Ministerens nye hjerter får ikke adgang til Brugsen
Fødevareministeren præsenterede i dag sit nye dyrevelfærdsmærke. COOP synes det vildleder forbrugerne.
I dag præsenterede fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) et nyt dyrevelfærdsmærke, der skal vurdere svineproduktion på en skala fra et til tre hjerter efter hvor godt dyrene har det.
- Jeg håber da, vi vil se at danske forbrugere stemmer med fødderne eller indkøbskurvene og vil have mere dyrevelfærd, siger fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Men det nye dyrevelfærdsmærke møder kritik fra starten. Dyrenes Beskyttelse, Økologisk Landsforening og COOP, er alle skeptiske. COOP med butikker som Brugsen, Fakta og Kvickly har i stedet valgt at lave sin egen mærkningsordning.
- Det er ministeren, der er ude og forvirre forbrugerne her, og det er rigtig ærgerligt, siger Signe Frese, CSR-direktør i COOP.
Kritikerne mener, at ministerens nye dyrevelfærdsmærke er for uambitiøst. Det skyldes, at et hjerte efter kritikernes mening bliver givet for en svineproduktion, der stort set svarer til den, der er mest udbredt i dag.
To og tre hjerter gives så for yderligere velværd, så trehjertet kød stort set svarer til de krav, der stilles til økologisk produktion.
- Vi mener, at det niveau man lægger i ordningen, det er for lavt til at vi kan være med. Vi synes ikke det er troværdigt, siger Signe Frese fra COOP.
I stedet har Coop lavet sit eget velfærdsmærke, som man mener, er mere retvisende. Det kom sidste år, og tildeler dyrevelfærden i fire grupper:
”Det gode staldliv” får et hjerte, ”Det gode udeliv” får to, ”Det økologiske liv” får tre og ”Det ekstra gode liv” får fire hjerter.
Mens COOP altså har valgt at stå udenfor, så har butikskæder som Dansk Supermarked (med Netto, Bilka og Føtex), De Samvirkende Købmænd, Lidl og Aldi budt ministerens nye mærkningsordning velkommen. Det samme har den største producent på området, slagteri-koncernen Danish Crown.
- Det betyder, at forbrugerne får noget at navigere efter. At man kan finde ud af, hvad er god dyrevelfærd og hvor meget vil jeg betale for det - det tror jeg er rigtig positivt for landmændene, siger Jan Valeau, der er administrerende direktør i Danish Crown.
Ministeren selv afviser kritikken fra COOP og Dyrenes Beskyttelse. Han siger, at dyrevelfærd ikke kun skal være et spørgsmål om økologi eller ikke økologi, men at der også er brug for en mellemting – også prismæssigt.
- Vi har omkring 100.000 økologiske slagtesvin og omkring 19 millioner konventionelle slagtesvin, så alene det forhold tilsiger jo, at vi skal bruge et nyt mærke til at løfte dyrevelfærden i den konventionelle produktion. Nu bliver det sådan, at forbrugerne kan gå i supermarkedet og prioritere efter et, to eller tre hjerter og så løfte dyrevelfærden på den måde, siger Esben Lunde Larsen.
En del af kritikken af det nye mærke går på, at der nu er så mange forskellige mærkningsordninger. Se de mest almindelige fødevaremærkninger her: