fra Danmarks Radio.

- Jeg er mor, og jeg vil passe mine børn. Jeg vil sørge godt for dem. Det gælder også mit liv, siger Lisbeth Markussen i indslaget.

Rico Markussen undrer sig over, at det først er nu – to år efter hendes forsvinden - at Lisbeth har søgt om asyl i Brasilien.

- Nu er der kommet presseomtale om sagen i Brasilien, og så søger hun pludselig om asyl. Det tyder jo på, at hun føler sig presset og er trængt op i en krog, så det, tror jeg, er en desperat handling. Hvis Lisbeth havde ment, at hun havde grundlag for asyl i Brasilien, fordi jeg ville dem noget ondt, så havde hun vel søgt det fra starten. Det giver ingen mening, siger Rico Markussen.

Èn bøn til ekskonen

Peter Lawaetz og Vladimir Valiant, som er fædre til Aia og Leonardo, vil nu drøfte med deres advokat, hvad de kan gøre for at få børnene hjem.

- Hendes asylanmodning er endnu et bevis for, at hun ikke handler på, hvad der er bedst for børnene. Det er en manøvre, der skal afværge det, der burde have sket for længst - at børnene skal tilbage til Danmark, siger Vladimir Valiant.

- Vores største ønske er jo, at børnene kommer hjem snarest. Aia burde gå i skole nu, og begge børn har brug for en helt almindelig tryg hverdag i Danmark, siger Peter Lawaetz.

Rico Markussen har én bøn til sin ekskone Lisbeth:

- Kom nu hjem, og lad os få løst det her herhjemme. Vi får ikke løst denne ulykkelige situation, når vi sidder på hver sin side af jordkloden.

TV 2 følger sagen tæt – hvis du har informationer om sagen, så kontakt os på 1234@tv2.dk.

Rettelse: Denne artikel blev rettet den 22. maj.  Følgende sætning "Angelina gik under jorden i marts sidste år, da det stod klart, at de danske myndigheder akut havde tildelt faren til hendes ældste barn, Aia, den fulde forældremyndighed" er blevet ændret til "Angelina gik under jorden i marts sidste år, da det stod klart, at de danske myndigheder akut ville tildele faren til hendes ældste barn, Aia, den fulde forældremyndighed". TV 2 Beklager fejlen.