Samfund

Når det bliver sommertid ringer vi til 'Frøken Klokken'

Hun er ikke så populær, som hun har været, men når vi skifter til sommertid, ringer seks gange så mange danskere end ellers.

Hun er ikke så eftertragtet, som hun har været, men når vi løber sur i det der med, om stolene skal stilles frem eller tilbage, når det bliver sommertid, er det stadig hende, mange danskere ringer til.

Frøken Klokken.Det automatiske tidssignal, der udsendes hvert tiende sekund over telefonnettet på telefonnummer 70 10 11 55 og i sin nuværende form har været der siden 1970.

Frøken Klokken, som teleselskabet TDC stadig driver, får nu om dage højest 20.-25.000 opkald på en måned - da hun var allermest eftertragtet ringede 20.000 til hende i døgnet.

Men når vi skifter fra vinter- til sommertid, som det skete i den forløbne weekend, er der stadig mange - især ældre - danskere, der stoler mest på hende.

TDC oplyser til TV 2, at 3600 ringede til Frøken Klokken i går - seks gange så mange som ringede til Frøken Klokken søndag den 19. marts.

- Jeg tror, alle os, der ikke er vokset op med en mobiltelefon, kan huske, hvordan det var at komme en time for sent til en aftale, efter vi havde skiftet til sommer- eller vintertid. Den unge generation er nok knap så bevidste om den udfordring, da de er vant til, at uret på deres mobil altid stemmer, siger Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC Group i en pressemeddelelse.

Giver ikke overskud

Frøken Klokken giver ikke overskud, men hun er også en kulturskat, mener man hos TDC.

- Frøken Klokken har meget få brugere, men samtidig koster hun os heller ikke store summer. Som Danmarks største teleselskab vil vi gerne være med til at holde et kulturklenodie som hende i live, og vi kan jo se på tallene, at der stadig er nogle, der tjekker op på klokken ved at give hende et kald, siger Jens Aaløse.

Stemmen til Frøken Klokken tilhører Marianne Germer. Hendes stemme blev i sin tid afspillet ved hjælp af en magnettromle og tolv tonehoveder, og selv om tjenesten blev digitaliseret i 1993, er det stadig Marianne Germers stemme, du hører, hvis du ringer til Frøken Klokken.