Pædagoger alene med op til 17 børn: Så mange passer de i din kommune
I landets institutioner kan en pædagog stå alene med ansvaret for op til 17 børn, viser undersøgelse fra Bupl.
Landets pædagoger oplever at skulle jonglere bleskift, frugtstykker og småsnak med forældrene, mens de er ene mand eller kvinde på stuen.
Det fremgår af den hidtil største undersøgelse af pædagogers arbejdstid, der er lavet af pædagogernes fagforbund, Bupl. 8006 pædagoger fra hele Danmark har deltaget.
Det skriver Politiken.
61 procent siger, at de på en tilfældig dag maksimalt har tre timer, hvor de er mere end to voksne. 14 procent oplyser, at de på intet tidspunkt på en tilfældig dag er mere end to voksne til børnegruppen.
- Det er helt normalt, at man er én pædagog og én pædagogmedhjælper til en gruppe på 25 børn. Det sker ofte i mange kommuner, og det betyder jo, at hvis der er en, der er syg eller på kursus, så står man alene med en stor børnegruppe hele dagen, siger Elisa Bergmann, formand i Bupl til TV 2.
- Det er ikke nødvendigvis et problem
Undersøgelsen viser, at tre ud af fire pædagoger i løbet af dagen er alene med den samlede børnegruppe på gennemsnitligt 17 børn og i gennemsnit i 56 minutter.
- Normeringer som dem, vi ser her, er et offentligt udviklings- og omsorgssvigt, siger Dion Sommer, der er professor ved Aarhus Universitet og forsker i børns udvikling, til Politiken.
Bupl offentliggør undersøgelsen, mens regeringen er på vej med en reform for dagtilbud. Reformen skal blandt andet styrke de pædagogiske læreplaner i daginstitutionerne.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener ikke, at undersøgelsen tegner et problematisk billede.
- Det er ikke nødvendigvis et problem, at pædagogen er alene med børnegruppen lidt.
- Det kan godt være en del af det pædagogiske arbejde, at man opdeler børnegruppen. Men der må ikke være situationer, hvor det er farligt for børnene, siger ministeren til Politiken.
- Det er paradoksalt
Hos Bupl mener formand Elisa Bergmann, at både politikerne på Christiansborg og kommunerne har et fælles ansvar for at få indført en minimumsnormering i børnehaver og vuggestuer.
- Det handler om, at der skal være penge til det ude i kommunerne, men det handler så sandeligt også om, at man tager det ansvar alvorligt på Christiansborg. Det vil sige, at man faktisk sætter en standard for, hvor få voksne, hvor få pædagoger kan der egentlig være til en børnegruppe, siger Elisa Bergmann til TV 2.
Hun påpeger, at Folketinget på andre områder ikke har problemer med at indføre minimumsgrænser.
- De sætter standarder både på ældreområdet, på skoleområdet, de kan slet ikke lade være. Og når vi nu ved, at de første år af et barns liv er de allervigtigste, så synes jeg, det er paradoksalt, at man som politiker ikke vil tage det ansvar at sikre en god normering, siger Elisa Bergmann.
Enhedslisten vil indføre minimumsnormering
Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at det helt elementært kan være et sikkerhedsmæssigt problem at være alene med 17 børn.
- Hvis pædagogen skal forlade stuen et øjeblik eller pusle et barn, så er der jo ingen voksen tilbage på stuen, siger han til Ritzau.
Derfor er det op til kommunerne at sikre bedre normeringer i daginstitutionerne, mener han.
- Det er et årelangt problem, så det tyder på, at kommunerne ikke gør det selv, uden at vi lovgiver på området.
- Derfor er mit bud, at vi er nødt til at have en lovfastsat minimumsnormering, sådan at vi sikrer os, at der er mindst to medarbejdere på den enkelte stue, siger han.